Середа
12 серп., 2020
      

Плачинда - традиційна українська випічка

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепт плачинди

Плачинда - виріб із листкового тіста (переважно прісного), що має плескату форму, з начинкою із сиру, гарбуза тв інш., або без неї; різновид пляцка. Плачинду хтось називає молдавською стравою, хтось - сербською, а хтось українською. Рецепти її дуже відрізняються в різних регіонах України, а солодка начинка може бути найрізноманітнішою - вишні, смородина, абрикоси, яблука, кисломолочний сир і навіть гарбуз.

Плачинда з черешнями чи вишнями за давнім степовим рецептом

plachynda3

Інгредієнти:
  • 1 яйце;
  • 125 г маргарину;
  • Сода, гашена оцтом;
  • Дрібка солі;
  • Півсклянки води;
  • Борошно - скільки вбере до не дуже тугого тіста;
  • 200-300 г черешні без кісточок;
  • 2-3 столові ложки цукору;
  • 15 г масла .

Приготування:

  1. Розтоплюємо маргарин.
  2. У миску всипаємо 1,5 склянки борошна, вбиваємо яйце, додаємо сіль.
  3. Вливаємо розтоплений маргарин.
  4. Додаємо соду і гасимо її оцтом.
  5. Доки не захолонув маргарин, перемішуємо тісто.
  6. Додаємо в тісто воду.
  7. Добре перемішуємо тісто ложкою.
  8. Викладаємо тісто на стіл і місимо, поступово підсипаючи борошно, до однорідного стану. Тісто не повинно бути тугим!
  9. Розкачуємо тісто тоненьким коржем.
  10. Викладаємо на середину коржа черешні, додаємо цукор.
  11. Надрізаємо краї коржа, робимо 8 "пелюстків".
  12. Заліплюємо протилежні "пелюстки" коржа.
  13. Намазуємо деко духовки шматочком маргарину. Викладаємо заліплену плачинду на деко і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо до появи рум'яної шкоринки.
  14. Гарячу плачинду змазуємо зверху шматочком масла

Плачинда з гарбузом

Плачинда з гарбузом

Тісто: 1 скл. кефіру чи сироватки, 1 жовток, борошно, сіль на кінчику ножа.
Начинка: 300 г гарбуза, 1-2 ст. л. цукру.

Із вказаних продуктів замісити тісто як на вареники і вимісити його до гладкого стану. Гарбуз потерти на тертку, додати у нього цукор і злегка припустити на сковороді, щоб він трішки розм’як. Тісто поділити на порції і розкачати у вигляді круга товщиною 3 мм і діаметром 15 см. На кожну заготовку викласти начинку по колу так, щоб середина залишилася пустою. Краї тіста складати до середини і припліскувати, щоб вони тримались. У сковороді розігріти олію і смажити плачинду спершу з защипаної сторони, а потім з іншої. Подавати як гарячою, так і холодною.

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах та вподобати нашу сторінку:


Теги:     їжа      кухня      народні страви

завантаження...
blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 

завантаження...