Народна кухня


Народна кухня українців

Одна із частин нашої дивовижноїкультурної спадщини. Кухня в українців була різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна кухня тощо. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців. На жаль, сьогодні ми вже давно забули, що таке справжня корисна, см

ачна їжа. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв та вміли ними насолоджуватися, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й богам. 

Що таке давньоруський збитень?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

що таке збитеньНещодавно помітив, що прилавки супермаркетів рясніють напоями з етикеткою "Збитень". Більшість і не здогадується, що це дуже давній і корисний напій, популярний у слов'ян. Спробуємо розповісти про його історію та дамо кілька рецептів приготування справжнього давньоруського збитня. 

 

Що було на столі українців 100 років тому?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Що їли українціСпочатку були часник і цибуля. А ще - жито. Ці рослини вчені вважають корінними на українській території. Український стіл сторічної давнинин був значно здоровішим, ніж зараз. Поступово з інших регіонів прийшли решта овочів і злаків. Так традиційна українська кухня, що сформувалася у XVII-XIX століттях, створила тисячі різних рецептів і смаків.

 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Що їли українці до появи картоплі?Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

 

Про народну кухню українців

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

imgonline-com-ua-Shape-sZfqnbD4fZ6bBSУкраїнська кухня - смачна та корисна для здоров'я, славиться давньою історією і різноманітністю. Сотні рецептів відомі далеко за межами України. Сьогодні ми торкнемося що саме їли українці та які страви готували у повсякденному житті. Стаття для всіх любителів смачно поїсти, приготувати та просто любителів народної кухні.

 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

imgonline-com-ua-Shape-l6GzlKaRjNWEНавіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.

 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 3

imgonline-com-ua-Shape-hoXfoqSUVRJ6zdМіняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

 

Що їли гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Un565646ееееееееtitled-1«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

 

Гуцульський хліб - символ Сонця

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

huckhlibХліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів.

Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

 

Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 4.5 з 5. Голосів: 6

Untitled42424224244224-1Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

 


Сторінка 1 з 2

Варто переглянути:

Опубліковано 26 жовтня 2018, 20.49 Любава СОБУЦЬКА
2018-10-26-19-02-20Гуцульське вбрання - унікальний спадок століть, котрий вирізняє гуцулів з поміж інших субетносів, не тільки України. Воно барвисте, сповнене життєрадісних...
9075
Опубліковано 02 листопада 2018, 09.52 folkmoda.net
2018-11-02-08-04-17Борщівська вишиванка - унікальний шедевр ткацького мистецтва України. Виникла в Борщівському районі на Тернопільщині. Дивує своїми масивними, динамічними...
5875
Опубліковано 12 липня 2018, 19.18 Настя Мельниченко
-v-Автор ділиться своїми роздумами про український народний костюм та спробу пошиття такого одягу:  "Я ніколи не належала до «історичних...
20133
Опубліковано 05 квітня 2015, 23.01 admin
2015-04-05-22-13-19Вишивка виникла дуже давно і передавалася від покоління до покоління. Археологічні знахідки доби палеоліту, зокрема Мізина на Чернігівщині та його...
734974.8333333333333
Опубліковано 02 листопада 2018, 09.08 Надія Понятишин
2018-11-02-07-47-21Символи у вишивці грають дуже важливу роль. Завдяки знакам та символам, наші вишиванки стають оберегами - виконують охоронну, магічно-обрядову функцію....
11375

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
loading...