Запитайте у будь-кого про українські старовинні страви — і вам одразу згадають борщ, вареники, голубці та холодець. Але наша національна кухня набагато древніша, різноманітніша та цікавіша ніж ми думаємо! Хоч і багато традиційних страв вже не готують в українських родинах, проте їх рецепти збереглись до сьогодні. Про них і піде далі мова.
Затірка — одна з найдавніших українських страв
Затірка була поширена на території проживання усіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готується добряче підсолене пшеничне тісто, яке потім розтирається в макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на мілкі розсипчасті кульки розміром з горошину. Ці кульки відварюються у воді, молоці або бульйоні. Страва готується, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками. Раніше її вживали до столу щодня, адже вона проста у приготуванні та ситна.
Гомбовці — страва, що прийшла до нас з Угорщини
Але певний час була поширена і в Україні. Унікальність гомбовців полягає в тому, що ця страва майже ідентична з китайськими паровими булочками, які також вважаються там традиційною стравою. Тож, можливо, цей рецепт прийшов до нас з іншого кінця світу. Гомбовці — це парові булочки-кульки з дріжджового тіста. Всередину тіста кладуть різні начинки з ягід, фруктів або просто заправляють тісто прянощами. Відрізняються ці українські кульки від інших одним нюансом – після приготування їх обвалюють у крихтах підсмажених сухарів із цукром.
Рокоткрумплі
Рокоткрумплі — дивна назва одразу наштовхує на думку про іноземне походження. Справді, це угорська страва, яку українці перейняли у свій побут. Адже рецепт зовсім нескладний і включає в себе інгредієнти, які є у кожній родині: картопля, сир, будь-яке копчене м’ясо і яйця. Все це викладається тоненькими шарами, приправляється червоним перцем та запікається.
Меживо
Меживо — традиційна українська страва, схожа із відомими нам овочевою ікрою чи рагу. Додаються до межива буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням, якісь інші овочі), а також обов’язково додають цибулю і моркву. Вживати цю страву можна як у гарячому вигляді, так і холодну. Більше того, кажуть, що меживо, настояне декілька днів, стає навіть кращим на смак — адже овочі маринуються у власному соку.
Книші
Про походження цієї страви існує багато суперечок. За однією з версій — книші "зародились" у Білорусі. Проте були досить популярними на значній частині північних та центральних українських регіонів. Книші — це округлі пиріжки з листкового тіста, в середині яких досить багато начинки. Начинка могла бути найрізноманітнішою: каші, картопляне пюре, овочі, сири та зелень. Такий смаколик був доповненням до супів або страв із м’яса. Також існував солодкий варіант страви, з фруктами, ягодами та домашнім сиром.
Лемішка
Лемішка — традиційно полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб воно зберігало густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені. Страву перекладають у глиняний горщик і допікають у добре прогрітій печі. В тому ж горщику і подають на стіл.
Коцюрба
Коцюрба — страва, яка поєднує в собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де вона також подається у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішуються в макітрі і все це разом подається у тій же посудині. Інший варіант страви — не товкти картоплю і подавати її грубими шматочками.
Токан
Токан — страва, що була поширена на території західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають із мамалигою, але це дві абсолютно різні страви. Вони обидві включають в себе кукурудзяну кашу, але у мамализі ця крупа — основний інгредієнт, а токан — це страва зі свинини, гарніром до якої подається ця каша. Згодом до страви почали додавати і бринзу, що зробило її ще подібнішою до мамалиги, або замінювати свинину іншим м’ясом, але це звична справа — експериментувати на кухні!
Росівниця
Росівниця — досить оригінальна страва, сьогодні її можна було б зарахувати до високої кухні, якби хтось взявся за популяризацію цього рецепту. Варений рис та кукурудза, квашена капуста, відварена у розсолі, й тертий мак як спеція. Унікальний смак, зовсім не схожий на класичні прості українські страви.
Гуслянка
Джерело