Пряники на Русі

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Пряник на РусіПряник з часів своєї появи пройшов дуже довгий шлях. Його виникнення пов’язане  з таким величним відкриттям людства, як хліб, який з’явився ще в епоху неоліту. Хліб був основою життя, культури та релігії, взаємовідносин з іншими народами.  Використовувався у безлічі релігійних обрядів та культів.

Перехід від обрядової випічки до пряників проходив на протязі декількох століть. У ІХ сторіччі на території Київської Русі були винайдені перші пряники, які на той час мали назву “медовий хліб”, який пекли з житнього борошна та меду, взятих у рівній пропорції. Пізніше стали додавати розмелені корені та лісові трави. Пряники випікали на свята та родинні події. 

Пря́ник, діал. пі́рник — кондитерський виріб, солодке печиво з використанням борошна жита та домішками меду, патоки, цукрового сиропу і прянощів. Назва пряник вказує на використання в рецептах прянощів, діалектний варіант пірник виник внаслідок спрощення прасл. *pьpьrьnikъ (від *pьpьrь — «перець»).

У слов'ян побутував звичай, пов’язаний з пряниками і весіллям, він описаний у словнику Володимира Івановича Даля: «На другий день весілля молодята йдуть на поклін до батьків нареченої з пряником». Судячи з того, що йшли тільки до батьків нареченої, історія пряника йде до витоків матріархату.

Пряники пекли також на Масляну і обмінювалися ними у Прощену неділю. На весілля для подарунка молодятам пекли пряники у вигляді сердець.

Особливо багато пряників було на ярмарках, вони були найрізноманітнішої форми. Радували око фігурки тварин, рибок, звіряток та птахів. Називали їх «козуля», «тетерки». Вони мали вигляд тетерок з пташенятами, оленів, кіз і т. д. Ці пряники робили з житнього борошна, солі та води. Ліпили так само, як ліплять фігурки з глини – руками. Тепер ці пряники є етнографічною рідкістю.

Пряники

Згодом у тісто стали додавати, крім прянощів, вино, варення, зверху їх прикрашали кольоровою глазур’ю, розписували золотом. Були пряники-герби і пряники-нагороди. Для бояр пряники заливали сусальним золотом.

З XVI століття пряники вже є майже у всіх населених пунктах. У літописних книгах другої половини XVI століття написано про пряники Новгорода, Казані, Тули. У XVII-XIX століттях прянична справа стає поширеним народним промислом і в кожній губернії були свої способи й рецепти приготування пряників, які ретельно зберігали й передавали з покоління у покоління. У XVI-XVII століттях пряничники належали до ремісників і селилися на околицях в ремісничих слободах.

Серед українських центрів виробництва пряників вирізняється Харків й Київ.

Рецепти приготування пряників

Фігурні Пряники

Вам знадобиться:

— 450-500 г борошна;
— 200 г меду;
— 2 яйця;
— 100 г цукру;
— чайна сода на кінчику ножа;
— щіпка кориці і анісу;
— 1-2 Склянки води.

Спосіб приготування:

  • Одне яйце розділити на білок і жовток.
  • З води і цукру зварити сироп.
  • Змішати мед, яйце, жовток, прянощі, чайну соду, 4 ст. ложки борошна. Все збити віничком. Додати поступово частинами сироп і борошно, так, щоб вийшло густе тісто.
  • Замісити, розкачати на дошці, знову помісити. При необхідності додати ще борошна.
  • Залишити тісто на холоді на 12 годин.
  • Розкатати в пласт і вирізати пряники з допомогою ножа, формочок, чарки. Запекти в духовці на сильному вогні на деку, змащеному олією до золотистого кольору.
  • Збити білок з цукром і вийшла глазур’ю змастити верх пряників.

Пряники хмільні

Вам знадобиться:

— 500 г меду;
— 25 мл горілки;
— борошно на-віч.

Спосіб приготування:

Мед розтопити і всипати стільки борошна, скільки візьме, додати горілку. Добре розмішати. Тісто має бути крутим. При необхідності додати борошна.

Замісити, розкачати пласт товщиною в палець, нарізати склянкою кружечки або інші фігурки ножем, викласти на деко, змащене маслом і застелений папером. Випікайте в попередньо розігрітій духовці на помірному вогні.

Пряник медовий швидкий

Вам знадобиться:

— 250 г меду
— 500-600 г борошна;
— 1-2 склянки молока;
— 3 яйця;
— 50 г вершкового масла;
— 2 Склянки цукру;
— 2 Лимона;
— 200 г малинового або абрикосового варення без кісточок;
— 1 ст. ложка какао;
— щіпка меленої кориці.

Спосіб приготування:

  • Мед, варення, цукор, жовтки і какао збити в міксері.
  • Додати цедру і сік половини лимона, корицю, соду, молоко і розтоплене масло, знову збити.
  • Окремо збити білки до отримання стійкої піни і поступово з борошном додати до одержаної маси.
  • Залити у форму, змащену маслом і застелену папером, запекти на середньому вогні.
  • Готовий остиглий пряник розрізати на ромбики або квадратики і змастити глазур’ю з яєчних білків, збитих з цукром.

Тульські пряники

Були найвідомішими пряниками на Русі. Їх розвозили з Тули по всій країні. Хочу запропонувати вам один з найпростіших рецептів тульського пряника.

pryanik61

Інгредієнти для приготування тульських пряників:

Цукор-пісок (в тісто - 1 склянка (180-200г), для глазурі - (5 ст.л.) — 1,5 скл.
Яйце куряче — 2 шт.
Маргарин (м'який) — 125 р.
Мед (підійде мед будь-яких сортів) — 3 ст. л.
Кориця (мелена) — 1 ст. л.
Сода (не гасити!) - 1 ч. л.
Молоко (для глазурі) — 2 ст. л.
Борошно пшеничне в/с — 2,5 скл.
Повидло (будь-яке, бажано густе, з кислинкою) — 1 скл.

Інвентар:
Миска для змішування.
Каструля.
Виделка
Скалка
Ножа
Сито
Кулінарна кисть
Папір для запікання
Деко.
Ложка столова або дерев'яна лопатка

 

Приготування тульських пряників


Крок 1: Змішуємо інгредієнти.

Якщо хочете отримати найкращі пряники, використовуйте тільки свіжі та якісні інгредієнти для їх приготування. У мисці змішуємо цукор, соду, корицю, яйця та мед. Додамо розм'якшений маргарин. Ретельно розмішуєм столовою ложкою до однорідної маси і поставимо на водяну баню. Для цього в каструлю більшого розміру, ніж наша чашка, наливаємо воду і ставимо на вогонь. Зверху ставимо нашу чашку. Тримаємо суміш на водяній бані 15-20 хвилин періодично помішуючи столовою ложкою або дерев'яною лопаткою. Через зазначений час у вас вийде повітряна однорідна маса.

Крок 2: Додаємо борошно.

Акуратно додаємо в отриману масу один стакан, просіяного через сито, борошна. Ретельно перемішуємо. Тепер потрібно остудити нашу масу. Для цього я ставлю чашку з тестом в каструлю з холодною водою і періодично помішую. Коли тісто охолоне, акуратно додаємо борошно і замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім вже і руками. Якщо здається, що тісто дуже зам'яка, то можна додати ще трохи борошна. Тут важливо відзначити, що якщо ми почнемо сипати борошно в ще неостиглого суміш, то борошна знадобиться набагато більше, а саме тісто буде не дуже еластичним і тугим.

Крок 3: Розкачуємо тісто.

Тепер за допомогою качалки розкачуємо тісто в прямокутний пласт товщиною 0,5 див. Занадто тонко, не варто розгортати, інакше наші пряники будуть плоскими. Розрізаємо ножем тісто на 9 прямокутників. Ложкою викладаємо повидло на одну половинку прямокутника і накриваємо другою половинкою. Тепер потрібно ретельно защипнути краю руками, щоб начинка не витекла, коли будемо запікати. Щоб вийшли гарні бортики, я використовувала вилку, просто злегка надавливала на краю зубчастим кінцем.

Крок 4: Випікаємо пряники.

Деко застеляємо папером для випічки і змащуємо її маслом. Якщо паперу немає, то можна обійтися і без неї. Тоді змащуємо маслом сам деко. Викладаємо наші пряники на деко і відправляємо в нагріту до 180 градусів духовку на 10-12 хвилин. Тут головне не залишити пряники в духовці занадто надовго. Вони печуться досить швидко, добре збільшуються в розмірі і рум'яняться.

Крок 5: Готуємо глазур.

Поки наші пряники нудяться в духовці, ми приготуємо глазур. Для цього візьмемо цукор і молоко. Змішаємо їх і поставимо на невеликий вогонь. Як тільки суміш закипить, потримаємо її на вогні 5-6 хвилин і знімемо з вогню. Не забувайте постійно помішувати. Тут саме приспіють наші пряники. Поки вони ще гарячі кулінарної пензлем змащуємо їх щедро глазур'ю і даємо охолонути.

Крок 6: Подаємо до столу.

Подаємо остиглі пряники з чаєм або молоком. Гарні вони будуть і зі сметаною.

Приємного апетиту!

Поради:

  • Як додаткові елементи в пряничное тісто можна додати цедру лимона, колоті смажені горіхи (наприклад, волоські), трохи ванілі.
  • Кількість кориці не зменшуйте - смак буде не той! До кориці можна додати мускатний горіх, імбир - 1 /2 ст. л. кориці + 1 /2 ч. л. мускату + 1/2 ч. л. імбиру.
  • Зберігайте пряники в поліетиленовому пакеті - довго залишаються м'якими і запашними.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах:


Теги:     випічка      печиво      рецепти

загрузка...

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus

Варто переглянути ⬇

Опубліковано 28 лютого 2018, 15.31 admin
2018-02-28-13-46-12Намисто – одна з найдавніших жіночих прикрас на території України. Численні назви – монисто, буси, коралі, бісери – свідчить про їх довгу історію та...
30735
Опубліковано 20 листопада 2018, 11.34 admin
2018-11-20-10-46-23Яким був зимовий одяг українців 100 років тому? З яких матеріалів шили костюми наші пращури та як виглядало їх вбрання? Подробиці традиційного зимового...
19225
Опубліковано 02 листопада 2018, 10.13 admin
2018-11-02-08-27-36Вишитий рушник - класика української народної культури. Без нього не обходилося жодне свято чи обряд. У кожній селі був свій вишитий рушник з особливою...
23695
Опубліковано 05 квітня 2015, 23.01 admin
2015-04-05-22-13-19 Вишивка - найдавніший елемент культури, який передавався від покоління до покоління. Вишивка як код племені, народу, нації. Археологічні знахідки...
817434.875
Опубліковано 26 жовтня 2018, 20.49 Любава СОБУЦЬКА
2018-10-26-19-02-20Гуцульське вбрання - унікальний спадок століть, котрий вирізняє гуцулів з поміж інших субетносів, не тільки України. Воно барвисте, сповнене життєрадісних...
16855

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
loading...

загрузка...

| НАШ YOUTUBE-КАНАЛ




| МИ в FACEBOOK



«Спадщина Предків» - інформаційно-аналітичний ресурс, присвячений альтернативній історії, культурології, етнографії. Публікуємо матеріали у форматі просвітницьких, науково-дослідницьких та науково-популярних статей, нарисів тощо. Редакція не несе відповідальності за достовірність матеріалів, а також їх використання. Пам'ятайте: думка авторів може не збігатися з думкою редакції.