Понеділок
01 черв., 2020
завантаження...

Народна кухня


Українська народна кухня

Народна кухня українців є різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців різних областей навіть у найважчі часи. На жаль, сьогодні ми дещо забули, що таке справжня домашня, корисна, здорова і смачна їжа. Ми вважаємо, що кухня - це душа народу. Вивчаючи народну кухню - краще пізнаєш характер народу, його цінності. Кухня - надзвичайно важливий елемент культури, який потрібно ретельно досліждувати та вивчати. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й Богу. У цьому розділі будемо вивчати, смакувати і практикувати українську національну кухню. 


Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 4.3 з 5. Голосів: 10

Бойківська кухня

Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

Детальніше...

14369
 

Про народну кухню українців

Рейтинг 4.8 з 5. Голосів: 4

Українська народна кухня

Українська кухня - смачна та корисна для здоров'я, славиться давньою історією і різноманітністю. Сотні рецептів відомі далеко за межами України. Сьогодні ми торкнемося що саме їли українці та які страви готували у повсякденному житті. Стаття для всіх любителів смачно поїсти, приготувати та просто любителів народної кухні.

Детальніше...

6819
 

Гуцульський хліб - символ Сонця

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

guculskyi-hlib

Хліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів. Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

Детальніше...

5597
 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.4 з 5. Голосів: 5

lemkivski-stravy

Міняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

Детальніше...

3945
 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 3.8 з 5. Голосів: 5

Що їли українці до появи картоплі

Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

Детальніше...

3319
 

Що їли гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

shcho-ily-getmany

«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

Детальніше...

2480
 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Clip2net 180223170000

Навіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.

Детальніше...

1593
 

5 рецептів страв з гарбуза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4
Гарбуз запечений у духовці з куркою

Вітання, мої любі! З Вами дідусь Захар. Сьогодні я зібрав свій останній урожай і вирішив трішки покуховарити. Я познайомлю вас з українськими народними рецептами приготування страв з гарбуза. Гарбуз - культова українська рослина, без якої не обходилась жодна родина. Отож, приступимо. 

Детальніше...

1530
 

Закарпатська кухня: гомбовці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Закарпатські гомбовці

На Закарпатті гомбовці готують майже в кожній хаті. Являють собою десерт із тіста з начинкою. Бувають різних видів. Кажуть, нагадують китайські баодзи. Ґомбовці ідеально підійдуть для тих, хто слідкує за вагою, але полюбляє солодощі. Ми розглянемо кілька рецептів приготування цієї чудової страви з карпатської кухні.

Детальніше...

1314
 

Рецепт львівської паски

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Великодні паски Західної України

Паска по-львівськи, за прадавнім дідівським рецептом. Найсмачніші великодні паски Західної України. Рецепти перевірені не одним поколінням галичан.

Детальніше...

645
 

12 апетитних гуцульських страв

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Гуцульська кухня

Базовий раціон гуцулів складається із зернових (кукурудзи, ячменю, вівса), овочів (картоплі, капусти, буряка), бобових (гороху, квасолі), молочних та кисломолочних продуктів. Щоденним хлібом в горах довго служив корж (буришник) з, переважно, кукурудзяного борошна, нерідко із додаванням до хлібного тіста вареної картоплі. В сучасному харчуванні приготування таких коржів скоротилося. Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники («пироги») з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею та капустою, «терті пляцки» (деруни), галушки тощо. 

Детальніше...

419
 

Цілюща українська кухня

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

chym-korysna-ukrainska-kuhnia

Чим цілюща українська кухня? Чи знали ви, що українські народні страви дуже корисні для здоров'я, стабілізують обмін речовин, покращують травлення, підживлюють потрібними білками та вітамінами ваш організм. У цій статті ми перерахували для вас найбільш популярні страви українського столу та їх користь.

Детальніше...

8342
 

Гуцульська бринза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

bryndza

Бриндзя або бринза – сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має солоний смак. Виготовляють у вигляді округлих головок вагою до 1 кілограма. Для гуцулів бринза — найцінніший, не варений і не кип’ячений білковий продукт, якому місцеві знахарі пмриписують мало не магічні лікувальні властивості. Її разом з кулешою — кукурудзяною кашею, гуцули споживають у великих кількостях протягом усього року, особливо взимку, коли корови перестають доїтися, а стежки–доріжки, що ведуть до крамниц­ь і базарів, замітають сніги.За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

Детальніше...

6500
 

Пісні страви української кухні

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 4

pisni-stravi-shho-prigotuvati-v-pist

Якщо у вас виникла потреба сісти на дієту,  ви дотримуєтесь посту або просто знайомі з веганством, то безперечно приходить момент, коли жирні страви не підходять і ви переходите на пісні. Особливо це відбувається восени, коли увесь овочевий врожай зібраний. На щастя, українська кухня - найбільш збалансована та дієтична кухня у світі. Вибір пісних, проте дуже смачних страв в українців великий. Пропонуємо ознайомитись з деякими. 

Детальніше...

4363
 

Що таке давньоруський збитень?

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 3

shcho-take-zbyten

Нещодавно помітив, що прилавки супермаркетів рясніють напоями з етикеткою "Збитень". Більшість і не здогадується, що це дуже давній і корисний напій, популярний у слов'ян. Спробуємо розповісти про його історію та дамо кілька рецептів приготування справжнього давньоруського збитня. 

Детальніше...

3464
 

Що було на столі українців 100 років тому?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

scho-yily-ukraintsi

Спочатку були часник і цибуля. А ще - жито. Ці рослини вчені вважають корінними на українській території. Український стіл сторічної давнинин був значно здоровішим, ніж зараз. Поступово з інших регіонів прийшли решта овочів і злаків. Так традиційна українська кухня, що сформувалася у XVII-XIX століттях, створила тисячі різних рецептів і смаків.

Детальніше...

2818
 

Прянощі в українській народній кухні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3
Спеції прянощі у словян

У цій статті ми поговоримо про прянощі, які застосовували в народній кухні українці. «Заморські» спеції і прянощі, такі як, перець, гвоздика, мигдаль, коріандр, аніс, імбир, кориця, лавровий лист, гвоздика, кардамон і багато інших були відомі слов'янам ще до введення християнства на Русі. Спеції підкреслюють і відтіняють природний смак страви, створюючи при цьому найтоншу гармонію. Отож, чим приправляли справи у ті далекі часи - дізнаєтесь з нашого матеріалу. 

Детальніше...

2069
 

ТОП осінніх страв

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2
osinni-stravy

Чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв із сезонних продуктів.

Детальніше...

1542
 

Пряники на Русі

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Пряники

Пряник з часів своєї появи пройшов дуже довгий шлях. Його виникнення пов’язане  з таким величним відкриттям людства, як хліб, який з’явився ще в епоху неоліту. Хліб був основою життя, культури та релігії, взаємовідносин з іншими народами.  Використовувався у безлічі релігійних обрядів та культів.

Детальніше...

1395
 

Гастрономічна карта України

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Гастрономічна карта України

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго. Відтак  ми підготували інфографіку про гастрономічну карту України.

Детальніше...

1314
 

10 старовинних українських страв

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Старовинні страви українців

Запитайте у будь-кого про українські старовинні страви — і вам одразу згадають борщ, вареники, голубці та холодець. Але наша національна кухня набагато древніша, різноманітніша та цікавіша ніж ми думаємо! Хоч і багато традиційних страв вже не готують в українських родинах, проте їх рецепти збереглись до сьогодні. Про них і піде далі мова.

Детальніше...

543
 

Як приготувати смачну закуску вдома на Великдень?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Святкова закуска до Великодня

У цій статті ми поділимося з вами легкими рецептами приготування смачної закуски до домашнього великоднього столу. 

Детальніше...

370
 


загрузка...

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 
завантаження...

загрузка...