Середа
21 жовт., 2020
      
завантаження...

12 рецептів страв з грибами

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепти страв з грибами

Поширений міф, що гриби – це лише клітковина і рослинний білок. Це не так. Гриби цінні для імунної системи. Особливо – для тих, хто страждає на різні види алергій.  Гриби містять унікальні речовини – міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл. Учені проводили цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, але додатково одні ще з’їдали чашку варених шампіньйонів. Вже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень. 

Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових, але навіть звичайні шампіньйони також їх мають. Тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз на тиждень. А ще гриби містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу – кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування. Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини. Механізм дії ерготіонеїну – захист ДНК мітохондрій – найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і т.д.). На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.

А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі. Гриби – це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо їх максимально подрібнити – зробити крем-суп або грибний паштет. А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.

Сушені гриби

Спосіб приготування:

  1. Гриби, призначені для сушіння, не можна мити. Їх чистять ножем, дуже брудні місця можна протерти добре віджатою губкою. Краще різати гриби тонкими пластинами.
  2. Сушити гриби можна над плитою. Для цього їх слід нанизати на нитку або волосінь і повісити на відстані 50-60 см над варильною поверхнею. Більш швидкий спосіб сушіння – в мікрохвильовій печі. гриби треба викласти на решітку і поставити в піч на 15-20 хвилин. Потім треба їх досушити при кімнатній температурі або в печі, ставлячи на 1-2 хвилини. Будь уважна – пересушені гриби в мікрохвильовій печі можуть спалахнути.

Мариновані білі гриби

Інгредієнти:

  • гриби білі
  • маринад на 1 літр води
  • оцет 6% – 100 мл
  • сіль – 50 г
  • лавровий лист – 1 шт
  • чорний перець – 5 Горошків
  • запашний перець – 3 горошку

Спосіб приготування:

  1. Для маринування використовують молоді, щільні білі гриби.
  2. Гриби очистити від сміття і добре вимити, великі гриби нарізати.
  3. Гриби трохи відварити (приблизно 5 хвилин), відкинути на друшляк і обполоснути холодною водою.
  4. Приготувати маринад – у воду додати сіль, оцет, спеції і довести до кипіння.
  5. У маринад додати білі гриби і варити на повільному вогні, поки гриби не осядуть на дно.
  6. Готові гриби відразу ж розкласти в простерилізовані банки, залити маринадом,
  7. банки закатати.

Засолка грибів - холодний спосіб

Інгредієнти:

  • гриби (рижики, чорні і білі грузді, вовнянки, сироїжки) – 1 кг
  • сіль – 100 г
  • смородина – 10-12 листків
  • вишня – 5-6 листочків
  • хрін – 2 листки
  • кріп – 2 парасольки
  • лавровий лист – 2-3 шт.
  • перець горошком – за смаком
  • часник – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Грузді, вовнянки або сироїжки вимити і залити холодною водою на 5-6 годин (Рижики не вимочують, а тільки промивають). На дно дерев’яного або керамічного посуду насипати шар солі, покласти половину листя смородини, вишні, хрону і 1 парасольку кропу. Укласти рядами гриби, посипаючи кожен шар сіллю, перцем, часником і лавровим листом.
  2. Зверху покласти залишки листя, накрити чистою тканиною, потім  дошкою чи тарілкою і поставити гніт (через 1-2 дні гриби осядуть і дадуть сік. Якщо вони виділять мало розсолу, слід збільшити гніт). Тканину необхідно час від часу прополіскувати. Гриби будуть готові через 30-40 днів. Після цього їх треба переставити в холодне місце.

Ікра з грибів на зиму

Інгредієнти:

  • гриби відварні – 2 кг
  • цибуля – 3 великі цибулини
  • морква – 3 шт (великі)
  • олія – 2 склянки
  • лавровий лист – 3 шт
  • чорний перець – 10 горошків
  • сіль
  • оцет 9% – 1 ст.л.

Спосіб приготування:

  1. Для приготування грибної ікри можна взяти білі гриби, підберезники і підосичники, сироїжки, маслюки і моховики, печериці та опеньки.
  2. Ікру можна приготувати як з одного виду грибів так і з різних.
  3. Гриби помити, нарізати шматочками і відварити в підсоленій воді протягом 10-15 хвилин.
  4. Гриби відкинути на друшляк, промити холодною водою, дати воді стекти.
  5. Гриби пропустити через велику решітку м’ясорубки.
  6. Цибулю і моркву очистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на  тертці.
  7. Обсмажити цибулю і моркву потім додати грибну масу.
  8. Ікру посолити за смаком, додати олію, лавровий лист і перець.
  9. Тушкувати ікру з грибів протягом 1,5-2 годин, час від часу перемішуючи, стежити щоб не підгоріла.
  10. В кінці приготування додати оцет, добре перемішати.
  11. Готову ікру розкласти в сухі простерилізовані банки і закатати.
  12. Зберігати ікру з грибів в прохолодному місці.

Солянка на зиму з грибами

Інгредієнти:

  • гриби відварні – 1 кг
  • капуста білокачанна – 0,5 кг
  • помідори – 0,5 кг
  • морква – 0,5 кг
  • цибуля ріпчаста – 300 г
  • олія соняшникова – 150 г
  • оцет 9% – 2 ст.л.
  • лавровий лист, чорний і запашний перець

Спосіб приготування:

  1. Для приготування солянки підійдуть маслюки, підберезники, білі гриби, сироїжки і опеньки.
  2. Гриби добре помити, почистити, великі нарізати і відварити в підсоленій воді протягом 10-15 хвилин.
  3. Овочі помити, очистити і нарізати дрібною соломкою.
  4. Цибулю і моркву пасерувати в невеликій кількості олії.
  5. Додати нарізані капусту і помідори, олію, що залишилася, посолити за смаком і тушкувати на слабкому вогні 20-25 хвилин.
  6. Потім додати відварені гриби і тушкувати до готовності 25-30 хвилин.
  7. За 5 хвилин до готовності додати лавровий лист, перець і оцет, добре перемішати, тушкувати 5 хвилин.
  8. Готову солянку з грибами розкласти в сухі простерилізовані банки.
  9. Банки закатати, перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.

Плов із сушеними грибами

Інгредієнти:

  • Жменя сушених грибів
  • 1,5 скл. води
  • 1 скл. рису
  • приблизно 80 г олії,
  • 1 морквина
  • 1 цибулина
  • сіль, перець, кріандр

Спосіб приготування:

  1. Сушені гриби промити і замочити в холодній воді на 3–4 год. Потім дрібно нарізати і зварити в тій же воді.
  2. Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці з великими отворами.
  3. Усе підсмажити на олії. Покласти в бульйон із грибами.
  4. Туди ж додати перебраний промитий рис, посолити.
  5. Закрити кришкою і тушкувати. За 10 хв до готовності додати мелений коріандр і мелений чорний перець.

Пісна підлива з грибів

Інгредієнти:

  • Гриби білі сушені 50 г
  • Цибуля 200 г (2 шт)
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку 30 г (1 стол. ложка)
  • Олія 30 мл (2 стол. ложки)
  • Сіль 7 г (3/4 чайн. ложки)

Спосіб приготування:

  1. Для приготування підливи гриби скласти в каструльку, до грибів влити 500 мл холодної води і залишити на 4 год. Потім до грибів покласти цибулину і зварити до готовності (близько 1 год).
  2. Гриби вийняти з вивару, дрібно посікти (як на фото). Щоб грибна підлива була густіша і смачніша, цибулю перетерти через сито або перетворити на пюре за допомогою блендера. Борошно легко підсмажити на олії.
  3. Щоб грибна підлива не ‘збагатилась’ піском, вивар з грибів процідити через шматок чистої цупкої тканини. З’єднати посічені гриби, цибулеве пюре, грибний вивар і підготоване борошно. Грибна підлива майже готова, лише гарно перемішати, посолити, довести до кипіння і варити, помішуючи, 2 хв.
  4. Картопляне пюре чи будь-який інший простий гарнір плюс ця грибна підлива – і страву можна подавати хоч і до королівського столу! Пісна підлива з грибів чудово смакує і гарячою, і холодною. 

Налисники з грибами

Інгредієнти:

  • 1 ст. борошна
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 1 ст. молока
  • 2 яйця
  • перець, сіль
  • Для начинки:
  • 250 гр. грибів (шампіньйони, грузді і т.д)
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 100 гр. сметани
  • 3 зубчики часнику
  • зелень
  • 3 ст. ложки рослинної олії
  • перець, сіль

Спосіб приготування:

  1. Яйця ретельно збити, потім додати перець, сіль і тепле молоко. Поступово всипати борошно, постійно помішуючи. Все ретельно перемішати до тих пір, поки не залишиться грудочок. Перед випіканням додати рослинне масло. Млинці обсмажити на сковороді.
  2. На сковороді, з додаванням масла рослинного, обсмажити цибулю і дрібно порізані гриби. Зелень дрібно порізати. Часник також подрібнити. Гриби, зелень і часник перемішати. Поперчити, посолити. Додати сметану. На кожен млинець викласти начинку і згорнути млинці конвертиками. Обсмажити готові млинці з грибами на вершковому маслі. Подавати до столу зі сметаною.

Мачанка з грибів по-ясіняньськи (Закарпаття, с.Ясіня)

Інгредієнти:

  • 500 г свіжих білих грибів
  • 80 г масла вершкового
  • 1 ст. ложка борошна,
  • 100 г сметани,
  • 100 г вершків
  • 200 г молока,
  • спеції – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Гриби помити або протерти і нарізати тонкими пластинами.
  2. Вершкове масло розігрівають на сковороді, додають борошно і, постійно помішуючи, смажать до золотистого кольору. Потім невеликими порціями доливають молоко, швидко розмішують і варять до утворення однорідної маси (густої, як сметана). Додають вершки.
  3. Гриби дрібно нарізають і тушкують на вершковому маслі до готовності, потім змішують із соусом і варять 5 хвилин. В кінці додають 100 г сметани. Заправляють перцем, сіллю. Готову мачанку подають гарячою з хлібом або картопляним пюре.

Овочевий розсольник з грибами

Інгредієнти:

  • цибулина невелика - 2 шт.
  • кріп - 1 пучок
  • масло рослинне - 2 ст. л.
  • гриби білі сухі - 50 г
  • корінь пастренака - 1 шт.
  • огірковий розсіл - 1 склянка
  • лист лавровий - 1 шт.
  • петрушка - 1 пучок
  • селера (корінь) - 70 г
  • перець запашний горошком - 6-7 горошин
  • крупа перлова - 1 склянка
  • солоні огірки - 5 шт.
  • корінь петрушки сушений - 1 шт.
  • морква середнього розміру - 1 шт.
  • картопля - 4 шт

Спосіб приготування:

  1. Перлову крупу промий, залий двома склянками води і залиш на ніч. Наступного дня крупу ще раз промий і залий свіжої холодною водою. Відвари 15 хвилин і злий воду. Сухі гриби розмели в кавомолці. Крупу і мелені гриби поклади в каструлю, залий 2 літрами води, доведи до кипіння і вари ще 35 хвилин.
  2. Поки буде варитися крупа, очисти всі овочі. Морква і корінь селери натри на крупній тертці. Пастернак і картоплю наріж кубиками. Лук і корінь петрушки дрібно нашаткуй.
  3. У сковороді розігрій рослинне масло. Обсмаж цибулю 5 хвилин, додай моркву, корінь селери і петрушки. Готуй, помішуючи, ще 6 хвилин. Картоплю і пастернак поклади в каструлю з перловкою, вари 7 хвилин.
  4. Огірки очисти від шкірки, наріж кубиками і додай в суп. Поклади обсмажені коріння, вари все разом 10 хвилин. Кріп і петрушку промий, подрібни, поклади в суп разом з горошинами запашного перцю і лавровим листом. Замість солі влий розсіл від огірків. Вари ще 5-7 хвилин, зніми з вогню і дай постояти під кришкою приблизно півгодини.

Печена картопля з грибами

Інгредієнти:

  • Картопля 3-4 шт
  • Відварені лісові гриби 400 гр
  • Цибуля 1 шт
  • Рослинна олія 2 ст.л.
  • Сіль, перець чорний мелений

Спосіб приготування:

  1. Лісові гриби краще білі, польські або підберезники. Гриби попередньо треба відварити до готовності. Зазвичай в сезон лісові гриби морозять, і використовують у міру необхідності. Картопля з грибами, заготовленими про запас, ані трохи не гірше, ніж з тільки що зібраних грибів.
  2. Картоплю необхідно спекти. Просто тушкована картопля це, по-перше, досить довго, по-друге, вона виходить «вареною», тобто просякнутою водою і в якійсь мірі втрачає смак. Якщо є можливість запекти овочі, то картопля з грибами вийде виключно смачною. 
    Пекти картоплю дуже просто, навіть в домашніх умовах. Зараз майже у кожного є духовка або мікрохвильова піч. Другий варіант швидкий і зручний. Чотири картоплини запікаються в мікрохвильовці 10-15 хв. Попередньо треба проколоти тонким ножем наскрізь кожну картоплину, інакше при готуванні вони просто «вибухнуть».
  3. Цибулю очистити і нарізати великою соломкою. Обсмажити цибулю, помішуючи, на рослинній олії до золотистого кольору.
    Відварені в сезон лісові гриби, дістати з морозилки і розморозити. Промити гриби – обов’язково. Якщо використовуються свіжі щойно зібрані гриби, їх треба очистити і відварити.
    Як тільки цибуля присмажилася, додати крупно порізані гриби. Гриби середнього розміру і дрібні можна використовувати цілими, а ось більш великі плодові тіла гриба варто розрізати. Обсмажити гриби з цибулею на відкритій сковорідці на середньому вогні, періодично помішуючи. Загальний час обсмажування – до 10 хв. З огляду на те, що гриби відварені до готовності, смажити зайвий час не варто. Потім гриби і цибулю, посолити і поперчити.
  4. До цього часу вже спеклася і трохи охолола картопля. Очистити картоплю від «мундира» і нарізати на великі шматочки.
    Додати картоплю до грибів і цибулі, перемішати і обсмажити ще 10 хв.Зверніть увагу, води не треба додавати ні на якому етапі. У цибулі і грибах міститься достатньо вологи для готування.
    Картопля з грибами – страва дуже смачна і, головне, ароматна. Запах грибів просто дивний. Апетит і рясне слиновиділення забезпечено!

Білі гриби тушковані у сметані

Інгредієнти:

  • 400-500 грам грибів
  • 1 цибулина
  • 100 грам вершкового масла
  • 3-4 зубчики часнику
  • 150-200 грам сметани
  • сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Як і будь-якого виду гриби, боровики, чистимо, нарізаємо невеликими шматками та відварюємо у воді протягом 25 хв. Деякі господині смажать відразу сирі грибочки, але так надійніше і смак буде в них ніжніший.
  2. Відваривши гриби та зцідивши воду переходимо до етапу тушкування.
  3. Потрібно у сковорідку нарізати дрібно цибулю та часник, і на маслі підсмажити до напівпрозорого кольору. Додаємо відварені грибочки до масла з цибулею та часником. Смажити їх потрібно на невеличкому вогні, постійно помішуючи, протягом 5-7 хв.
  4. Після цього додаємо сметану, сіль та перець, і тушкуємо у сметані протягом 10 хв. Вкінці можна додати подрібнену зелень петрушки та кропу, попробувати чи до смаку солена підлива.

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах та вподобати нашу сторінку:


Теги:     рецепти      їжа      кухня

завантаження...
blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 

завантаження...