Вівторок
19 бер., 2024
     

Ukrainian English

Народна кухня: страви, рецепти


історія України

Народна кухня українців є різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців різних областей навіть у найважчі часи. На жаль, сьогодні ми дещо забули, що таке справжня домашня, корисна, здорова і смачна їжа. Ми вважаємо, що кухня - це душа народу. Вивчаючи народну кухню - краще пізнаєш характер народу, його цінності. Кухня - надзвичайно важливий елемент культури, який потрібно ретельно досліждувати та вивчати. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й Богу. У цьому розділі будемо вивчати, смакувати і практикувати українську національну кухню. 


5 простих і смачних рецептів з айвою

Рейтинг 2.2 з 5. Голосів: 5

ayva-recepty-dlya-zdorovya-smachno

Детальніше...
 

Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 3.9 з 5. Голосів: 14

kuhnia-bojkiv

Детальніше...
 

5 рецептів з опеньками

Рейтинг 4.8 з 5. Голосів: 5

Опеньки

Детальніше...
 

10 рецептів приготування козацького кулешу

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 4

Козацький куліш

Детальніше...
 

12 апетитних гуцульських страв

Рейтинг 4.4 з 5. Голосів: 7

Народна кухня Гуцульщини

Детальніше...
 

Особливості традиційної полтавської кухні

Рейтинг 3.5 з 5. Голосів: 2

Історія полтавської кухні

Детальніше...
 

Гуцульська бринза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 5

bryndza

Детальніше...
 

Що таке давньоруський збитень?

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 6

Збитень

Детальніше...
 

6 рецептів домашніх пиріжків

Рейтинг 4.1 з 5. Голосів: 7

Рецепти домашніх пиріжків

Детальніше...
 

10 старовинних українських страв

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 4

історія України

Детальніше...
 

Що було на столі українців 100 років тому?

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 5

Що їли 100 років

Детальніше...
 

12 рецептів страв з грибами

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Рецепти страв з грибами

Детальніше...
 

Що пили українські козаки?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

Що пили українські козаки

Детальніше...
 

Що їли козацькі гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

Що їли козацькі гетьмани

Детальніше...
     

5 рецептів приготування домашніх кексів

Рейтинг 3.7 з 5. Голосів: 3

Кекси домашні: рецепти

Детальніше...
   

Декілька рецептів приготування виробів з борошна

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

Рецепти виробів з борошта та тіста

Детальніше...
 

Рецепт відомого львівського сирника

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 2

Львівський сирник

Детальніше...
   

Давньоруське застілля: трапезна палата

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Давньоруська трапеза

Детальніше...
 

Рецепт закарпатського боґрача

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепт закарпатського бограча

Страва ця здавна відома на Закарпатті. Її готують чи не в кожному селі. Це своєрідний гуляш з яловиччини, свинини або баранини, тушкований з великою кількістю сухої паприки (червоного солодкого меленого перцю). Готують у казані, звідки, власне, й пішла назва "боґрач" (богораш) - ківш, казан. Цю страву також знали давні половці (кипчаки-кумани), звідки вона "перекочувала" до мадярської (угорської) кухні.


Рецепт приготування

Інгредієнти:

  • 3 кг м'яса різних видів (ребра, м'якуш), порізаного на шматки;
  • 150 г копченого сала;
  • 1 кг картоплі;
  • 300 г моркви;
  • 200 г цибулі;
  • 200 г кореню петрушки;
  • 1 невелика кольрабі (калярепа);
  • 1 стручок гіркого перцю;
  • 2 ст. ложки меленої паприки;
  • 2 ст. ложки чорного меленого перцю;
  • 2-3 сушених лаврових листочки;
  • 2-3 ст. ложки смальцю чи олії;
  • 1-2 склянки перевареної води.

Приготування:

Ставимо начисто вимитий казан на вогонь. Коли нагріється, кидаємо у нього порізане дрібними кубами копчене сало, просмажуємо, поки не стане рожевим, а в цей час дрібно шинкуємо цибулю. Коли сало підрум'янилося, вибираємо його дерев'яною ложкою і викладаємо на окрему тарілку, а в казан додаємо ще трохи смальцю або олії і висипаємо в казан мелену паприку. Перемішуємо і вкидаємо у казан нарізане кубиками (десь у 3 см кожен) м'ясо і порібрину. Добре перемішуємо, через декілька хвилин доливаємо ще трохи води, але так, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалося. Солимо, додаємо чорний перець і лавровий лист, ще раз ретельно перемішуємо, і якщо треба, доливаємо води. Коли м'ясо вже майже готове, додаємо нарізані кубиками овочі, порубану зелень петрушки, гіркий перець, під кінець нарізану кубиками картоплю.

Paprikas krumpli in bogracs

Поради:

Гуляш густий, тому може пригоріти. Не обов'язково стояти над казанком усі 3 години, однак регулярно перевіряйте, що там робиться під накривкою, ретельно вимішуйте гуляш і за необхідності доливайте води. Особливо, пильнуйте, коли додаєте червоний перець - якщо він пригорить, то зіпсує усю страву. Для вимішування бограчу необхідно мати довгу дерев'яну ложку.

Подаємо на стіл:

Готова страва має вигляд густого супу. Бограч розливаємо по тарілках, посипаємо зверху шкварочками з копченого сала, які ми витягнули з казана ще при початку, та дрібно порубаною зеленню петрушки.

© Портал SPADOK.ORG.UA

 

Рецепт борщової заправки на зиму

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Борщова заправка на зиму

Детальніше...
 

Цілюща українська кухня

Рейтинг 4.3 з 5. Голосів: 9

Українська кухня

Детальніше...
 

Про народну кухню українців

Рейтинг 4.7 з 5. Голосів: 6

Народна кухня України

Детальніше...
 

Пісні страви української кухні

Рейтинг 4.2 з 5. Голосів: 9

Пісні страви української кухні

Детальніше...
 

Прянощі в українській народній кухні

Рейтинг 4.2 з 5. Голосів: 6

історія України

Детальніше...
 

Українські народні страви: рибна юшка

Рейтинг 4.8 з 5. Голосів: 5

Рибна юшка в народній кухні українців

Детальніше...
 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 6

Лемківські страви

Детальніше...
 

Гуцульський хліб - символ Сонця

Рейтинг 4.7 з 5. Голосів: 6

Гуцульський хліб

Детальніше...
 

Закарпатська кухня: гомбовці

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 6

Гомбовці

Детальніше...
 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 4.2 з 5. Голосів: 9

Що їли наші предки

Детальніше...
   

5 рецептів страв з гарбуза

Рейтинг 4.6 з 5. Голосів: 5

Страви з гарбуза

Детальніше...
 

Плачинда — традиційна українська випічка

Рейтинг 3.5 з 5. Голосів: 2

Рецепт плачинди

Детальніше...
 

Кращі страви з осінніх овощів

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Осінні овочеві страви

Детальніше...
 

Чому українці люблять сало?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

chomu-ukrainci-lublyat-salo

Детальніше...
 

Гастрономічна карта України

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Гастрономічна карта

Детальніше...
 

ТОП-5 рецептів галицьких холодних зуп

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Галицькі холодні зупи

Детальніше...
 

Рецепти приготування українського борщу

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 4

recepty-pryhotuvannya-ukrainskogo-borshchu

Детальніше...
 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Рецепти млинців

Детальніше...
 

5 рецептів смачних страв з грибів лисичок

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепти страв з грибів - лисички

Детальніше...
 

Ускубанки — стародавня поліська страва

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Ускубанки - давня поліська страва

Детальніше...
 

Закрутки на зиму: овочеві делікатеси

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Овочеві делікатеси на зиму

Детальніше...
 

Рецепт меду із кульбаб

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Рецепт меду із кульбаб

Детальніше...
 

Рецепт яблук шматочками в сиропі

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Яблучний мармелад

Детальніше...