Неділя
25 жовт., 2020
      
завантаження...

Закарпатська кухня: гомбовці

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 4

Гомбовці

 

На Закарпатті гомбовці готують майже в кожній хаті. Являють собою десерт із тіста з начинкою. Бувають різних видів. Кажуть, нагадують китайські баодзи. Ґомбовці ідеально підійдуть для тих, хто слідкує за вагою, але полюбляє солодощі. Ми розглянемо кілька рецептів приготування цієї чудової страви з карпатської кухні.

Гомбовці з сиру (творожні)

Гомбовці з сиром

Інгредієнти:

  • сир домашній 250 г.
  • крупа манна 5 ст. л.
  • яйце куряче 1-2 шт.
  • цукор 3 ст. л.
  • дрібка солі
  • сухарі мелені 4-6 ст. л.
  • масло вершкове 1-2 ст. л.
  • цукор коричневий (за смаком)
  • кориця мелена
  • ягоди для декору

Свіжий домашній сир добре протирають через сито. Додають до протертого сиру манну крупу, цукор, сіль та яйце. Все добре перемішують, щоб не було грудок, і залишають на 15—20 хвилин. Тим часом підготувати сухарі: розтопити на сковорідці вершкове масло, обсмажити в ньому до зо­лотистого кольору мелені сухарі. Зняти сковорідку з вогню і додати до сухарів цукор з корицею, перемішати, аромат неймовірний. З підготовленої сиркової маси роблять кульки діаметром 4-5 см і варять в підсоленій воді, поки вони не піднімуться на поверхню води. Зварені гомбовці вибирають шумівкою у друшляк, щоб стекла во­да, обкатують у підсмажених сухарях з корицею. Перекласти сирні кульки на підігріту тарілку, полити сметаною, декорувати свіжими ягодами і подати сирні гомбовці по-закарпатськи до столу.

gombovci-z-syrom-recept

Гомбовці зі сливами (борошняно-дріжджові)

Гомбовці з сливами - рецепт

На 10 ґомбовців:

  • 500 г борошна (3 з лишком склянки)
  • 200 г теплого молока
  • Пакетик сухих дріжджів (25 г), або свіжі "Львівські" дріжджі (половина маленької пачечки)
  • 1 ч. ложка солі
  • 3 ст. ложки цукру
  • 1 яйце

Начинка:

  • свіжі сливи в цукрі
  • або сливовий леквар

Піджарка:

  • сухарі кондитерські 100 г
  • вершкове масло або олія - 50 г

Рецепт приготування: 

  1. Заздалегідь просіюємо борошно і залишаємо в кухні, щоб трохи прогрілося і подихало
  2. Поміщаємо дріжджі в тепле (не гаряче!) молоко, додаємо ложку цукру і залишаємо на 10 хвилин у теплому місці, щоб забродили.
  3. У борошно даємо яйце, цукор, сіль і молоко з дріжджами, замішуємо тісто. Накриваємо його рушником і поміщаємо в тепле місце на 1,5 годин.
  4. Розкачуємо тісто товщиною 1 - 1,5 см. Чашкою вирізаємо кола. Залишки зліплюємо в кулю і відкладаємо, хай трохи підійде.
  5. На вирізані кола викладуємо по сливі з цукром, або по ч. ложці леквару. Зліплюємо і формуємо кульки.
  6. З відкладеним тістом робимо те ж саме - розкачуємо, вирізаємо, наповнюємо, формуємо кульки.
  7. У велику каструлю наливаємо води наполовину, даємо їй закипіти і споруджуємо в каструлі водяну баню (це може бути сито, або спеціальне приладдя для готування на парі. Також іноді використовують марлю, міцно прикручену до каструлі). Викладаємо змащені олією (щоб не прилипли) ґомбовці, накриваємо їх кришкою. Варимо 20 хвилин.
  8. В сотейнику на олії підсмажуємо сухарі, додаємо трохи цукру і кладемо в них гомбовці, обсмажуємо трошки і викладаємо на тарілки

Смачного!

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах та вподобати нашу сторінку:


Теги:     десерт      страви      закарпатська кухня

завантаження...
blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 

завантаження...