Лисички - одні з найулюбленіших грибів. Вони цінуються перш за все за смакові якості і універсальність в приготуванні. Крім того, ці гриби містять корисні мікроелементи й вітаміни А, В та РР. Ми підготували для вас 5 смачних рецептів з цими чудовими грибами.
Крем-суп з лисичками
Вам знадобиться:
- Лисички - 800 г
- Вершки 25% жирності - 250 мл
- Часник - 1 зубчик
- Ріпчаста цибуля - 1 шт
- Картопля - 3 середні шт
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець - за смаком
- Вода або курячий бульйон - 350 мл
- Вершкове масло - 50 г
Приготування:
Гриби промийте і відкиньте на друшляк. Наріжте картоплю, цибулю і часник, візьміть каструлю з товстим дном і поставте на вогонь. Розтопити вершкове масло і обсмажити цибулю, потім додайте картоплю і лисички з часником. Помішуючи, підсмажте все до напівготовності, потім додайте в каструлю бульйон. Доведіть до кипіння і варити до моменту, поки гриби вдвічі не зменшаться в обсязі. Потім додайте вершки і утримуйте ще 3-5 хвилин. Посоліть, поперчіть і пробийте блендером до стану пюре. Суп готовий, можна подавати до столу!
Запечені лисички у фользі
Вам знадобиться:
- Лисички - 250 г
- Зелена цибуля - 4 пір'їнки
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець - за смаком
- Оливкова олія - 1 столова ложка
- Чебрець - 1 столова ложка
Приготування:
Лисички промийте і відкиньте на друшляк. Змішайте оливкову олію з сіллю, перцем, нарізаною зеленою цибулею і чебрецем, вилийте цю суміш на гриби і ретельно перемішайте. З листа фольги сформуйте конверт, покладіть туди лисички і поставте в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 15-20 хвилин (також можливий варіант приготування на грилі). За 5 хвилин до готовності відкрийте фольгу - так на грибах з'явиться гарна золотава скоринка. Можна подавати до столу!
Різотто з лисичками
Вам знадобиться:
- Рис - 400 г
- Ріпчаста цибуля - ½ шт
- Червона солодка цибуля - 1 шт
- Стебло селери - 1 шт
- Курячий бульйон - 1,5 л
- Лисички - 300 г
- Зелень - для прикраси
- Вершки 25% - 100 мл
- Вершкове масло - 100 г
- Оливкова олія - 50 мл
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець - за смаком
Приготування:
Наріжте цибулю, селеру, лисички і обсмажте до готовності на суміші рослинного і вершкового масла. Коли гриби будуть готові, всипте рис і смажте приблизно 2-3 хвилини. Потім залийте 1/3 гарячого курячого бульйону, посоліть, додайте спеції і тушкуйте, помішуючи, на повільному вогні. У міру необхідності доливайте бульйон невеликими порціями. Влийте вершки, коли приготується рис. Подавайте різотто, посипавши зверху подрібненою зеленню. Смачного!
Пляцок з лисичками
Вам знадобиться:
- Ріпчасту цибулю - 200 г
- Лисички - 400 г
- Сметана 20% - 150 г
- Зелень - 100 г
- Пармезан - 100 г
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець - за смаком
- Листкове тісто - 250 г
Приготування:
Лисички відварити до готовності, відкинути на друшляк. Наріжте цибулю і зелень, натріть сир на тертці і змішайте всі інгредієнти зі сметаною, додайте лисички, сіль і перець - за смаком. Тісто розкатати і викласти на нього отриману масу. Пиріг випікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів. Пиріг з лисичками готовий!
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"