Субота
20 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Рецепт відомого львівського сирника

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 2

Львівський сирник

Продовжуємо популяризувати галицьку десертну кухню. Сьогодні у нас рецепт найсмачнішого у світі львівського сирника. Буде цікаво для починаючих кулінарів й для тих, хто хоче потішити себе, своїх дітей і рідних, відчувши справжній смак міста Лева, не виходячи з дому.

А винайшла рецепт львівського сирника легендарна українка і талановитий кулінар Дарія Цвєк. З самого дитинства дівчинка записувала рецепти матері та бабусі, а ставши дорослою, почала вигадувати їх сама. Один з її солодких винаходів, львівський сирник, став хітом галицької кухні.

Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, хороше вершкове масло і домашні яйця.

Сьогодні ми розглянемо найбільш простий, класичний рецепт.

Складники:

  • Сир кисломолочний, жирний - 500 г.
  • Яйця курячі - 4 шт.
  • Цукор - 200 г.
  • Масло вершкове - 130 г.
  • Цедра лимона - 1 шт.
  • Родзинки - 30 г.
  • Манна крупа - 1 ст. л.
  • Сметана - 3 ст. л.
  • Порошок какао - 2 ст.

Приготування:

  1. Сир перетираємо через сито. Якщо протерта маса буде дуже рідка - зайву рідину слід відтиснути через марлю.
  2. Жовтки перетираємо з цукром до однорідності.
  3. До жовткової суміші додаємо манку, цедру лимона, родзинки та вершкове масло (1 ст. л. вершкового масла залиште для поливки).
  4. Додаємо в суміш сир, перемішуємо та зовсім трішки збиваємо на найнижчій швидкості.
  5. Збиваємо білки до піків.
  6. Акуратно змішуємо сирну та білкову суміші.
  7. Отриману масу викладаємо у форму для випікання, застелену кондитерським папером.
  8. Готуємо поливку: невелику кількість (близько 1 ст. л.) масла розтоплюємо з 2 ст. л. цукру на повільному вогні, постійно помішуючи. Потім додаємо 2-3 ст. л. сметани, добре змішуємо та додаємо 2 ст. л. какао.
  9. Доводимо до кипіння на повільному вогні, старанно перемішуючи.
  10. Сирник випікаємо в духовці приблизно 40-50 хвилин при 180 градусів (залежить від духовки). Готовий сирник перевертаємо на тацю, поливаємо гарячою поливкою.

Одразу сирник до столу не подаємо - йому потрібно постояти в холодильнику хоча б кілька годин, а краще - цілу ніч.

Смачного!

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber