Народна кухня


narodna-kuhnya-ukrainciv

Кухня в українців була і є різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців різних областей навіть у найважчі часи. На жаль, сьогодні ми дещо забули, що таке справжня домашня, корисна, здорова і смачна їжа. Ми вважаємо, що кухня - це душа народу. Вивчаючи народну кухню - краще пізнаєш характер народу, його цінності. Кухня - надзвичайно важливий елемент культури, який потрібно ретельно досліждувати та вивчати. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й Богу. У цьому розділі будемо вивчати, смакувати і практикувати українську національну кухню. 


Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 7

Бойківська кухня

Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

 

Цілюща українська кухня

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

chym-korysna-ukrainska-kuhnia

Чим цілюща українська кухня? Чи знали ви, що українські народні страви дуже корисні для здоров'я, стабілізують обмін речовин, покращують травлення, підживлюють потрібними білками та вітамінами ваш організм. У цій статті ми перерахували для вас найбільш популярні страви українського столу та їх користь.

 

Про народну кухню українців

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

ukrainska-narodna-kuhnya

Українська кухня - смачна та корисна для здоров'я, славиться давньою історією і різноманітністю. Сотні рецептів відомі далеко за межами України. Сьогодні ми торкнемося що саме їли українці та які страви готували у повсякденному житті. Стаття для всіх любителів смачно поїсти, приготувати та просто любителів народної кухні.

 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 3.8 з 5. Голосів: 5

Що їли українці до появи картоплі

Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

 

Що було на столі українців 100 років тому?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

scho-yily-ukraintsi

Спочатку були часник і цибуля. А ще - жито. Ці рослини вчені вважають корінними на українській території. Український стіл сторічної давнинин був значно здоровішим, ніж зараз. Поступово з інших регіонів прийшли решта овочів і злаків. Так традиційна українська кухня, що сформувалася у XVII-XIX століттях, створила тисячі різних рецептів і смаків.

 

Пісні страви української кухні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

pisni-stravi-shho-prigotuvati-v-pist

Якщо у вас виникла потреба сісти на дієту,  ви дотримуєтесь посту або просто знайомі з веганством, то безперечно приходить момент, коли жирні страви не підходять і ви переходите на пісні. Особливо це відбувається восени, коли увесь овочевий врожай зібраний. На щастя, українська кухня - найбільш збалансована та дієтична кухня у світі. Вибір пісних, проте дуже смачних страв в українців великий. Пропонуємо ознайомитись з деякими. 

 

ТОП осінніх страв

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2
osinni-stravy

Чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв із сезонних продуктів.

 

Прянощі в українській народній кухні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3
Спеції прянощі у словян

У цій статті ми поговоримо про прянощі, які застосовували в народній кухні українці. «Заморські» спеції і прянощі, такі як, перець, гвоздика, мигдаль, коріандр, аніс, імбир, кориця, лавровий лист, гвоздика, кардамон і багато інших були відомі слов'янам ще до введення християнства на Русі. Спеції підкреслюють і відтіняють природний смак страви, створюючи при цьому найтоншу гармонію. Отож, чим приправляли справи у ті далекі часи - дізнаєтесь з нашого матеріалу. 

 

Гуцульська бринза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

bryndza

Бриндзя або бринза – сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має солоний смак. Виготовляють у вигляді округлих головок вагою до 1 кілограма. Для гуцулів бринза — найцінніший, не варений і не кип’ячений білковий продукт, якому місцеві знахарі пмриписують мало не магічні лікувальні властивості. Її разом з кулешою — кукурудзяною кашею, гуцули споживають у великих кількостях протягом усього року, особливо взимку, коли корови перестають доїтися, а стежки–доріжки, що ведуть до крамниц­ь і базарів, замітають сніги.За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

 

Гуцульський хліб - символ Сонця

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

guculskyi-hlib

Хліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів. Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.3 з 5. Голосів: 4

lemkivski-stravy

Міняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

 

Що таке давньоруський збитень?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

shcho-take-zbyten

Нещодавно помітив, що прилавки супермаркетів рясніють напоями з етикеткою "Збитень". Більшість і не здогадується, що це дуже давній і корисний напій, популярний у слов'ян. Спробуємо розповісти про його історію та дамо кілька рецептів приготування справжнього давньоруського збитня. 

 

Що їли гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

shcho-ily-getmany

«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Clip2net 180223170000

Навіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.

 

Пряники на Русі

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Пряники

Пряник з часів своєї появи пройшов дуже довгий шлях. Його виникнення пов’язане  з таким величним відкриттям людства, як хліб, який з’явився ще в епоху неоліту. Хліб був основою життя, культури та релігії, взаємовідносин з іншими народами.  Використовувався у безлічі релігійних обрядів та культів.

 

Гастрономічна карта України

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1
Гастрономічна карта України

Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго. Відтак  ми підготували інфографіку про гастрономічну карту України.

 


Переклад

Croatian English German Greek Hungarian Italian Lithuanian Polish Slovak Spanish

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
завантаження...

загрузка...

| НАШ YOUTUBE-КАНАЛ




| МИ в FACEBOOK



«Спадщина Предків» - інформаційно-аналітичний сайт-агрегатор, присвячений альтернативній історії, культурології і етнографії. Публікуємо матеріали у форматі просвітницьких, науково-дослідницьких та науково-популярних статей. Редакція не несе відповідальності за достовірність матеріалів, а також їх використання.

heritage@spadok.org.ua
twitter instagram pinterest skype tumblr 

Допомога проекту: