Навіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.
- Дріжджі беремо свіжі, причому потрібної за рецептом кількоств: покладеш більше - млинці будуть кислі, менше - втратять легкість, пишність.
- Тісто на всіх етапах приготування збиваємо і розтираємо довго і ретельно, щоб не було жодної грудочки.
- Смажимо млинці на сильно розпеченій сковороді. Масло не наливаємо, інакше воно завадить тісту розтектися рівномірно, а змащуємо дно половинкою цибулини або очищеної картоплини, зануривши її в мисочку з маслом.
- Печемо млинці на призначених тільки для цієї мети сковорідках. І не миємо їх, а чистимо: ставимо на вогонь, наливаємо троха рослинного масла, всипаємо столову ложку крупної солі, добре прожарюємо. Даємо сковорідці трохи охолонути і протираємо чистою ганчіркою. Якщо вона трохи забруднилася - повторюємо процедуру.
- Готові млинці складаємо стопкою в глибоку миску, змащуємо кожен розтопленим маслом. Укутуємо в пергамент і накриваємо чистою серветкою, щоб не охолонули до подачі на стіл.
Рецепт приготування млинців з начинкою «Проводи зими»
ДЛЯ МЛИНЦІВ:
- 400 г борошна,
- 0,5 л молока,
- 2-3 ст. ложки рослинної олії,
- 2 яйця,
- 2 ст. ложки цукру,
- чайна ложка солі.
ДЛЯ НАЧИНКИ:
- розроблене філе оселедця,
- круті яйця,
- варене м'ясо,
- шпик або копчене сало,
- зелень кропу і петрушки,
- яєчні білки.
Млинці готуємо так: яйця, цукор, сіль змішуємо, збиваємо, додаємо молоко, потім борошно. Добре перемішуємо, вливаємо олію. Млинці випікаємо на добре розігрітій сковорідці звичайним способом. На перший млинець кладемо начинку з філе оселедця, змішаного з подрібненим вареним яйцем і зеленою цибулею (можна заправити рослинним маслом). На другий млинець треба промолоти або дрібно порізати варене м'ясо (його можна заправити майонезом або обсмаженою в олії ріпчастою цибулею). На третій млинець - копчене сало, порізане дрібними шматочками (його можна приправити соусом з хрону або гірчицею). Млинці загортаємо, укладаємо цих «трьох богатирів» на сковорідку, змащену маслом, покриваємо збитими яєчними білками, підсолюємо, посипаємо рубаною зеленню і ставимо на п'ять хвилин в духовку, щоб білки прихопились зарум'янилися. Для начинки годяться будь-які фарші, овочі, рис, гриби, квашена капуста.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"