Вівторок
16 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Пісні страви української кухні

Рейтинг 4.2 з 5. Голосів: 9

Пісні страви української кухні

 

Якщо у вас виникла потреба сісти на дієту,  ви дотримуєтесь посту або просто знайомі з веганством, то безперечно приходить момент, коли жирні страви не підходять і ви переходите на пісні. Особливо це відбувається восени, коли увесь овочевий врожай зібраний. На щастя, українська кухня - найбільш збалансована та дієтична кухня у світі. Вибір пісних, проте дуже смачних страв в українців великий. Пропонуємо ознайомитись з деякими. 

Бурякова ікра

buryak-ikra

Бурячкова ікра  - це не тільки справжній делікатес, але й користь для вашого організму!

Буряк — один із базових продуктів раціону у ще холодку пору року, адже під час посту свіжі овочі ще не ростуть, а коренеплоди якраз у запасі ще з початку осені.

Приготування бурякової ікри надзвичайно просте: візьмуть 1 моркву, 1 буряк, 1 цибулину, 3 середніх зубчики часнику і столову ложку томатної пасти.

Натріть на крупній тертці моркву та буряк і протушкуйте їх разом. Окремо приготуйте дрібно нарізану цибулю, змішану з томатною пастою, сіллю та перцем. Далі вмішайте цибулю до моркви з буряком. Подавати страву слід холодною. Можна також додавати під час приготування гриби чи горіхи. Така ікра може подаватись до столу як окрема страва або ж доповненням до хлібу.

До речі, пропонуємо дізнатись більше про сонячні електростанції у Львові

Квашена капуста

Квашена капуста

Квашена капуста корисна для здоров'я, вона містить мікроелементи, клітковину, вітаміни C, B6, PP, U.

Практично кожна українська родина готувала із великим запасом квашену шатковану капусту. І вона була як ніколи доречною у період Великого посту. Дослідники дослівно описують старий рецепт приготування такої капусти:

Треба взяти декілька гарних капустин, пошаткувати їх дрібно, засипати сіллю та кмином і так добре утрамбувати в бочку, щоб аж з’явився сік. Утрамбували до самого верху та лишіть на кухні, періодично помішуючи, десь на тиждень. Через тиждень спробувати, чи не гірчить. Далі винести у погріб чи інше холодне темне місце. Аби капуста не скисла і не зіпсувалась, треба пильнувати за чистотою, всі продукти та посуд ретельно промивати та витирати, бочка має бути суха і чиста, полотенця чисті. Тоді капуста добре приготується і ще довго слугуватиме поживною стравою до столу.

Салат з картоплі та огірка

Салат з картоплі

Салат з картоплі та огірків дуже легкий у приготуванні, дієтичний та ситний

Для салату нам треба: 2 великі відварені картоплини, 1 великий солоний огірок, половина середньої цибулини, 3ст.л. консервованого горошку, кріп і сіль за смаком. У якості заправки можна використати трохи рослинної олії (під час посту її можна вживати у невеликих кількостях в холодному вигляді і навіть необхідно для нормально роботи шлунку).

Кріп порізати і перетерти із сіллю, додати трохи олії та змішати, утворивши ароматну заправку для салату. Варену картоплю почистити та нарізати середніми кубиками. Трохи дрібнішими — огірок, ще дрібнішими — цибулю. Картоплю слід порізати першою та зразу змішати з заправкою, аби вона увібрала в себе аромат зелені. Змішати всі нарізані овочі і додати в кінці консервований горошок. Такий салат більш ситний ніж салати із сирих овочів.

Паштет з квасолі

Pashtet-z-kvasoli-ta-gorihiv

Вперше готувала і пробувала паштет з квасолі, і скажу вам, що це просто знахідка!

Розраховуємо порцію на 500г сирої квасолі. Замочуємо її на ніч, а зранку проварюємо до повної готовності та товчемо ступкою або збиваємо міксером до однорідної маси.

Окремо чистимо та дрібно ріжемо 2 середні цибулини, їх можна трошки протушкувати на воді чи овочевому бульйоні. Часник (5-7 середній зубчиків) натираємо на найбільш мілку тертку. Додаємо цибулю та часник до квасолі і добре вимішуємо. Можна трішки посолити чи присипати зеленню, яка є в наявності. Такий паштет чудово піде до хлібу або як додаток до інших пісних страв. Якщо підібрати правильний набір продуктів, то вона стане непоганою заправкою до салату!

Пісний борщ з капустою

Пісний борщ

Немає нічого кращого за файно приготований борщ... Ммм...

Одна з головних традиційних українських страв — борщ. І у піст наші бабусі також його готували, але без м’яса, а з грибами, чорносливом, квасолею, капустою та навіть гречкою. І ось один з таких рецептів:

Набір необхідний продуктів: 1 середній буряк, дві жмені квашеної капусти, сушені гриби 5-7 штук, 1 цибулина та 1 морква, пів томату і 1ст.л. борошна. А для приправи — трохи солі, лавровий листок та зелень.

Слід окремо протушити квашену капусту, моркву, цибулю та буряк. Їх можна при готуванні трохи залити бульйоном з відварених сухих грибів. Гриби подрібнити та додати у овочеву суміш.

Готові овочі викладіть у каструлю та залийте грибним відваром. Додайте томати (можна замінити томатною пастою) і трішки спецій. Проваріть борщ ще 30 хвилин, подрібніть в кінці зелень і залиште його трохи настоятись, так він стане ще смачнішим.

Кабачки

Смажені кабачки

До пісних страв відмінно підходять усілякі страви з кабачків. Наприклад, можна їх просто підсмажити на олії, попередньо посолити, поперчити й обваляти в борошні. Перед тим, як їх їсти, краще промокнути серветкою, щоб пішла зайва олія.

До кабачків можна приготувати пісний майонез: заварюємо борошно на воді (просто кидаємо його в киплячу воду та варимо), даємо охолонути. У цей час беремо фреш лимона, гірчицю, цукор, сіль, рослинну олію (один до чотирьох), усе це збиваємо та додаємо в борошняну суміш, що остигла. Ставимо в холодильник – майонез готовий.

Ще з кабачків можна приготувати ікру. Запікаємо овочі в духовці близько півгодини при 180 градусах – кабачки, болгарський перець, моркву, цибулю. При цьому цибулю з морквою краще просто помити й загорнути у фольгу. А баклажан і перець дістати через 20 хвилин. Додаємо до овочів зелень, часник, можна за смаком додати гострого перцю – всі інгредієнти дрібно-дрібно нарізаємо (не перекручуємо на м'ясорубці) та змішуємо. Охолоджуємо, і можна їсти. Подавайте з пісним хлібом – у супермаркетах вибір великий.

Банош

content banosh

Національна страва гуцулів, яка була приготовлена тоді, коли не було що їсти а лишилася лиш сметана, бо корови були у всіх, та трохи кукурудзяної муки… А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так ся получила страва банош.

На Рахівщині банош називають вічним двигуном, адже навіть невеликої порції вистачить, щоб наситити багатодітну родину. Та все ж приготувати зі звичайних продуктів на звичайному вогнищі такий потужний енергетичний заряд може не кожен.
Щоб приготувати банош з грибами, кукурудзяну крупу потрібно зварити на овочевому бульйоні та поставити в духовку на 5-10 хвилин. Білі або будь-які інші гриби обсмажуємо окремо. Потім додаємо їх до крупи та тримаємо в духовці ще 10-15 хвилин.

Забули про вашу улюблену пісну страву? Знаєте більше? Пишіть у коментарях!

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber