Продовжуємо популяризувати галицьку десертну кухню. Сьогодні у нас рецепт найсмачнішого у світі львівського сирника. Буде цікаво для починаючих кулінарів й для тих, хто хоче потішити себе, своїх дітей і рідних, відчувши справжній смак міста Лева, не виходячи з дому.
А винайшла рецепт львівського сирника легендарна українка і талановитий кулінар Дарія Цвєк. З самого дитинства дівчинка записувала рецепти матері та бабусі, а ставши дорослою, почала вигадувати їх сама. Один з її солодких винаходів, львівський сирник, став хітом галицької кухні.
Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, хороше вершкове масло і домашні яйця.
Сьогодні ми розглянемо найбільш простий, класичний рецепт.
Складники:
- Сир кисломолочний, жирний - 500 г.
- Яйця курячі - 4 шт.
- Цукор - 200 г.
- Масло вершкове - 130 г.
- Цедра лимона - 1 шт.
- Родзинки - 30 г.
- Манна крупа - 1 ст. л.
- Сметана - 3 ст. л.
- Порошок какао - 2 ст.
Приготування:
- Сир перетираємо через сито. Якщо протерта маса буде дуже рідка - зайву рідину слід відтиснути через марлю.
- Жовтки перетираємо з цукром до однорідності.
- До жовткової суміші додаємо манку, цедру лимона, родзинки та вершкове масло (1 ст. л. вершкового масла залиште для поливки).
- Додаємо в суміш сир, перемішуємо та зовсім трішки збиваємо на найнижчій швидкості.
- Збиваємо білки до піків.
- Акуратно змішуємо сирну та білкову суміші.
- Отриману масу викладаємо у форму для випікання, застелену кондитерським папером.
- Готуємо поливку: невелику кількість (близько 1 ст. л.) масла розтоплюємо з 2 ст. л. цукру на повільному вогні, постійно помішуючи. Потім додаємо 2-3 ст. л. сметани, добре змішуємо та додаємо 2 ст. л. какао.
- Доводимо до кипіння на повільному вогні, старанно перемішуючи.
- Сирник випікаємо в духовці приблизно 40-50 хвилин при 180 градусів (залежить від духовки). Готовий сирник перевертаємо на тацю, поливаємо гарячою поливкою.
Одразу сирник до столу не подаємо - йому потрібно постояти в холодильнику хоча б кілька годин, а краще - цілу ніч.
Смачного!
- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"