Вівторок
19 бер., 2024
     

Ukrainian English

Калина зміцнює імунітет краще за ліки

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 3

Калина - користь для здоров'я

Калина як лікувальна ягода відома дуже давно. Збирати її найкраще після заморозків. Тоді гіркий смак зникає. Лікування калиною – приємне й ефективне, але навіть таку диво-ягоду можна вживати не всім.

Плоди калини

Їх цінують передусім через високий вміст вітаміну С. До речі, одну ягідку прирівнюють до вітамінного драже аскорбінової кислоти.

Чай, заварений із калини, відмінно бореться із застудою, ангіною, бронхітом, запаленням легенів і тонзилітом. Ще ягоди калини знижують артеріальний тиск. Часто її прописують пацієнтам із гіпертонією. Безліч хвороб шлунка лікується із застосуванням калини. Навіть для простої профілактики й оновлення крові можна з’їдати час від часу жменю калини.

Що цікаво, калина лікує навіть психологічні та душевні травми, сприяє поліпшенню настрою та нормалізує сон.

Калина також чудовий засіб для жінок, які мріють схуднути, адже в цілющих ягодах всього 27 калорій на 100 грамів свіжих ягід. Проте, використовуючи калину для схуднення, не треба додавати до неї мед і цукор, щоб перебити кислий смак.

Кора калини

Має кровоспинні властивості. Відвар із кори калини використовують при маткових кровотечах після пологів, а також при клімаксі.

Протипоказання

  • Перед прийомом калини в тій чи іншій формі треба враховувати протипоказання.
  • Від передозування вітаміну С з’являється висип на тілі. Крім цього, всі сорти калини, окрім червоної, отруйні.
  • З обережністю калину треба вживати вагітним жінкам, людям із пониженим тиском, підвищеною кислотністю шлункового соку та подагрою. Кислота ягід калини може негативно впливати на суглоби.

Смачні рецепти

Із калини готують чай, відвари, настої і сік. Існує безліч рецептів.

Вітамінний чай

Беремо одну середню гілочку калини і кладемо її в чашку, додаємо 2-3 ч.л. цукру і розминаємо, після чого заливаємо окропом і даємо настоятися 5 хвилин. Виймаємо гілочку – і чай готовий.

Чай із соку калини

Калину промиваємо і видавлюємо з неї сік – приблизно третину склянки. Додаємо окріп і цукор. Виходять чудові ліки від застуди, а також хороший засіб для регулювання артеріального тиску.

Знаючи про користь калини і протипоказання, можна грамотно додавати її до свого щоденного раціон, збагачуючи нею чаї і каші. А свіжий калиновий сік використовується і в косметології, адже він прибирає прищі та ластовиння.

Тож із задоволенням користуйтеся ліками з власного саду та будьте здорові!

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber