П'ятниця
19 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Українські весняні страви для зміцнення імунітету

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Весняні страви українців

З настанням весни наш організм потребує зелені і вітамінів, а тому ми вирішили зазирнути в скарбничку народної кухні українців та підготували для вас 10 рецептів весняних страв.

Суп з петрушки

Суп з петрушки

Склад:

  • Свіжа петрушка 4 пучка
  • Вершкове масло 3 ст. л.
  • Часник 2 зубчики
  • Цибулю 1 шт.
  • Сіль, перець за смаком
  • Курячий бульйон 4 склянки
  • Жирні вершки 1 склянка
  • Сік цілого лимона 1 шт.
  • Свіжий тертий хрін

Рецепт: У каструлі середнього розміру закип'ятіть воду й опустіть туди на 0,5-1 хвилину петрушку. Злийте воду і потримайте петрушку в миску з крижаною водою ще хвилину. Злийте воду ще раз, просушіть і крупно наріжте зелень, відкладіть в сторону. Нагрійте масло в каструлі на середньому вогні. Додайте туди розім'ятим часник, поросяти, ягняти цибулю, сіль і перець. Готуйте, помішуючи, 6 хвилин, поки цибуля не стане м'яким. Влийте бульйон з вершками, доведіть до кипіння і тушкуйте 15-20 хвилин. Потім додайте туди петрушку і варіть близько 5 хвилин. Додайте лимонний сік і перекладіть суміш у блендер. Пюрируйте до отримання однорідної маси, потім за бажанням протріть суп через дрібне ситечко. Розлийте суп по мисках і прикрасьте свіжим тертим хроном.

Суп з картоплі та моркви

Суп з картоплі і моркви

Склад:

  • 3 моркви
  • 5 картоплин
  • 1 стебло цибулі-порею
  • сметана
  • сіль

Рецепт: Потерти моркву, нарізати кубиками картоплю, дрібно нарізати цибулю-порей. Всі ці овочі згасити у рослинній олії. Додати овочі в киплячу воду, посолити й варити 5-10 хвилин. Заправити суп сметаною і смакувати.

Суп з горошком та яйцем

Суп з горошком та яйцем

Рецепт: На 300 г горошку треба: 4 яйця, 4 картоплини, 1 морквина, 50г макаронів твердих сортів, спеції та смаком та олія, 1 зубчик часнику. Налийте в каструлю воду, посоліть, помістіть у неї: горошок, подрібнену кубиками картоплю та подрібнену тонкими кільцями моркву. Варіть, поки не закипить. Окремо відваріть яйця, остудіть їх, почистьте та наріжте кільцями. Коли вода закипить, додайте цілий зубчик часнику та макарони. Через 10 хвилин — дістаньте часник та покладіть подрібнені варені яйця, додайте 1 ч.л олії. Дайте супу настоятися ще 10 хвилин після приготування й тоді подавайте до столу.

Салат з черемші, яєць і редиски

Салат з черемші, яєць та редиски

Рецепт: Промити і просушити 10 стебел черемші і стебло зеленого салату. Порізати їх та дві редиски. Все змішати і заправити по столовй ложці оливкової олії і бальзамічного оцту. Одне варене яйце порізати кружечками і викласти на салат при подачі. Посипати кунжутом.

Картопляний суп з беконом і черемшею

Картопляний суп з беконом і черемшею

Рецепт: Почистити три великих картоплини. Залити їх у каструлі водою і поставити варитися. Тим часом, в глибокій сковороді обсмажити порізану невелику цибулину і пучок черемші. Як тільки цибуля стане м'якою і злегка золотистою, зняти сковороду з вогню. Коли картопля буде готова, злити з неї воду і разом з цибулею і черемшею перекласти в блендер. Додати трохи вершків, сіль-перець за смаком і включити на турборежим. При подачі посипати дрібно порізаними черемшею і бекон.

Цибулевий суп з грінками

Склад:

  • цибуля ріпчаста — 6 шт.
  • часник — 3 зубчики
  • борошно — 1,5 ст. л.
  • вершкове масло — 80 г
  • сіль перець
  • бульйон яловичий — 650 г
  • цукор — 1 ч. л.
  • сир твердий — 300 г
  • чебрець — 3 гілочки
  • хліб — 6 шматочків

Цибулевий суп з грінками

Рецепт: Очищаємо цибулю та нарізаємо її півкільцями. Часник очищаємо і подрібнюємо. Розтоплюємо вершкове масло в каструлі з товстим дном і близько 10 хв. обсмажуємо цибулю. Додаємо в каструлю часник, чебрець і цукор і продовжуємо готувати — цибуля не повинна бути розвареною. Додаємо в кастрюлю борошно і перемішуємо близько 2 хв. Кладемо обсмажену цибулю в каструлю, наливаємо 300 г бульйону, доводимо до кипіння й тушкуємо близько 30 хв., Періодично потрібно помішувати. Додаємо бульйон і солимо, перчимо. Готуємо ще близько 15 хв. Обсмажуємо скибочки хліба з двох сторін і натираємо часником. Сир натираємо на тертці. Для цибулевого супу найкраще використовувати пікантний сир, наприклад, Селиський сир або Нарцис Карпат. Наливаємо суп в жароміцний посуд. У кожну тарілку кладемо скибочку хліба, посипаємо зверху сиром і ставимо на деко. Відправляємо суп в духовку на 3 хв. Цибулевий суп готовий!

Квасолевий салат

Квасолевий салат

Склад:

  • По 1 склянці вареної квасолі — червоної та білої (можна використовувати лише один вид квасолі, але з кольоровою салат виглядає апетитніше),
  • 3-4 маринованих огірки,
  • 1 червона цибулина,
  • 2 ч. л. французької гірчиці в зернах,
  • 1 ч. л. меду,
  • 1 ст. л. лимонного соку,
  • сіль,
  • суміш перців мелена,
  • оливкова олія.

Рецепт: Цибулю порізати півкільцями та замаринувати у суміші меду, лимонного соку та солі. Квасолю червону та білу відварити окремо в злегка підсоленій воді й залишити до охолодження. Потім відкинути на сито й дати стекти зайвій рідині. Огірок нарізати тонкими кружальцями. До маринованої цибулі додати спеції, олію та гірчицю. Змішати в мисці квасолю, огірок, цибулю разом із заправкою. Скуштувати салат на смак і якщо потрібно досолити, доперчити. За бажанням долити ще олії. 

Зелений борщ зі щавлем

Зелений борщ із щавлем

Склад:

  • Чорний перець
  • Курячі яйця 1 штука
  • Цибуля 1 штука
  • Морква 1 штука
  • Сіль
  • Картопля 300 г
  • Щавель 150 г
  • Курка 300 г
  • Вода

Рецепт: Зелений борщ аж ніяк не пов’язаний з усім відомим червоним борщем. По суті, це суп зі щавлем. Цю страву обов’язково доцільно приготувати навесні, коли на ринку з’являється свіжий щавель. Такий борщ більше освіжає, ніж ситний український, він менш калорійний. До зеленого борщу зі щавлем обов’язково подається сметана. Варені яйця – обов’язковий інгредієнт класичного щавлевого борщу. Але використовувати їх можна трохи по-іншому. Відваріть яйця, наріжте кубиками та подавайте до борщу окремо. Якщо ви варите велику каструлю на декілька днів, це допоможе продовжити термін зберігання страви. Суп зі щавлем – це кисла страва. Споживайте її обережно, якщо у вас підвищена кислотність шлункового соку чи інші проблеми з травною системою. Також щавель може бути протипоказаний при подагрі та деяких інших захворюваннях. Щавель завжди додається до супу наприкінці приготування. Ця рослина ніжна та готується практично за секунди. Можливо, вам сподобається холодний варіант цього борщу. У такому вигляді його подають влітку замість холоднику. Щоб надати борщу особливого смаку та аромату, використовуйте різноманітні спеції та коріння: корінь петрушки, лавровий лист, коріандр тощо. Дуже хочеться зеленого борщу, а щавлю немає під руками? Його заміна росте просто у вас під вікном – потрібно тільки вийти та зібрати її. Ця рослина – кропива. Із нею дійсно часто готують зелений борщ, змішуючи її зі щавлем чи повністю замінюючи його. Щоб кропива не жалилася, заздалегідь облийте її окропом. Вийде не тільки смачно, але ще й дуже корисно.

Морквяний суп-пюре

Морквяний суп-пюре

Рецепт: На 500 г моркви треба: пучок шпинату, 50г соняшникового насіння, 4 картоплини, 2 ст.л олії, спеції за смаком та 50 мл вершків. Моркву та картоплю очистіть та подрібніть. Залийте водою, посоліть і варіть до повної готовності. На пательню влийте половину олії й додайте нарізаний мілко шпинат. Приправте спеціями за смаком і підсмажуйте 2–3 хвилини. Відварені овочі з водою перебийте в пюре, додайте вершки та спеції. Смакуватиме суп із чорним перцем, карі та сушеним часником. Варіть суп-пюре ще декілька хвилин та зніміть із плити, як тільки він закипить. Розлийте в тарілки, викладіть зверху підсмажений шпинат і посипте соняшниковим насінням.

Суп з кропиви

Суп з кропиви

Кропива містить більше аскорбінової кислоти, ніж яблука і лимони, а вітаміну А у кропиви не менше, ніж у моркві. Молода кропива також дуже корисна та поживна. У 100 грам міститься 5,4 грама вуглеводів та 3,7 грама білка, пектин і клітковина, що допомагають гарному травленню.

Склад:

  • Картопля – 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 цибулина
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Кропива – 100 г (1 пучок)
  • Петрушка – 2-3 гілочки
  • Кріп – 2-3 гілочки
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Олія рослинна
  • Сіль, перець – за смаком

Рецепт: Картоплю очистіть та варіть в 0,5 л підсоленої води. Готову картоплю слід розтерти зі сметаною, повернути в каструлю з відваром та перемішати. Продовжуємо готувати на середньому вогні. Тим часом, моркву і цибулю обсмажити в олії близько 5 хвилин і додати в каструлю. Зелень і кропиву слід вимити і дати підсушитися. Тонко наріжте і облийте окропом, після чого додайте в каструлю. Влийте сік лимона, поперчіть та посоліть за смаком. Через 2 хвилини можна знімати з вогню і подавати до столу.

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber