Субота
22 черв., 2024
     

Ukrainian English

Чим корисний кавун? Список цілющих властивостей.

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

Користь кавуна для здоров'я

  • Запобігання серцево-судинних захворювань. Лікопін у складі кавуна знижує рівень холестерину та запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Боротьба із запаленнями й раковими захворюваннями. Ще одна корисна властивість амінокислоти L-цитрулін і вітаміну C — профілактика онкозахворювань, запалень внутрішніх органів, м’язів, хрящів і кісток, а також прискорене загоєння ран і рубцевої тканини.
  • Допомога в контролі рівня цукру в крові. Ягода допомагає ниркам перетворювати амінокислоту L-цитрулін на амінокислоту L-аргінін. L-аргінін бере участь у регулюванні метаболізму глюкози та інсуліну в організмі.
  • Стимуляція роботи кишківника. Споживання кавуна покращує роботу кишківника й нормалізує стілець завдяки високому вмісту води та клітковини.
  • Сприятливий вплив на нирки та сечовивідну систему загалом. У їжі, напоях і повітрі міститься велика кількість токсинів, які виводяться нирками. Кальцій і калій у складі м’якоті допомагають виводити токсини, полегшують роботу нирок та відновлюють їхнє здоров’я.
  • Полегшення симптомів астми. Хворі на астму з низьким рівнем вітаміну C зазвичай сильніше страждають від астматичних симптомів. 800 грамів кавуна містять денну норму природного вітаміну С, який полегшує наслідки астми.
  • Нормалізація роботи нервової системи. Дефіцит калію ускладнює проходження нервових імпульсів, викликає судоми, оніміння кінцівок і поколювання на поверхні шкіри. 500 грамів м’якоті заповнюють половину денної потреби в калії, що позитивно впливає на нервову систему.
  • Захист очей і підтримання зору. Вітамін А та каротиноїди необхідні для нормального функціонування очей. Каротиноїди в організмі перетворюються на вітамін А та запобігають вікові дегенерації органів зору, а також допомагають зберегти зір у молодому віці.
  • Поліпшення стану шкіри та волосся. Вітаміни А і C стимулюють вироблення колагену. Він робить шкіру пружною, еластичною та гладкою, усуваючи сухість та лущення. Завдяки вітаміну А волосся виглядає більш гладким, шовковистим і блискучим.
  • Нормалізація ваги тіла. Кавун відмінно насичує та може замінити повноцінний прийом їжі. Високий вміст вологи та низька калорійність роблять кавун чудовим засобом для схуднення.

kavun-korysni-vlastyvosti

Що потрібно знати при вживанні кавуна?

Для здорової людини безпечна порція кавуна на день – це 500 г, для дітей – від 80 до 150 г. При чому цю порцію не можна з'їдати за один присід – за один раз можна не більше 200 г ягоди дорослому і 40-80 г дитині. Тобто, щодня кавун їсти можна – але тільки в міру.

Не слід їсти кавун разом з іншими вуглеводами, а також не варто сідати на кавунову дієту, радять лікарі - це може бути небезпечно для здоров'я. Якщо хочете, влаштуйте собі кавуновий розвантажувальний день, але навіть у цьому випадку спочатку проконсультуйтесь в лікаря.

Як обрати смачний та безпечний кавун?

jak-obraty-kavun

Правильно обрати кавун за зовнішнім виглядом – справжня наука. По-перше, природно достиглий кавун має блищати, та мати чітко виражені смужки. По друге, на кавуні має бути жовта невелика пляма. Якщо вона біла й велика, значить він ще не дозрів. І, по-третє, потріть долонею по шкірці. Якщо відчуєте чіткий запах кошеної трави, знайте, йому ще зріти й зріти.

А от те, що сухий хвостик – запорука зрілості плода – це маячня. Це гачок, на який нас чіпляють продавці. Насправді хвостик висихає вже третьої доби після того, як кавун зірвали. Незалежно від того, зелений він чи стиглий. І стукати по кавуну теж не радимо. За звуком рівень його стиглості точно не визначиш.

Щоб дізнатися, забарвили ваш кавун штучно, чи він сам виріс таким апетитним, треба провести домашній експеримент. Візьміть м’якоть та розчиніть у воді. Фарбований – надасть воді рожевого кольору.

Кісточки всередині плода мають бути темними. Це свідчить про те, що дозрів він сам, а не зі сторонньою допомогою.

Якщо прожилки в кавуні жовті та контрастують з кольором м’якоті - в ньому повно хімії.

Протипоказання

Безумовно, це смачна і корисна ягода, однак деяким людям її їсти протипоказано:

  • Дієтологи не рекомендують їсти кавун людям, що страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Особливо це стосується періоду загострення хвороб. При гастриті найкраще вживати його маленькими порцями в якості десерту після основної їжі, тому що він, як і будь-який інший фрукт або ягода, стимулює смакові рецептори, тим самим збільшує вироблення шлункового соку, підвищуючи кислотність.
  • Не варто захоплюватися кавунами і при високому рівні калію в крові, вадах серця.
  • Також кавун не варто їсти при каменях у нирках, діареї, коліті.
  • Ще одне протипоказання - захворювання передміхурової залози, післяопераційні спайкові процеси.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber