
Страва ця здавна відома на Закарпатті. Її готують чи не в кожному селі. Це своєрідний гуляш з яловиччини, свинини або баранини, тушкований з великою кількістю сухої паприки (червоного солодкого меленого перцю). Готують у казані, звідки, власне, й пішла назва "боґрач" (богораш) - ківш, казан. Цю страву також знали давні половці (кипчаки-кумани), звідки вона "перекочувала" до мадярської (угорської) кухні.
Рецепт приготування
Інгредієнти:
- 3 кг м'яса різних видів (ребра, м'якуш), порізаного на шматки;
- 150 г копченого сала;
- 1 кг картоплі;
- 300 г моркви;
- 200 г цибулі;
- 200 г кореню петрушки;
- 1 невелика кольрабі (калярепа);
- 1 стручок гіркого перцю;
- 2 ст. ложки меленої паприки;
- 2 ст. ложки чорного меленого перцю;
- 2-3 сушених лаврових листочки;
- 2-3 ст. ложки смальцю чи олії;
- 1-2 склянки перевареної води.
Приготування:
Ставимо начисто вимитий казан на вогонь. Коли нагріється, кидаємо у нього порізане дрібними кубами копчене сало, просмажуємо, поки не стане рожевим, а в цей час дрібно шинкуємо цибулю. Коли сало підрум'янилося, вибираємо його дерев'яною ложкою і викладаємо на окрему тарілку, а в казан додаємо ще трохи смальцю або олії і висипаємо в казан мелену паприку. Перемішуємо і вкидаємо у казан нарізане кубиками (десь у 3 см кожен) м'ясо і порібрину. Добре перемішуємо, через декілька хвилин доливаємо ще трохи води, але так, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалося. Солимо, додаємо чорний перець і лавровий лист, ще раз ретельно перемішуємо, і якщо треба, доливаємо води. Коли м'ясо вже майже готове, додаємо нарізані кубиками овочі, порубану зелень петрушки, гіркий перець, під кінець нарізану кубиками картоплю.

Поради:
Гуляш густий, тому може пригоріти. Не обов'язково стояти над казанком усі 3 години, однак регулярно перевіряйте, що там робиться під накривкою, ретельно вимішуйте гуляш і за необхідності доливайте води. Особливо, пильнуйте, коли додаєте червоний перець - якщо він пригорить, то зіпсує усю страву. Для вимішування бограчу необхідно мати довгу дерев'яну ложку.
Подаємо на стіл:
Готова страва має вигляд густого супу. Бограч розливаємо по тарілках, посипаємо зверху шкварочками з копченого сала, які ми витягнули з казана ще при початку, та дрібно порубаною зеленню петрушки.
© Портал SPADOK.ORG.UA