Субота
27 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Чим корисна ожина?

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

Чим корисна ожина

Ожина багата вітамінами, антиоксидантами, харчовими волокнами, органічними кислотами, мінеральними речовинами. Вона також є відмінним джерелом вітамінів P, PP, А, В1, В2, С, Е, К та мінералів таких як мідь, марганець, магній, кальцій. Містить залізо і дубильні речовини. Включаючи ожину у свій щоденний раціон можна значно укріпити імунітет.

Завдяки біофлавоноїдам, ожина запускає в організмі антизапальні і антимікробні процеси, допомагає при неврозах, попереджує рак і хвороби мозку, сповільнює старіння, покращує здоров'я кісток і шкіри. Ожина також корисна для ротової порожнини, ясен та зубів.

Ожина багата харчовими волокнами. Одне горнятко сирої ягоди містить майже 8 г клітковини, яка відіграє важливу роль у процесі травлення, сприяє зниженню холестерину, допомагає контролювати рівень цукру в крові шляхом уповільнення швидкості всмоктування цукру і сприяє ситості. Дослідники вважають ожину корисною для зниження ризику діабету, особливо якщо її їсти свіжою або замороженою без доданого цукру.

ozhyna-korys-dlya-zdorovja

Фахівець дієтолог радить щодня з’їдати 400 г фруктів і ягід. Але не за один раз, а розділити на дрібні порції і їсти упродовж дня. Скажімо, вранці жменю ожини можна додати до каші. Згодом 150-200 г ягід можна з’їсти як перекус з несолодким йогуртом. Ожину можна додавати і до літніх салатів, з використанням зелені (листя салату, руколи чи шпинату), томатів чері, невеликого огірка, козячого сиру і жмені сирої ожини. Заправити такий салат оливковою олією і лимонним соком.

Аби в ожині зберегти найбільше вітамінів та корисних речовин, готуючи запаси на зиму, її найкраще заморозити. Заморожувати найкраще свіжозібрану ягоду. Збирати варто лише спілу ожину, бо ягоди після того, як їх зірвали, перестають дозрівати. Ягоди слід викласти на деко, кожну окремо, і помістити в морозильну камеру, а вже заморожені перекласти у пакети чи контейнери і зберігати у морозилці. Заморожені у такий спосіб ягоди будуть зберігатися кожна окремо і взимку їх можна використати до каш, приготування смузі чи різноманітних десертів.

Цікаві факти про ожину

  • Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься лише 43 ккал.
  • Людям з проблемами шлунку краще вживати ожиновий сік.
  • Існує чимало сортів ожини. Ця рослина цінується своєю здатністю витісняти бур’ян, а культивується вона дуже легко: ягода вирощується на поливі й проходить обрізку.
  • Наші предки ожинуназивали "їжак-ягодою". Таку назву вона отримала через велику кількість голок на стеблах. Греки називали ожину "кров’ю титанів", яку ті, за легендою, пролили на землю під час жорстокої битви з богами. Народні назви ожини — виприни, бамбара, бамбера, драпаки.
  • За кельтською міфологією ожина використовувалася для налаштування зв’язку з феями. Ожина й виноград вживалися в обрядах на родючість, додбробут, багатство, тому є повір’я: якщо покласти на вівтар ці ягоди, добро примножиться. Можливо, воно пов’язане з тим, як швидко розростаються її пагони. Поїдання ожини вважалося магічною дією, яке покращує пам’ять і сприяє концентрації, може подарувати навіть яснобачення. Кажуть, її любили друїди.

ozhyna-u-viruvannyah

Рецепти з ожиною

Чорнично-ожиновий смузі

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки пастеризованого молока
  • 3/4 склянки йогурту
  • 1 банан
  • 3/4 склянки ожини
  • 3/4 склянки чорниці
  • 1 ст. л. рідкого меду

У блендер вилити молоко, йогурт, покласти банан і збити до однорідної маси. Тоді додати ягоди, мед і ще раз добре збити. Перелити у склянки, прикрасивши їх свіжими ягодами і листочками м'яти.

Салат з ожиною та печеним буряком

Інгредієнти (на чотири порції):

  • буряк запечений – 400 г
  • бринза – 100 г
  • ожина свіжа – 470 г
  • цибуля ріпчаста – 1 головка
  • шпинат – 150 г
  • грінки – за бажанням
  • оливкова олія – 3 ст.л
  • винний оцет – 1 ст.л
  • гірчиця – ¼ ч.л, сіль, перець – за смаком

Буряк помити, обсушити і запекти у духовці у фользі. Почекати поки охолоне і нарізати скибочками. Далі треба приготувати ожиновий соус, для якого вам знадобиться: оливкова олія (або будь-яка інша), 70 г ожини, винний оцет, гірчиця, сіль, перець. Усе це треба збити у блендері до однорідної консистенції. Такий салат буде смачний з грінками, які приготувати дуже просто: житній хліб нарізати кубиками і підсушити у духовці впродовж 10-15 хв. Грінки у салат додавати холодними. Салат збирати і заправляти найкраще перед подачею. В окремій посудині перемішати грінки, бринзу, нарізану кубиками, і шпинат. На тарілки розкласти скибочки запеченого буряка, на нього викласти суміш грінок, сиру і шпинату, посипати ягодами ожини і полити ожинним соусом.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber