завантаження...

Народна кухня


Народна кухня українців

Кухня в українців була і є різноманітною: обрядова, святкова, поминальна, урочиста, лікувальна. Жирні, пісні, солодкі, гарячі та холодні, ароматні страви побутували в українців різних областей навіть у найважчі часи. На жаль, сьогодні ми дещо забули, що таке справжня домашня, корисна, здорова і смачна їжа. Ми вважаємо, що кухня - це душа народу. Вивчаючи народну кухню - краще пізнаєш характер народу, його цінності. Кухня - надзвичайно важливий елемент культури, який потрібно ретельно досліждувати та вивчати. Наші предки володіли надзвичайними знаннями по приготуванню найрізноманітніших страв, їх кухня була збалансованою і здоровою, вони готували з великою відповідальністю і натхненням, тому що присвячували їжу не тільки своїм рідним та побратимам, але й Богу. У цьому розділі будемо вивчати, смакувати і практикувати українську національну кухню. 


Трохи про бойківську кухню

Рейтинг 4.0 з 5. Голосів: 7

Untitled42424224244224-1Бойківщина – дивовижний край, де знаходяться славнозвісні курорти: Трускавець, Моршин, Розлуч та такі міста, як Дрогобич, Борислав, Долина (Івано-Франківська обл.), Міжгір’я (Старий Самбір, Турка, Сколе). А ось попробувати старовинні страви бойківської кухні не кожному вдається. Наше сьогодення, в якому закордонний непотріб стає величним, звело нанівець здобутки бойківської кухні.

 

Гуцульський хліб - символ Сонця

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

huckhlibХліб - як Сонце, кажуть гуцули, які завжди особливо шанували майстрів випічки обрядових хлібів.

Головою на столі у гуцулів, як і скрізь в Україні, утвердився хліб, але щоденний хліб у них, як і в інших горян, був прісний. Це корж з кукурудзяного, рідше вівсяного борошна. (Прісний хліб - найдавніший вид печива, відомий жителям Європи ще з періоду неоліту і бронзи).

 

Про народну кухню українців

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

imgonline-com-ua-Shape-sZfqnbD4fZ6bBSУкраїнська кухня - смачна та корисна для здоров'я, славиться давньою історією і різноманітністю. Сотні рецептів відомі далеко за межами України. Сьогодні ми торкнемося що саме їли українці та які страви готували у повсякденному житті. Стаття для всіх любителів смачно поїсти, приготувати та просто любителів народної кухні.

 

Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 3.8 з 5. Голосів: 5

Що їли українці до появи картоплі?Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

 

Що було на столі українців 100 років тому?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Що їли українціСпочатку були часник і цибуля. А ще - жито. Ці рослини вчені вважають корінними на українській території. Український стіл сторічної давнинин був значно здоровішим, ніж зараз. Поступово з інших регіонів прийшли решта овочів і злаків. Так традиційна українська кухня, що сформувалася у XVII-XIX століттях, створила тисячі різних рецептів і смаків.

 

Як правильно приготувати млинці

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

imgonline-com-ua-Shape-l6GzlKaRjNWEНавіть по одному і тому ж рецепту у кожної господині млинці виходять різні: свої секрети - нічого не поробиш. Але є загальні вимоги, без виконання яких кожен млинець може бути комом.

 

ТОП осінніх страв

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2
osinni-stravy-topЧисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв із сезонних продуктів.
 

Гастрономічна карта України

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

imgonline-com-ua-Shape-Cf8u9iB7mlBgDУкраїнці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб гостям щедрий стіл запам’ятався надовго. Відтак  ми підготували інфографіку про гастрономічну карту України.

 

Гуцульська бринза

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Unqweqweqweqtitled4tttttttttt444-478Бриндзя або бринза – сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має солоний смак. Виготовляють у вигляді округлих головок вагою до 1 кілограма. Для гуцулів бринза — найцінніший, не варений і не кип’ячений білковий продукт, якому місцеві знахарі пмриписують мало не магічні лікувальні властивості. Її разом з кулешою — кукурудзяною кашею, гуцули споживають у великих кількостях протягом усього року, особливо взимку, коли корови перестають доїтися, а стежки–доріжки, що ведуть до крамниц­ь і базарів, замітають сніги.За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

 

Цілюща українська кухня

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

українська традиційна кухняЧим цілюща українська кухня? Чи знали ви, що українські народні страви дуже корисні для здоров'я, стабілізують обмін речовин, покращують травлення, підживлюють потрібними білками та вітамінами ваш організм. У цій статті ми перерахували для вас найбільш популярні страви українського столу та їх користь.

 

Лемківські страви з гарячої кухні

Рейтинг 4.3 з 5. Голосів: 4

imgonline-com-ua-Shape-hoXfoqSUVRJ6zdМіняються часи – міняються звичаї. Міняється ритм життя і за щоденним поспіхом не помічаємо, що втрачаємо надбане попередніми поколіннями. А ще виселення і втрата місцевого смаку їжі зробили своє.

 

Що таке давньоруський збитень?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

shcho-take-zbyten

Нещодавно помітив, що прилавки супермаркетів рясніють напоями з етикеткою "Збитень". Більшість і не здогадується, що це дуже давній і корисний напій, популярний у слов'ян. Спробуємо розповісти про його історію та дамо кілька рецептів приготування справжнього давньоруського збитня. 

 

Що їли гетьмани?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Un565646ееееееееtitled-1«Обідні та бенкетні столи покривалися білими полотняними скатертинами, перетканими по краю червоними бавовняними нитками, - розповідає завідуюча відділом Національного історико культурного заповідника «Батурин –гетьманська столиця» Наталія Саєнко. – На них ставили срібні та мідні, пишно декоровані шандали (підсвічники). Задля естетичної насолоди на бенкетних столах іноді розміщували кораблики – кубки. В середні віки вони використовувались як посуд для вина, а втративши первісне призначення, стають солянками, посудом для прянощів та й просто прикрасою стола. Солянки ж, як і інший посуд, були прикрашені зображеннями левів, рослин, птахів». 

 

Пісні страви української кухні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

pisni-stravy-ukraintsivЯкщо у вас виникла потреба сісти на дієту,  ви дотримуєтесь посту або просто знайомі з веганством, то безперечно приходить момент, коли жирні страви не підходять і ви переходите на пісні. Особливо це відбувається восени, коли увесь овочевий врожай зібраний. На щастя, українська кухня - найбільш збалансована та дієтична кухня у світі. Вибір пісних, проте дуже смачних страв в українців великий. Пропонуємо ознайомитись з деякими. 

 

Пряники на Русі

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Пряник на РусіПряник з часів своєї появи пройшов дуже довгий шлях. Його виникнення пов’язане  з таким величним відкриттям людства, як хліб, який з’явився ще в епоху неоліту. Хліб був основою життя, культури та релігії, взаємовідносин з іншими народами.  Використовувався у безлічі релігійних обрядів та культів.

 

Прянощі в українській народній кухні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

прянощі2У цій статті ми поговоримо про прянощі, які застосовували в народній кухні українці. «Заморські» спеції і прянощі, такі як, перець, гвоздика, мигдаль, коріандр, аніс, імбир, кориця, лавровий лист, гвоздика, кардамон і багато інших були відомі слов'янам ще до введення християнства на Русі. Спеції підкреслюють і відтіняють природний смак страви, створюючи при цьому найтоншу гармонію. Отож, чим приправляли справи у ті далекі часи - дізнаєтесь з нашого матеріалу. 

 


Варто переглянути ⬇

Опубліковано 02 листопада 2018, 09.52 folkmoda.net
2018-11-02-08-04-17Борщівська вишиванка - унікальний шедевр ткацького мистецтва України. Виникла в Борщівському районі на Тернопільщині. Дивує своїми масивними, динамічними...
15555
Опубліковано 02 листопада 2018, 10.13 admin
2018-11-02-08-27-36Вишитий рушник - класика української народної культури. Без нього не обходилося жодне свято чи обряд. У кожній селі був свій вишитий рушник з особливою...
24475
Опубліковано 12 липня 2018, 19.18 Настя Мельниченко
-v-Автор ділиться своїми роздумами про український народний костюм та спробу пошиття такого одягу:  "Я ніколи не належала до «історичних...
29763
Опубліковано 24 січня 2014, 01.35 Раїса Захарчук-Чугай
2014-01-23-23-55-43Гуцульська вишивка - унікальне явище в мистецькій культурі українського народу. До неї, як до життєдайного джерела, звертаються вчені різних профілів, аби...
47385
Опубліковано 02 листопада 2018, 09.08 Надія Понятишин
2018-11-02-07-47-21 Символи у вишивці грають дуже важливу роль. Завдяки знакам та символам, наші вишиванки стають оберегами - виконують охоронну, магічно-обрядову функцію....
43554.8

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
завантаження...

загрузка...

| НАШ YOUTUBE-КАНАЛ




| МИ в FACEBOOK



«Спадщина Предків» - інформаційно-аналітичний ресурс, присвячений альтернативній історії, культурології, етнографії. Публікуємо матеріали у форматі просвітницьких, науково-дослідницьких та науково-популярних статей. Редакція не несе відповідальності за достовірність матеріалів, а також їх використання.

heritage@spadok.org.ua
twitter instagram pinterest skype tumblr 

Допомога проекту: