Середа
24 квіт., 2024
     

Ukrainian English

30 простих страв при гастриті

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

Рецепти страв при гастриті

Гарбузовий суп

Взяти гарбуз. Помити, зняти шкірку і видалити кісточки. Нарізати кубиками, тушкувати на повільному вогні або в мультиварці з невеликою кількістю води (приблизно 200 мл на половину середнього за розміром гарбуза). Як тільки шматочки стануть зовсім м'якими, розбити все в пюре блендером. Посолити, додати 50-70 мл 10% вершків, за бажанням трохи зелені. Ще раз усе перемішати блендером. Подавати до столу.

Курячі котлети на пару

Курячий фарш за бажанням можна перемішати з фаршем індички. Подрібнити м'якоть одного зеленого яблука без шкірки на дрібній тертці або у блендері. Одну столову ложку манної крупи залити трьома ложками молока, перемішати з яблучним пюре і щепкою солі. Вмішати у фарш, додати одне куряче яйце, все ретельно перемішати. Фарш стає легшим завдяки яблуку. Якщо немає яблука, можна подрібнити в блендері трохи броколі або морської капусти. Якщо овочі заморожені, попередньо їх розморозити. Котлети готуються на пару близько 25 хвилин. Якщо після приготування необхідної кількості котлет залишається готовий фарш, то можна сформувати з нього котлети і заморозити для подальшого приготування. Котлети добре поєднуються з гречкою.

Грибний крем-суп із курячою грудкою

Відварити курячу грудку в 1 літрі води. Підсолити. У глибокій каструлі розтопити одну столову ложку вершкового масла. Обсмажити в ньому 1,5 ст. л. борошна до золотистого кольору, постійно помішуючи. У борошно додати 400 г порізаних печериць (можна морожених). Тушкувати до м'якого стану грибів. Грудку витягти з бульйону, бульйон процідити через сито від пінок у гриби. Варити на невеликому вогні 30 хвилин (до повної готовності грибів). Грудку подрібнити на шматочки.  Суп повністю подрібнити блендером у гладкий крем, додати 50-70 мл 10% вершків. Ще раз ретельно перебити блендером. Додати грудку. Довести до кипіння. Суп готовий. Виходить 4 невеликі порції.

Паровий омлет

  • яйця - 2 шт.
  • молоко - 50 мл
  • сіль
  • масло вершкове - 1/3 ч.л.

Розбити яйця в посудину, перемішати з молоком і сіллю. Збивати не обов'язково, просто довести до однорідної маси. Рекомендую мити яйця перед використанням. Виливаємо вміст у формочку. Готуємо 20-25 хвилин на пару. Готовий омлет за бажанням змастити вершковим маслом.

Вівсяний кисіль

  • Вівсяні пластівці - 100 г.
  • Вода - 1 л.

Вівсяний кисіль має обволікальні властивості. Вживати його потрібно теплим. Кисіль знижує подразнювальний вплив шлункового соку на поверхню шлунка, заспокоює, знімає біль. Вівсяні пластівці необхідно подрібнити й залити літром теплої води. Дати настоятися під закритою кришкою 8 годин, процідити й проварити до загустіння. За бажанням можна додати мед (1-2 ст. л.). Найзручніше замочувати пластівці ввечері й пити кисіль вранці.

Печені яблука

Кислі яблука заборонені при гастриті з підвищеною кислотністю. Солодкі плоди можна їсти в запеченому вигляді.

Гастрит вимагає дотримання досить жорсткої дієти, але це не означає, що необхідно перейти на "вівсянку на воді" і позбавити себе вітамінів та смачних страв. Наприклад, яблука покращують секреторну функцію шлунка, прискорюють обмін речовин, а також містять величезну кількість корисних речовин: клітковина, залізо, кальцій, калій, магній, вітаміни A, B, C, H, PP.

Запечені фрукти не сильно поступаються за корисністю свіжим, водночас сприятливо позначаються на лікуванні шлунка навіть у разі гастриту з підвищеною кислотністю. Обирайте солодкі плоди, не рекомендується їсти шкірку яблука.

Для того щоб приготувати печені яблука, виріжте з них серцевину і видаліть усі кісточки. Якщо ви їсте цукор, то можна трохи присипати ним яблука. Не у всіх є спеціальні ножі для видалення серцевини фрукта, тому можна розрізати яблуко навпіл і запікати, поклавши у форму зрізом догори. У форму підлийте трохи води.

Запікати яблука можна в духовці (5-8 хвилин за температури 180 градусів) або мікрохвильовій печі (3-4 хвилини залежно від кількості яблук). Якщо ви плануєте запікання в мікрохвильовці, то краще взяти глибокий посуд і накрити його кришкою.

Лляний кисіль

  • Насіння льону/лляна каша - 100 г.
  • Вода - 1 л.

Лляний кисіль не поступається, а то й перевершує за своєю корисністю вівсяний. Якщо ви заллєте насіння льону водою, то побачите утворення трохи мутнуватого слизу. Льон містить жирну олію, білкові речовини, вітамін А, органічні кислоти, глікозид лінамарин та інші біологічно активні речовини. Слиз має обволікаючу, протизапальну, а також м'яку проносну дію. Це заспокоїть запалений шлунок і благотворно вплине на травний процес.

Насіння необхідно дрібно перемолоти, залити невеликою кількістю холодної води й ретельно перемішати. Закип'ятити літр води й вилити в нього розведений льон тонкою цівкою. Довести до кипіння за постійного помішування.

Сирна запіканка

  • сир - 250 г.
  • цукор - 2 ст.л.
  • манка - 2 ст.л.
  • яйця - 3 шт.
  • сметана - 50 г.

Для страви краще брати нежирну сметану і сир. Обов'язково дивіться дату виробництва. Продукти мають бути свіжими. Розітріть сир (можна через сито, можна блендером), додайте решту інгредієнтів і ретельно перемішайте. Щоб запіканка не була прісною, додайте трішки солі. Викладіть отриману масу у форму. Якщо це не силіконова форма, то змастіть її олією.

Запіканку можна готувати в духовці при температурі 180 C. Готовність можна перевірити дерев'яною шпажкою або зубочисткою: якщо вона суха, то запіканка готова. Орієнтовно випікається вона за півгодини, але багато що залежить від форми (якщо вона вузька і висока - то довше). Можна також приготувати її на пару, у цьому разі рекомендується використовувати кілька невеликих формочок. Час приготування на пару - близько 20 хвилин.

Овочевий суп на курячому бульйоні

Дозволений при ерозивному гастриті. Їсти суп треба не гарячим, а теплим.

  • куряча грудка - 1 шт.
  • вода - 2 л.
  • морква - 1 шт.
  • картопля - 3-4 шт.
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • броколі - 4-5 суцвіть;
  • сіль - за смаком.

У разі запалення слизової оболонки шлунка слід уникати грубих волокон і насичених бульйонів, тому суп краще варити на курячій грудці й не використовувати жорсткі овочі, що не розварюються.

Курячу грудку залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну, підсолити й варити на повільному вогні приблизно півгодини. Готовність можна перевірити виделкою: якщо грудка легко протикається, можна додавати інші інгредієнти. Зазвичай я дістаю грудку перед додаванням овочів, щоб розділити її на невеликі шматочки (зазвичай руками ділю вздовж волокон).

Моркву можна порізати кружальцями або невеликими кубиками, трохи крупніше за моркву нарізати картоплю, суцвіття броколі розділити на невеликі частини. Грудку можна повернути в суп відразу після її поділу на шматочки. Після того як овочі будуть додані, суп необхідно варити ще хвилин 20 на невеликому вогні. Перед подачею можна додати трохи зелені, наприклад, кріп.

Курячі тефтелі з рисом

  • Куряча грудка - 600 гр (це приблизно 2 шт)
  • Білий хліб - 30 г (1 шматок середньої товщини)
  • Молоко - 2 ст. л.
  • Рис - 0,25 склянки
  • Куряче яйце - 1 шт
  • Вода - 3 склянки
  • Сіль - за смаком

Заливаємо шматок білого хліба молоком (краще прибрати скоринку). Поки хліб мокне, доводимо підсолену воду до кипіння, всипаємо в неї рис і варимо, помішуючи, близько 8 хвилин. Якщо рис трохи не доварився - не страшно. Зливаємо воду (краще відкинути рис на сито) і, не промиваючи, чекаємо поки охолоне. Курячу грудку подрібнюємо на фарш за допомогою м'ясорубки або блендера (не рекомендую купувати готовий фарш). Додаємо в нього розмоклий у молоці хліб, рис і яйце. Якщо ви хочете, щоб тефтелі були зовсім легкими, то рекомендую додати трохи цвітної капусти, буквально 2 столові ложки (я розбиваю блендером заморожену в кашу). Можна ще трохи посолити (у нас уже солоний рис, не перестарайтеся). Усе змішати як слід. Вологими руками формуємо невеликі кульки тефтелей.

Варіантів подальшого приготування декілька: Можна відварити в каструлі з овочами у вигляді супу, можна потушкувати з овочами, щоб отримати повноцінну другу страву. Можна приготувати на пару. Якщо тюфтельок вийшло більше потрібної порції, заморозьте решту, щоб потім дуже швидко їх приготувати.

Гречана каша

  • Гречана крупа - 1 склянка
  • Вода - 2,5 склянки
  • Молоко - 0,5 склянки
  • Сіль за смаком

Промийте крупу як слід, виберіть із неї чорні крупинки (якщо вони є). Залийте водою і поставте на повільний вогонь або в мультиварку.

Варити гречану крупу необхідно трохи довше, ніж зазвичай, щоб вона повністю розварилася. Рідини в цьому рецепті - 1:3. Можна за бажанням додати ложку вершкового масла.

У разі, якщо у вас загострення ерозивного гастриту, рекомендується протерти готову кашу через сито, але простіше - подрібнити блендером до стану пюре. Можна їсти як самостійну страву або гарнір. Під час ремісії можна додавати перед подачею дозволені фрукти.

Яйця некруто

  • Яйця - 2 шт
  • Сіль - 0,5 ч. л.

У разі гастриту можна їсти варені яйця, але тільки не яйця круто або з сирим білком. Під час приготування засікайте час - якщо ви ставите варити яйця, використовуючи холодну воду, то дайте їм покипіти 3-4 хвилини, а потім помістіть під струмінь холодної води, щоб вони легше чистилися. А якщо кладете їх у киплячу воду, то достатньо 1-2 хвилин кипіння, а потім зняти з вогню і потримати у воді, що остигає, 7-9 хвилин. У цьому разі білок буде готовий, а жовток залишиться ніжним. Щоправда, і чистити яйця буде складніше, але можна буде їсти їх ложечкою прямо зі шкаралупи.

У киплячу воду не слід класти яйця відразу з холодильника, вони можуть тріснути. Для цього ж рекомендують солити воду виходячи з пропорції: 1,5 ст. л. на літр води (і бажано не варити пару яєць у трилітровій каструлі).

Запіканка з гарбуза з сиром

Дозволена при загостреннях, при гастриті з підвищеною кислотністю.

  • Сир - 400 г.
  • Гарбуз (сирий) - 300 г.
  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Крохмаль картопляний - 1,5 ст.л.
  • Цукор - 3 ст.л.
  • Сіль - 2-3 щіпки

Гарбуз краще брати сирий, із замороженим не бажано. Гарбуз помийте, очистіть від шкірки та поріжте кубиками. Запечіть його в духовці або мікрохвильовці до м'якого стану (обов'язково з кришкою, щоб він не висох), після чого збийте блендером до стану пюре, злегка остудіть. Додайте сіль, цукор, яйце. Збийте до стану крему, додайте крохмаль і перемішайте. Змастіть форму для випікання олією і викладайте в її центр по черзі по 2 столові ложки гарбуза і сиру.  Готуйте в режимі "кекс" або "випічка" в мультиварці, або в духовці за температури 175-180 градусів 40-45 хвилин.

Рисова каша з фруктовим джемом

Джем тільки в разі ремісії гастриту, рис з обережністю за схильності до закрепів.

  • Рис - 1 склянка
  • Яблуко або груша - 1 шт.
  • Вода - 2 склянки
  • Молоко або вершки 10% - 0,5 склянки
  • Масло вершкове - 15 г.
  • Цукор, сіль - за смаком

Помийте яблуко (або грушу), почистіть, розріжте на часточки. Покладіть часточки на дно мультварки і посипте цукром, додайте 1 столову ложку води. Увімкніть режим "тушкування" на 10 хвилин, щоб яблуко стало м'яким. Якщо ви вибрали м'яку грушу, час можна зменшити. Промийте рис холодною водою, викладіть зверху на готові фруктові часточки, залийте водою, посоліть. Готуйте на режимах "рис", "крупа" або "каша на воді" (залежно від функцій мультиварки). Після завершення програми не вимикайте підігрів, відкрийте кришку, додайте молоко або вершки. Перемішайте. Залиште в режимі підігріву ще на 10-15 хвилин. Перед подачею можна додати до каші банан або ягоди (не кислі й тільки в період ремісії).

Рецепт ідеально підходить для сніданку, особливо, якщо мультиварка має відкладений старт: з вечора приготуйте яблуко і залийте рис, налаштуйте програму з відкладеним стартом до часу вашого підйому. Одразу залийте молоко, і, поки ви вмиватиметеся та чиститимете зуби - каша повністю приготується.

Банани

Дозволені при гастриті, з обережністю при ерозивному гастриті.

Найважливіше - це рівень стиглості банана, не можна їсти зелені або тріснуті чи перестиглі банани. Банани містять магній, який діє як заспокійливе і корисний, якщо загострення гастриту спричинене стресовою ситуацією. Висока концентрація калію відновлює водно-сольовий баланс, марганець сприяє нормальному ліпідному обміну.  Вживаючи банани в міру, ви нормалізуєте випорожнення, прискорюєте метаболізм, а також створите в ШКТ середовище, несприятливе для шкідливих організмів. Однак, не рекомендується їсти банани на голодний шлунок - вживати їх між прийомами їжі, або додавати, наприклад, до каш.

Сирники

Дозволені при загостреннях гастриту.

  • Сир (5% або 9%) - 500 г.
  • Яйця - 2 шт.
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Борошно - 5 ст. л.
  • Ванільний цукор (за бажанням) - 5 г.

Смажити сирники не можна, тільки запікати, тому тісто має бути не дуже рідким, щоб воно не розтеклося. Збийте яйця з цукром до піни, змішайте з сиром, додайте борошно і ванільний цукор. Ретельно вимішайте. Сформуйте кульки і викладіть на змащене олією деко (можна на папір для випікання, можна на силіконовий лист). Якщо тісто вийшло все одно рідкуватим, то сирники можна розкласти у формочки для випікання кексів. У розігрітій до 180 градусів духовці випікайте до готовності (орієнтир - 20 хвилин, але все залежить і від духовки, і від розміру сирника. Слідкуйте, щоб вони не підсмажилися). Подавати можна зі сметаною або медом.

Молочна вівсяна каша з бананом

З обережністю при загостреннях гастриту.

  • Вівсяні пластівці - 1 склянка
  • Молоко - 1 склянка
  • Вода - 2 склянки
  • Масло вершкове - 30 г.
  • Солі та цукор за смаком.

Вівсянка має обволікальні властивості, тому корисна в разі гастриту, як і банан, що містить мінімум клітковини, багатий на магній, який впливає на відновлення слизової. У каструлі доводимо до кипіння молоко з водою, додаємо сіль і цукор. У киплячу воду всипаємо вівсяні пластівці і на маленькому вогні варимо відповідно до інструкції на коробці. Переважно брати пластівці, які треба варити 10-12 хвилин, не менше. Поки помішуєте - виловлюйте спливаючі шкурки від вівса (якою б не була дорогою каша, вони все одно іноді є). У готову кашу додайте олію, перемішайте і залиште постояти хвилин 5. Перед подачею наріжте трохи банана прямо в тарілку, він замінить ягоди або горіхи, які багато хто звик додавати у вівсянку. Якщо у вас є мультиварка, то використовуйте режим каша на молоці.

Куряча грудка

Дозволена при загостреннях гастриту.

Немає нічого простішого, ніж приготувати відварене куряче філе: кидаєш у киплячу воду і чекаєш. Але для цікавості уточню, що варити її треба хвилин 25-30, якщо вона невелика й охолоджена. Якщо грудка попередньо була заморожена, то варити треба не менше 40 хвилин. Для визначення готовності проткніть шматок вареного філе виделкою: абсолютно прозорий сік свідчить про повну готовність. Якщо покласти філе в холодну воду, то ви отримаєте смачніший бульйон (який цілком може виступити основою для супу), а якщо бульйон не знадобиться, то можна покласти грудку в заздалегідь підсолену воду, яка кипить. Не забувайте знімати пінку під час варіння.

Куряче філе підходить для багатьох видів дієт, не тільки в разі захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки, крім інших переваг, багате на вітаміни й мінерали:

  •  Вітамін В5 бере участь у білковому, жировому, вуглеводному обміні, обміні холестерину, синтезі низки гормонів, гемоглобіну, сприяє всмоктуванню амінокислот і цукрів у кишечнику, підтримує функцію кори надниркових залоз. Нестача пантотенової кислоти може призводити до ураження шкіри та слизових.
  •  Вітамін В6 бере участь у підтримці імунної відповіді, процесах гальмування і збудження в центральній нервовій системі, у перетвореннях амінокислот, метаболізмі триптофану, ліпідів і нуклеїнових кислот, сприяє нормальному формуванню еритроцитів, підтримці нормального рівня гомоцистеїну в крові. Недостатнє споживання вітаміну В6 супроводжується зниженням апетиту, порушенням стану шкірних покривів, розвитком гомоцистеїнемії, анемії.
  •  Фосфор бере участь у багатьох фізіологічних процесах, включно з енергетичним обміном, регулює кислотно-лужний баланс, входить до складу фосфоліпідів, нуклеотидів і нуклеїнових кислот, потрібен для мінералізації кісток і зубів. Дефіцит призводить до анорексії, анемії, рахіту.

Тушковані кабачки

Дозволені при загостреннях гастриту.

  • Кабачки - 500 г.
  • Вода - 30 мл
  • Вершкове масло - 15 г.
  • Сметана - 1 ст.л.
  • Сіль - за смаком

Ріжемо кабачки на кільця або кубики (побільше). Форма нарізки залежить від кабачка: якщо він молодий невеликий і з м'якою шкіркою, то достатньо її як слід відмити. Якщо шкірка тверда, сміливо зчищайте. Із насінням та сама історія: якщо воно зовсім м'яке, то можна його залишити (не в разі загострення!), якщо воно здається твердим - видаляйте. Покладіть кабачки в сотейник або глибоку сковорідку, додайте води, олію, посоліть. Накрийте кришкою і на невеликому вогні доведіть до м'якого стану. Під час подачі можна додати сметану. Дуже легко і швидко можна тушкувати кабачки в мікрохвильовці: все те ж саме, обов'язково під кришкою. Час приготування залежить від об'єму, тому я ставлю на кілька хвилин, перевіряю готовність, і так доти, доки вони не стануть зовсім м'якими.

Запіканка з картоплі з курячим фаршем

З обережністю при загостренні гастриту, дозволено при підвищеній кислотності.

  • Картопля - 0,5 кг
  • Куряча грудка - 350 г.
  • Яйце - 2 шт.
  • Сіль - за смаком

Відваріть грудку і подрібніть її (у м'ясорубці або дрібно порубайте ножем. Блендер може перетворити її на сухий паштет). Якщо грудка зовсім суха, то можна додати до неї трохи (столову ложку) бульйону або вершків. Паралельно з тим, коли грудка вариться, можна почати готувати пюре: відварити картоплю в підсоленій воді, розім'яти її в пюре, вбити яйце.

Викладіть 2/3 пюре в змащену вершковим маслом форму для запікання, потім шар курячого фаршу, зверху розподіліть решту пюре. Можна обмазати вершками або присипати тертим сиром, але оскільки в нашому випадку скоринка не бажана, можна просто накрити фольгою і поставити запікатися. Температуру ставимо 180 градусів і випікаємо приблизно півгодини.

Картопляний суп-пюре

Дозволений при загостреннях гастриту.

  • Картопля (середнього розміру) - 7 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Масло вершкове - 1 ч. л.
  • Сіль - за смаком
  • Вершки - 100-150 мл.

Для початку, картоплю чистимо, ріжемо дрібним кубиком, заливаємо холодною водою і ставимо варити. Моркву і цибулю подрібнюємо (для того, щоб не залишалося шматочків, я використовую замість терки блендер). На гарячій сковороді з вершковим маслом моркву доводимо до м'якого стану, стежте, щоб вони не підсмажувалися. Після того як картопля покипить хвилин 15, солимо, додаємо моркву і варимо доти, доки картопля не стане зовсім м'якою (хвилин 10). Далі знімаємо каструлю з плити і, якщо дозволяє посуд, прямо в ній робимо пюре блендером. Щоб отримати суп без жодної грудочки, можна процідити його через сито. Повертаємо суп-пюре на плиту, додаємо вершки і доводимо до кипіння. Приготування в мультиварці аналогічне: я підсмажую в режимі на пару, на цьому ж режимі продовжую варити. Таймером можна задати 15 хвилин для приготування.

Картопляна запіканка з омлетом

  • Картопля - 0,5 кг
  • Молоко - 0,5 склянки
  • Яйця - 2-3 шт.
  • Масло вершкове - 4 ст. л.
  • Сіль - за смаком

У класичному рецепті треба нарізати почищену картоплю кружальцями й обсмажити її до рум'яної скоринки. Оскільки при гастриті смажені страви під забороною, можна приварити картоплю до напівготовності в сковорідці під кришкою з невеликою кількістю води, вершкового масла і солі. Яйця збити в піну, додати молоко тонкою цівкою і збити ще раз. Залити посуд із картоплею і поставити запікатися в духовку. Хвилин 20 за 180 градусів має вистачити для того, щоб картопля стала ніжною і зовсім м'якою.

Яблучний кисіль

Дозволений у разі гастриту.

  • Яблука - 2 шт.
  • Вода - 1 літр
  • Крохмаль - 50 г.

Яблучний кисіль, як і інші, при гастриті не просто дозволяють, він корисний. Покращує моторику, втамовує голод. Багатий на залізо, калій і магній, майже десерт, але без цукру.

Очистіть яблука від шкірки та серцевини. Залиште 1 чашку води холодною, щоб розмішати крохмаль, у решті води зваріть яблука і подрібніть блендером в однорідну структуру. Можна зварити яблука в невеликій кількості води, так буде простіше подрібнювати, потім додати воду, що залишилася, довести до кипіння і влити розмішаний крохмаль, постійно помішуючи, щоб не утворилося грудочок. Не кип'ятіть, а то кисіль вийде рідким. Доведіть до кипіння і зніміть із вогню.

Молочний коктейль з бананом

Дозволений при ремісії.

  • Банани - 2 шт
  • Молоко - 1 склянка

Про банани нагадаю: не їжте їх натщесерце, щоб не пошкодити слизову. При цьому в'язка консистенція і низький рівень клітковини дають змогу включити їх до списку дозволених навіть якщо у вас ерозивний гастрит. А разом з молоком банан допомагає впоратися з печією. Власне сам рецепт дуже простий: візьміть 2 стиглих, але не перестиглих банани, розімніть виделкою або подрібніть блендером, змішайте як слід зі склянкою молока. Можна охолодити в холодильнику, але намагайтеся не пити коктейль зовсім холодним і пам'ятайте, що він дуже калорійний, незважаючи на відсутність цукру.

Рибний суп

Дозволений у разі загострень.

  • Риба - 1 шматок (наприклад, окунь)
  • Морква - 1 шт.
  • Корінь петрушки - 1 шт.
  • Куряче яйце - 1 шт.

Рибний суп дуже схожий на юшку. Досить простий у приготуванні. Чистий шматок риби залийте водою разом зі шматочками нарізаної моркви, коренем петрушки та цибулиною. Не всі люблять варену цибулю, тому я, наприклад, додаю цибулину цілком: вона віддає свій смак, а потім її дуже просто дістати з каструлі. Варіть до моменту повної готовності моркви. Щойно вона готова: дістаньте рибу й овочі з бульйону, щоб процідити його. Проціджений бульйон доведіть до кипіння і влийте в нього збите яйце, помішуйте, поки не зрозумієте, що яйце повністю зварилося до стану білих ниточок. Поверніть у суп моркву та рибу, посоліть. Суп готовий. Якщо ви не любите яйце в супі в такому вигляді, просто перед подачею покладіть варене розрізане яйце в тарілку.

Суп із рисом

Дозволений при загостреннях (без спецій).

  • Бульйон - 2 л.
  • Відварена куряча грудка або пісне м'ясо - 200 г.
  • Відварений рис - 0,5 склянки
  • Цибуля - 1 шт.
  • Картопля 3-4 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Петрушка (або інша зелень)

Рис і рисові каші корисні при гастриті своєю здатністю обволікати слизову. Суп із рисом не менш гарний. Зваріть бульйон, процідіть його. Покладіть у нього нарізані моркву, картоплю, цибулю та зелень. Поки овочі готуються - розберіть на невеликі шматочки м'ясо або грудку, поверніть їх у бульйон, додайте в нього рис. Посоліть суп.  Для тих, у кого є мультиварка, процес набагато простіший: добре промитий рис (1/3 склянки), шматочки грудки, нарізані овочі та спеції укладаємо в мультиварку, солимо, заливаємо водою. Ставимо на режим суп/варка на півгодини. Я використовую режим "на пару" на ті самі 20 хвилин. Потім перевіряю готовність овочів і м'яса, але якщо все нарізати не дуже крупно, то цього буде достатньо, якщо ж щось не доварилося - просто ставлю ще хвилин на 5-7.

Курячий суп з вівсяними пластівцями

Дозволений у разі загострення (без спецій).

  • Вода - 2 л.
  • Картопля - 2-3 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Курка - 350 г. (я беру 1 грудку на кістці)
  • Рослинна олія - 1 ст.л.
  • Вівсяні пластівці - 2,5 ст.л.
  • Сіль - за смаком

Відваріть протягом 30-40 хвилин курячу грудку. Поки бульйон готується, підготуйте овочі: помийте і наріжте невеликою соломкою картоплю, почистіть і дрібно наріжте рук і моркву. Щоб суп не був прісним, моркву і цибулю обсмажте на олії (нагадаю - не до стану смажених овочів, до ледве золотистого кольору). Після готовності дістаньте курку, процідіть бульйон, покладіть у нього овочі та варіть їх на середньому вогні. Всипте вівсяні пластівці. Не забудьте повернути в бульйон порізану на шматочки грудку. Посоліть суп, додайте в нього приправи та зелень хвилин за 5 до готовності.

Молочний гречаний суп з гречки

Дозволений у разі гастриту.

  • Гречана крупа - 0,5 склянки
  • Молоко - 1 склянка
  • Вода - 1 склянка
  • Сіль, цукор за смаком

Молочний суп найчастіше готується з макаронними виробами або рисом. Ми приготуємо його з гречаною крупою, бо з кабачками, сочевицею чи рибою ми найчастіше такий суп не їмо (норвезька юшка з вершками та сьомгою смачна, але через свою жирність не завжди рекомендована при гастриті). Навіть молочний суп рекомендовано варити на молоці з водою у співвідношенні 1:1. Переберіть і промийте гречку, всипте в киплячу воду і доведіть на повільному вогні до готовності. Краще під кришкою, щоб вода не википіла. Залийте молоком, поваріть ще хвилин 10. Додайте сіль і цукор, залиште під кришкою на вимкненій плиті ще хвилин на 15, потім збийте блендером.

Хліб

Багато хто не уявляє обід без хліба, що в принципі - непогано. У помірних кількостях із хлібом ми отримуємо вуглеводи (у вигляді крохмалю) і рослинні білки з різними корисними властивостями. Крім того, чорний хліб містить волокна (клітковину), які сприяють нормальній перистальтиці кишківника та його випорожненню, а також зниженню рівня ЛПНЩ (поганого холестерину) і стабільному рівню цукру в крові. Однак за гастриту хліб корисний не весь і не завжди: найчастіше ми зустрічаємо матеріали, що можна вживати підсохлий білий або бездріжджовий хліб, а здоба повністю під забороною.

  • Факт перший - підсохлий (підсушений) хліб рекомендується, зокрема, для того, щоб його перетравлення почалося ще в процесі пережовування. Якщо хліб свіжий, то слини виділяється менше і більша частина роботи перекладається на шлунок.
  • Факт другий - не рекомендується вживати житній хліб у разі гастриту з підвищеною кислотністю, бо він не тільки стимулює вироблення кислоти, а й сам містить кислоти, які додатково подразнюють слизову.
  • Факт третій - за всієї масштабності рекламних кампаній, які кажуть, що зерновий хліб, або хліб із висівками дуже корисні, пам'ятайте, що люди з гастритом - не підходяща цільова аудиторія. Ці сорти хліба чинять сильнішу пептогенну дію (що б це не означало), а фітинова кислота клітковини пшениці знижує засвоєння кальцію, заліза і цинку.
  • Ну і нарешті, ще один цікавий, і не менш науково-складний факт: хліб з маслом у разі гастриту їсти можна, але тільки окремо, бо вони перетравлюються по-різному, і жири сповільнюють перетравлення вуглеводів і білків хліба. А пацієнтам з гастритом важливо якомога менше вживати їжі, яка повільно перетравлюється, щоб не перевантажувати хворий шлунок.

Зефір

Дозволений з обмеженнями.

Ідеальні ласощі без підсолоджувачів та інших шкідливих для організму добавок - це зефір. До його складу входить пектин і загусники, що поліпшують травлення. Солодощі можна вживати в разі гастриту, оскільки вони не спричиняють тяжкості й не впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Але тим, у кого порушений вуглеводний обмін або діабет - не рекомендовано.

  •  Зефір знижує рівень холестерину в крові, сприяє виведенню токсичних речовин.
  •  Пектин підвищує опірність організму до різних захворювань.
  •  Солодощі містять багато заліза, фосфору та інших мікроелементів.

Якщо зефір виготовлений на основі агар-агару, то він містить мінімум калорій, багато кальцію та йоду. Глюкоза покращує мозкову діяльність, підвищує рівень енергії та покращує настрій. У магазині вибирайте білий зефір (без барвників) і не в шоколаді.

  • Полуниця - 100 г
  • Яблучне пюре - 150 г
  • Цукор - 200 гр. + 350 г
  • Яєчні білки - 1 шт.
  • Вода 160 мл.
  • Агар-агар - 10 г

Залийте агар-агар водою на 1-2 години. Яблука розріжте навпіл і запечіть у духовці, щоб отримати пюре (можна використовувати мікрохвильовку). Важливо, щоб вони не підсохли, стежте за станом шкірки: вона має зморщитися, але не темніти. Протріть яблука через сито, щоб отримати пюре. Додайте в нього протерті через дрібне сито ягоди (намагайтеся, щоб воно не містило дрібних полуничних кісточок). Підігрійте пюре і змішайте з цукром до повного його розчинення. Остудіть. Додайте білок і збивайте до щільної піни (це може зайняти 10-13 хвилин). Суміш агару і води поставити на вогонь і за постійного помішування довести до кипіння. Додати цукру і, постійно помішуючи, довести сироп до температури 110 С або поки при піднятті лопатки за нею не буде тягнутися нитка сиропу. Готовий сироп тонкою цівкою влити під лопаті міксера, що працює. Збити масу до отримання щільної гладкої маси. Суміш при цьому не повинна сильно охолонути, агар починає застигати вже при 40 С. З допомогою кондитерського мішка або ложки відсадити зефір на папір для випічки. Залишити на ніч. За бажанням наступного дня можна посипати цукровою пудрою і традиційно з'єднати зефір попарно.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber