Опеньки – народна назва їстівних грибів, одних з найбільш поширених в світі. Назва походить від способу в який ростуть ці гриби (величезна кількість видів розростаються на пнях і занепалих деревах). Вересень - найкраща пора для збору опеньків. У нашій добірці - 5 смачних рецептів з опеньками.
Мариновані опеньки
Вам знадобиться:
- Опеньки - 3 кг
- Вода - 1 л
- Оцет 9% - 1 ст. л
- Сіль - 2 ст. л.
- Цукор - 1 ч. л.
- Запашний перець - 3 шт
- Лавровий лист - 2 шт
- Пряна гвоздика - 3 шт
Приготування:
Опеньки добре промити, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після закипання гриби відкинути на друшляк, добре промити і відставити убік. Візьміть чисту каструлю, налийте туди 1 літр води, додайте 2 столові ложки солі і оцет. У маринад засипте опеньки і доведіть до кипіння, потім додайте запашний перець, лавровий лист і пряну гвоздику, й варіть на повільному вогні ще 20 хвилин. Опеньки викладіть в стерилізовані банки, закрийте кришкою і зберігайте в прохолодному місці.
Зупа з опеньками
Вам знадобиться:
- Вода - 2 л
- Картопля - 3 шт
- Опеньки - 1 кг
- Ріпчасту цибулю - 1 шт
- Морква - 1 шт
- Лавровий лист - 2 шт
- Сіль, перець - за смаком
Приготування:
Очистіть усі овочі від шкірки, ретельно промийте опеньки. Картоплю наріжте дрібними кубиками, цибулю - соломкою, моркву натріть на дрібній тертці. Опеньки відваріть в окремій каструлі, після закипання проваріть 7-10 хвилин і відкиньте гриби на друшляк. Налийте в каструлю воду, додайте картоплю і опеньки, поставте на середній вогонь. Цибулю і моркву обсмажте на олії і додайте разом з сіллю, перцем і лавровим листом за 15 хвилин до готовності в каструлю з картоплею і опеньками.
Салат зі смаженими опеньками
Вам знадобиться:
- Білокачанна капуста - 300 гр
- Морква - 1 шт
- Свіжі опеньки - 400 гр
- Огірки - 2 шт
- Болгарський перець - 1 шт
- Ріпчасту цибулю - ½ шт
- Петрушка - 1 пучок
- Сіль, перець - за смаком
- Сік лимона - 1 ст. л.
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
- Листя салату - для прикраси
Приготування:
Капусту, огірки і болгарський перець наріжте соломкою, моркву натріть на крупній тертці, зелень дрібно наріжте. Опеньки обсмажте на олії з цибулею, посоліть за смаком. У тарілці змішайте всі інгредієнти, і залийте заправкою з суміші соняшникової олії і лимонного соку.
Фритата з опеньками
Вам знадобиться:
- Опеньки - 500 г
- Ріпчаста цибуля - 1 шт
- Яйця - 3 шт
- Тертий пармезан - 50 г
- Вершки 20% - 50 мл
- Кінза - 50 гр
- Сіль, перець - за смаком
Приготування:
Опеньки добре промийте, відваріть до готовності і відкиньте на друшляк. Обсмажте на олії нарізану дрібною соломкою цибулю, коли він зарум'яниться, додайте опеньки. У глибокій тарілці змішайте яйця з вершками, посоліть і поперчіть. Яєчно-вершковою сумішшю залийте опеньки, зверху посипте дрібно нарізаною зеленню і пармезаном.
Жульєн з опеньків
Вам знадобиться:
- Свіжі опеньки - 300 г
- Ріпчасту цибулю - 1 шт
- Вершки 20% - 120 мл
- Пармезан - 180 г
- Борошно - 2 ч. Л.
- Вершкове масло - 50 г
- Сіль, мелений чорний перець - за смаком
Приготування:
Опеньки добре промити і варити 15 хвилин, потім відкинути на друшляк. Цибулю нарізати невеликими кубиками, обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, після додати опеньки. Через 3-5 хвилин додати борошно, обсмажити 1-2 хвилини, потім влити вершки, довести до кипіння і виключіть. Усе, що на сковороді - розподілити по кокотницях, посипати зверху сиром і запікати при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"