Середа
21 жовт., 2020
      
завантаження...

5 простих і смачних рецептів з айвою

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепти з айвою

Айва — представник роду Cydonia в родині розових (трояндових) підродини мигдалевих. М’якоть у плодів тверда, насилу піддається жуванню, терпка і кисла. Практично не вживається у сирому вигляді. Незважаючи на такі малопривабливі властивості, з айви можна приготувати дуже смачні страви. Її яскравий, приємний аромат та смак доповнить будь-яку страву: від гарячої страви до десерту. Ми підшукали для вас декілька корисних, цікавих і простих рецептів приготування айви.

Шарлотка з айви

sharlotka-z-ajvy

Вам знадобиться:

  • Айва - 2 шт
  • Мука пшенична - 150-170 г
  • Яйця курячі - 4 шт
  • Цукор - 150-170 г
  • Масло вершкове - 30 г

Приготування:

Помийте і очистіть айву, видаліть шкірку, насіння і наріжте плоди часточками. Розігрійте сковорідку й розтопіть на ній вершкове масло. Як тільки масло розтане і розігріється, викладіть нарізані часточки на сковороду і посипте зверху цукром. Обсмажуйте айву на сковороді поки вона не карамелізується. Після цього зніміть сковороду з вогню і дайте айві охолонути. Допоки айва остигає, збийте яйця в густу піну, після чого додайте цукру й продовжуйте збивати, поки суміш не збільшиться в два рази, а цукор не розчиниться. Далі додайте борошно в яєчно-цукрову масу і акуратно перемішайте. Застеліть форму пергаментним папером, викладіть на дно карамелізовану айву і залийте тістом. Випікати в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-40 хвилин.

Варення з айви

varennya-z-ajvy

Вам знадобиться:

  • Айва - 1 кг
  • Цукор - 1 кг
  • Вода - по необхідності

Приготування:

Ретельно помийте плоди, почистіть, видаліть насіння. Наріжте плоди невеликими кубиками і залийте невеликою кількістю води, щоб вода ледь вкривала айву. Доведіть воду до кипіння і потримайте на слабкому вогні 15 хвилин. Далі витягніть плоди з води. В іншу каструлю додайте цукор і склянку воду (220-250 мл.), в якій варилася айва. На невеликому вогні доведіть сироп до кипіння і варіть 15 хвилин. Додайте до сиропу відварені шматочки айви і знову доведіть до кипіння. Варіть суміш на середньому вогні 10 хвилин. Після цього варіть суміш ще 25-30 хвилин на слабкому вогні. Як тільки сироп загусне - варення готове.

Тушкована курка з айвою

tushkovana-kurka-z-ayvoju

Вам знадобиться:

  • Курка - 300 г
  • Айва - 2 шт
  • Цибуля червона - 1 шт
  • Масло рослинне - 30 мл.
  • Сіль - 3 дрібки
  • Перець чорний мелений - 2 дрібки
  • Цукор - 2 дрібки
  • Вода - 1 склянка
  • Лавровий лист - 2 шт

Приготування:

Промийте шматочки курки і висушіть їх. Далі очистіть цибулю від лушпиння і наріжте великими півкільцями. У великій каструлі з товстим дном обсмажте курку й цибулю поки вони не підрум'яняться. Поки курка з цибулею смажаться, помийте айву, видаліть пушок з шкірки, а також видаліть насіння і наріжте плоди великими шматочками. Як тільки курка з цибулею будуть готові, зніміть каструлю з вогню, додайте сіль і перець, цукор, лавровий лист. Також додайте до курки нарізану айву. Влийте в ємність теплу воду і тушкуйте вміст 25-30 хвилин до розм'якшення. Перед подачею до столу можна посипати страву подрібненою зеленню.

Мармелад з айви

marmelad-z-ajvy

Вам знадобляться:

  • Айва - 450-500 г
  • Цукор - 300-450 г (в залежності від ваги готової айви)
  • Сік половинки лимона

Приготування:

Промийте айву і відваріть її цілою протягом 30-50 хвилин. Тривалість приготування залежить від розміру плодів. Відварені плоди розріжте на чотири шматки, видаліть серцевину. Зважте готові плоди і візьміть рівну кількість цукру. Подрібніть плоди блендером і додайте до одержаної маси цукор, перемішайте і додайте лимонний сік. Варіть суміш протягом 30 хвилин, постійно помішуючи, до загусання. Перекладіть готову суміш у форму, застелену пергаментним папером, і остудіть. Після охолодження підсушіть мармелад до потрібної щільності і наріжте на порційні шматочки.

Соус з айви до м'яса

sous-z-ajvy

Вам знадобляться:

  • Айва - 3 шт (велика)
  • Цукор - 2 ст.л.
  • Сіль - 0,5 ч.л.
  • Паприка мелена - 1 ч.л.
  • Коріандр мелений - 0,5 ч.л
  • Перець чорний мелений - 5 дрібок
  • Вода - 1 склянка
  • Лимонний сік - 1 ч.л.
  • Лавровий лист - 1 шт


Приготування:

Ретельно вимийте айву, почистіть, видаліть насіння. Наріжте айву шматочками й перекладіть у невеликій казан з товстим дном. Додайте до айви лавровий лист, підсоліть і залийте теплою водою. Готуйте на помірному вогні протягом 20-25 хвилин, в процесі приготування додайте лимонний сік. Далі видаліть з суміші лавровий лист і перекладіть айву у глибоку ємність. Подрібніть айву за допомогою блендера, якщо суміш буде дуже густою, то можна додати трохи води. Перекладіть подрібнену айву в казан, додайте спецій і прогрійте суміш до помірного кипіння. Готовий соус можна подавати як теплим, так і холодним.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах та вподобати нашу сторінку:


Теги:     кухня      рецепти      фрукти

завантаження...
blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 

завантаження...