Що їли українці до появи картоплі?

Рейтинг 3.8 з 5. Голосів: 5

Що їли українці до появи картоплі?Сьогодні картопля – чи не головна національна страва. Але ще якихось 300 років тому наші предки навіть не знали, як виглядає цей диво-овоч. З чого складався раціон українців три століття тому? Аж до XVII століття основу харчування українців складали різні злаки, зернові культури, дичина і велика кількість риби – її сушили (причому не на мотузці, як це роблять зараз, а в печі). На рибній основі варили юшки.

 

 

ПЕРШІ СТРАВИ 

Завжди були дуже популярні в Україні. Не кожна країна може похвалитися такою кількістю рецептів супів, або юшок, як їх називали. Варево, юшка, куліш, борщ, холодник, капусняк, тетеря – далеко не повний список перших страв.

ГАРНІРИ

Українці готували багато кашоподібних страв на основі пшениці, гречки, сочевиці з додаванням грибів, капусти, сушених фруктів і ягід.

Географічні відкриття серйозно вплинули на асортимент страв української столу. На початку XVII століття в раціоні українців з’явилися продукти, без яких сьогодні важко уявити українську кухню: картопля, томати, кукурудза, соняшник.

М’ЯСО 

В свіжому вигляді готували не часто. В основному його коптили або засолювали, робили різні ковбаси і купати. Так м’ясо могло зберігатися довше.

Оскільки в християнському календарі велика кількість постів, м’ясо на столі релігійних українців було рідкістю. Перед початком посту все м’ясні продукти доїдали.

САЛО

Існує версія, за якою сало як продукт харчування набуло популярності в Україні за часів татарських набігів. Мусульмани не вживали в їжу свинину, а тому не забирали її.

ПРИПРАВИ

Головними гострими приправами були часник і хрін. Ними, як правило, приправляли м’ясо і сало. Також як приправу використовували зелень: листя кульбаби, бурякове листя, кропиву і лободу. А ось салати українцям були незнайомі.

ДЕСЕРТИ 

Десертом зазвичай служили різні киселеподібні страви. Однією з таких страв є кваша, яку готували на основі рідкого кислого тіста.

НАПОЇ

За легендою, саме українець Юрій Кульчицький у 1683 році відкрив першу кав’ярню у Відні. Приблизно в цей же час кава завойовує популярність і в самій Україні. Довгий час напій був популярний в Західній Україні серед заможних громадян, в той час як Центральна і Східна частини країни віддавали перевагу чаю.

АЛКОГОЛЬ

За часів Київської Русі як не дивно, але напої майже не були алкогольними, хіба що зброджені напої: квас, пиво, мед і збитень. Справа в тому, що робота в полі вимагала багато сил, а такі напої – дуже калорійні і давали багато енергії. Що пили на Русі можете прочитати у нашій статті: АЛКОГОЛЬ НА РУСІ

 

Джерело:https://uk.etcetera.media/borshh-kasha-i-kisil-shho-yili-ukrayintsi-do-poyavi-kartopli.html


Не забудьте поділитись статею у соцмережах:


Теги:     харчування      кухня      народ      українці

загрузка...

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus

Варто переглянути ⬇

Опубліковано 24 січня 2014, 01.35 Раїса Захарчук-Чугай
2014-01-23-23-55-43Гуцульська вишивка - унікальне явище в мистецькій культурі українського народу. До неї, як до життєдайного джерела, звертаються вчені різних профілів, аби...
47045
Опубліковано 20 листопада 2018, 11.34 admin
2018-11-20-10-46-23Яким був зимовий одяг українців 100 років тому? З яких матеріалів шили костюми наші пращури та як виглядало їх вбрання? Подробиці традиційного зимового...
19525
Опубліковано 05 квітня 2015, 23.01 admin
2015-04-05-22-13-19 Вишивка - найдавніший елемент культури, який передавався від покоління до покоління. Вишивка як код племені, народу, нації. Археологічні знахідки...
819684.875
Опубліковано 02 листопада 2018, 09.52 folkmoda.net
2018-11-02-08-04-17Борщівська вишиванка - унікальний шедевр ткацького мистецтва України. Виникла в Борщівському районі на Тернопільщині. Дивує своїми масивними, динамічними...
15025
Опубліковано 28 лютого 2018, 15.31 admin
2018-02-28-13-46-12Намисто – одна з найдавніших жіночих прикрас на території України. Численні назви – монисто, буси, коралі, бісери – свідчить про їх довгу історію та...
30965

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
loading...

загрузка...

| НАШ YOUTUBE-КАНАЛ




| МИ в FACEBOOK



«Спадщина Предків» - інформаційно-аналітичний ресурс, присвячений альтернативній історії, культурології, етнографії. Публікуємо матеріали у форматі просвітницьких, науково-дослідницьких та науково-популярних статей, нарисів тощо. Редакція не несе відповідальності за достовірність матеріалів, а також їх використання. Пам'ятайте: думка авторів може не збігатися з думкою редакції.