English German Polish Spanish

Народна кухня


Народна кухня українців

Одна із частин нашої дивовижноїкультурної спадщини. Кухня в українців була різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна кухня тощо. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців. На жаль, сьогодні ми вже давно забули, що таке справжня корисна, см

ачна їжа. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв та вміли ними насолоджуватися, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й богам. 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Що їли українці до появи картоплі?Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

 

Про народну кухню українців

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

imgonline-com-ua-Shape-sZfqnbD4fZ6bBSУкраїнська кухня - смачна та корисна для здоров'я, славиться давньою історією і різноманітністю. Сотні рецептів відомі далеко за межами України. Сьогодні ми торкнемося що саме їли українці та які страви готували у повсякденному житті. Стаття для всіх любителів смачно поїсти, приготувати та просто любителів народної кухні.

 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

imgonline-com-ua-Shape-l6GzlKaRjNWEНавіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.

 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 3

imgonline-com-ua-Shape-hoXfoqSUVRJ6zdМіняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

 

Що їли гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Un565646ееееееееtitled-1«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

 

ГУЦУЛЬСЬКИЙ ХЛІБ - СИМВОЛ СОНЦЯ

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

huckhlibХліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів.

Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

 

Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 6

Untitled42424224244224-1Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

 

Гуцульська бринза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Unqweqweqweqtitled4tttttttttt444-478Бриндзя або бринза – сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має солоний смак. Виготовляють у вигляді округлих головок вагою до 1 кілограма. Для гуцулів бринза — найцінніший, не варений і не кип’ячений білковий продукт, якому місцеві знахарі пмриписують мало не магічні лікувальні властивості. Її разом з кулешою — кукурудзяною кашею, гуцули споживають у великих кількостях протягом усього року, особливо взимку, коли корови перестають доїтися, а стежки–доріжки, що ведуть до крамниц­ь і базарів, замітають сніги.За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

 


Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
loading...