Плачинда - виріб із листкового тіста (переважно прісного), що має плескату форму, з начинкою із сиру, гарбуза тв інш., або без неї; різновид пляцка. Плачинду хтось називає молдавською стравою, хтось - сербською, а хтось українською. Рецепти її дуже відрізняються в різних регіонах України, а солодка начинка може бути найрізноманітнішою - вишні, смородина, абрикоси, яблука, кисломолочний сир і навіть гарбуз.
Плачинда з черешнями чи вишнями за давнім степовим рецептом
- 1 яйце;
- 125 г маргарину;
- Сода, гашена оцтом;
- Дрібка солі;
- Півсклянки води;
- Борошно - скільки вбере до не дуже тугого тіста;
- 200-300 г черешні без кісточок;
- 2-3 столові ложки цукору;
- 15 г масла .
Приготування:
- Розтоплюємо маргарин.
- У миску всипаємо 1,5 склянки борошна, вбиваємо яйце, додаємо сіль.
- Вливаємо розтоплений маргарин.
- Додаємо соду і гасимо її оцтом.
- Доки не захолонув маргарин, перемішуємо тісто.
- Додаємо в тісто воду.
- Добре перемішуємо тісто ложкою.
- Викладаємо тісто на стіл і місимо, поступово підсипаючи борошно, до однорідного стану. Тісто не повинно бути тугим!
- Розкачуємо тісто тоненьким коржем.
- Викладаємо на середину коржа черешні, додаємо цукор.
- Надрізаємо краї коржа, робимо 8 "пелюстків".
- Заліплюємо протилежні "пелюстки" коржа.
- Намазуємо деко духовки шматочком маргарину. Викладаємо заліплену плачинду на деко і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо до появи рум'яної шкоринки.
- Гарячу плачинду змазуємо зверху шматочком масла
Плачинда з гарбузом
Тісто: 1 скл. кефіру чи сироватки, 1 жовток, борошно, сіль на кінчику ножа.
Начинка: 300 г гарбуза, 1-2 ст. л. цукру.
Із вказаних продуктів замісити тісто як на вареники і вимісити його до гладкого стану. Гарбуз потерти на тертку, додати у нього цукор і злегка припустити на сковороді, щоб він трішки розм’як. Тісто поділити на порції і розкачати у вигляді круга товщиною 3 мм і діаметром 15 см. На кожну заготовку викласти начинку по колу так, щоб середина залишилася пустою. Краї тіста складати до середини і припліскувати, щоб вони тримались. У сковороді розігріти олію і смажити плачинду спершу з защипаної сторони, а потім з іншої. Подавати як гарячою, так і холодною.
- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"