English German Polish Spanish
Головна♦ Матеріальна культура ➤ ♦ Народна кухня

Народна кухня


Народна кухня — одна із частин нашої дивовижної культурної спадщини. Кухня в українців була різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна кухня тощо. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців. На жаль, сьогодні ми вже давно забули, що таке справжня корисна, смачна їжа. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв та вміли ними насолоджуватися, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й богам. 

Лемківські страви з гарячої кухні

Друк
Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

imgonline-com-ua-Shape-hoXfoqSUVRJ6zdМіняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

 

Що їли гетьмани?

Друк
Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Un565646ееееееееtitled-1«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

 

ГУЦУЛЬСЬКИЙ ХЛІБ - СИМВОЛ СОНЦЯ

Друк
Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

huckhlibХліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів.

Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

 

Трохи про бойківську кухню

Друк
Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

Untitled42424224244224-1Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

 
Більше статей...


Сторінка 1 з 2

завантаження...