П'ятниця
09 груд., 2022
    

Ukrainian English Polish

Рецепт закарпатського боґрача

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепт закарпатського бограча

Страва ця здавна відома на Закарпатті. Її готують чи не в кожному селі. Це своєрідний гуляш з яловиччини, свинини або баранини, тушкований з великою кількістю сухої паприки (червоного солодкого меленого перцю). Готують у казані, звідки, власне, й пішла назва "боґрач" (богораш) - ківш, казан. Цю страву також знали давні половці (кипчаки-кумани), звідки вона "перекочувала" до мадярської (угорської) кухні.


Рецепт приготування

Інгредієнти:

  • 3 кг м'яса різних видів (ребра, м'якуш), порізаного на шматки;
  • 150 г копченого сала;
  • 1 кг картоплі;
  • 300 г моркви;
  • 200 г цибулі;
  • 200 г кореню петрушки;
  • 1 невелика кольрабі (калярепа);
  • 1 стручок гіркого перцю;
  • 2 ст. ложки меленої паприки;
  • 2 ст. ложки чорного меленого перцю;
  • 2-3 сушених лаврових листочки;
  • 2-3 ст. ложки смальцю чи олії;
  • 1-2 склянки перевареної води.

Приготування:

Ставимо начисто вимитий казан на вогонь. Коли нагріється, кидаємо у нього порізане дрібними кубами копчене сало, просмажуємо, поки не стане рожевим, а в цей час дрібно шинкуємо цибулю. Коли сало підрум'янилося, вибираємо його дерев'яною ложкою і викладаємо на окрему тарілку, а в казан додаємо ще трохи смальцю або олії і висипаємо в казан мелену паприку. Перемішуємо і вкидаємо у казан нарізане кубиками (десь у 3 см кожен) м'ясо і порібрину. Добре перемішуємо, через декілька хвилин доливаємо ще трохи води, але так, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалося. Солимо, додаємо чорний перець і лавровий лист, ще раз ретельно перемішуємо, і якщо треба, доливаємо води. Коли м'ясо вже майже готове, додаємо нарізані кубиками овочі, порубану зелень петрушки, гіркий перець, під кінець нарізану кубиками картоплю.

Paprikas krumpli in bogracs

Поради:

Гуляш густий, тому може пригоріти. Не обов'язково стояти над казанком усі 3 години, однак регулярно перевіряйте, що там робиться під накривкою, ретельно вимішуйте гуляш і за необхідності доливайте води. Особливо, пильнуйте, коли додаєте червоний перець - якщо він пригорить, то зіпсує усю страву. Для вимішування бограчу необхідно мати довгу дерев'яну ложку.

Подаємо на стіл:

Готова страва має вигляд густого супу. Бограч розливаємо по тарілках, посипаємо зверху шкварочками з копченого сала, які ми витягнули з казана ще при початку, та дрібно порубаною зеленню петрушки.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Підпишіться та поділіться публікацією у соцмережах: