СПАДЩИНА ПРЕДКІВ

ЗМІЇНА ТРАВА - УСЬОМУ ГОЛОВА

e-mail Друк

zmiina-trava| Давні слов'яни називали часник зміїною травою, тому що застосовували його при лікуванні укусів змій |

Часник — одна з найпопулярніших харчових рослин. Ще на єгипетських фресках зустрічаємо зображення часнику як харчового продукту. 6000 років тому люди його знали і вживали в їжу. Знаємо, що піраміду Хуфу будували 10 тисяч рабів двадцяти років. Аби не виникало пошестей, будівельникам щодня видавали цибулю та часник.

 

 

1875-го року відомий німецький єгиптолог і письменник Георг Еберс опублікував знайдений ним єгипетський папірус, написаний близько 1550 років до нової ери. В ньому пропонувалося понад 20 ліків, створених на часниковій основі — від головного болю та тілесної слабкості до пухлин у горлі. Ця рослина була основним елементом і в дієті стародавніх шумерів.

Давні греки та римляни приписували часникові чарівну дію, що зміцнює орга­нізм. Часник був обов’язковим у раціоні воїнів під час походів. Вважалося, що він має здатність підримувати мужність. Римські вояки перед битвою жували часникові зубки, щоби стати ще хоробрішими. Проте в Елладі часниковий запах вважався непристойним: тим, від кого тхнуло часником, заборонялося входити до храму Афродити. 

Відомий лікар 13 ст. Анно де Вільньов називав часник селянським знеболюючим. Перс Авіценна рекомендував: дуже мутну воду треба заїсти часником (для дезинфекції). Піфагор називав часник царем серед приправ. Кавказькі народи на шию дитині вішали в ганчірочці маленьку часникову головку. В Угорщині часникову головку клали в постіль новонародженому, щоби часниковий запах відганяв нечисту силу. Німці натирали часником підошви ніг і груди біля серця — від чаклунів.

В Україні-Русі часник служив не лише харчовим продуктом, а й засобом проти Нечистої Сили. Його вважали оберегом від усякого лиха та пошестей, особливо від гадюк. Його вплітали до коси молодої перед вінчанням, його зубки носили на шиї як оберіг. Овоч уживався як профілактичний засіб проти холери. Товчені зубці з хлібною житньою м’якушкою — при укусах скаженими тваринами, для профілактики водобоязні. Печений часник — проти бородавок, мазь (товчені зубці з маслом) — проти ревматизму та зубного болю.

Здавна часник вживали від гіпертонічної хвороби, безсоння, ревматизму, ангіни, грипу. Часником виводили бородавки, зміцнювали волосся під час облисіння. Й тепер за допомогою часнику позбавляються нежитю, лікують ним гнійні рани та виразки, що довго не загоюються. Перетертим часником із медом лікують собачі укуси, прикладаючи до ран у полотнинці.

Часник — король серед природних антибіотиків. Леткі часникові антибіотики — фітонциди — вбивають різні мікроби та віруси: тифозні бактерії, холерні вібріони, дифтерійну паличку, стафілококів і стрептококів, затримують ріст туберкульозної палички, вигоюють гнійні рани та ті, що погано гояться, лишаї на шкірі. Бородавки, опухи після комашиних укусів лікують компресами з потовчених цибулиних і часникових головок.

Часник використовують як бактерицидний і протиглистяний засіб, має властивості сечогінного засобу. Він запобігає процесам гниття, пригнічує патологічну флору й сприяє розвиткові корисної кишкової мікробної флори. Ефірна олія, виділяючись через легені, розріджує слиз і сприяє швидкому його виділенню. Часник стимулює секрецію шлункового соку і жовчі, завдяки чому поліп­шує травлення, знижує артеріальний тиск, сповнює серцевий ритм, розширює вінцеві та периферичні судини. Вживання часнику загострює апетит, збуджує дію статевих залоз.

У нас так повелося, що висаджують часник на 31 жовтня. До цього дня, в основному, ще немає заморозків і припиняється ріст рослин. Часник досить морозостійкий. Він витримує до 30 градусів морозу, починає сходити у березні, як тане сніг. Здавна сумішшю часнику, сала й олії змазували підошви ніг і коліна перед важкою і далекою дорогою — щоби не відчувати втоми.

Тричі на рік — на Весняного Юрія, Русалії (Зелений Тиждень) та Купала — дівчата носили на голові віночки з живих квітів, оскільки під цю пору виявляли особливу агресивність Злі Духи — мерці, русалки, мавки, відьми, утопленики та повішальники. Щоб убезпечитись од Нечистої Сили та лихого ока, у вінки вплітали полин, любисток, тою та часниковий зубок — «тоді Мара не пристане».
Клали часник і під ліжко — як захист від Злого Духа. Для захисту від нього у дитяче ліжечко клали часник, хліб і сіль.

Як намагалися церковники зашкодити вживання часнику на Русі.

"Хто наїсться часнику, тому впродовж дванадцяти днів гріх ходити до церкви: він молитиметься не Богові, а Лукавому, і від цієї людини відступиться його янгол на дванадцять днів. Особливо не годиться їсти часник проти ночі: хату, в якій хто-небудь наїсться часнику, янгол обминатиме за дванадцять дворів".

У традиційному сус­піль­стві пологи приймала баба-повитуха — одна з найшанованіших осіб у селі. Запрошена жінка приходила до хати із хлібом, молилася перед образами, приступала до породіллі. Зазвичай у постіль породіллі баба клала часник і яку-небудь залізну річ, у голові ставила «трійцю» — воскову богоявленську свічку, прикрашену калиною, барвінком, васильком.

В часи язичництва батьки не хрестили дитину і не йшли до церкви. Мати, посвячуючи дитину, «розжовувала зубчик часнику і дмухала на дитину для того, щоби не чіплялись злі сили (Поділля).

На Різдво по хатніх кутках треба покласти по часничині, щоб із хати відійшов Злий Дух.

Цілюща часникова дія проявляється далеко не завжди, особливо коли додаємо його в страви: при сильному чи тривалому нагріванні він утрачає не тільки смакові, а й цілющі властивості. Подрібнений часник слід додавати до страв не у процесі їхнього приготування, а тоді, коли вони вже готові. Щоб часник «настоявся», потрібно дати страві постояти ще 3-4 хвилини, не знімаючи з плити. Тоді вона буде рівномірно просочена часниковим ароматом.

- Щоб усунути неприємний запах із рота після вживання часнику, треба пожувати петрушку.
- Є старовинний засіб, як довго зберігати м’ясо: його пересипають лавровим листом, часниковими зубками та посипають гірчичним порошком.
- Якщо часникові зубки покласти в ємність із крупами чи борошном, це вбереже продукти від псування.

Ліки на основі часнику

- Проти прищів, лишаїв, виразок, синців під очима (Авіценнів медовий рецепт). Уражені місця змащувати попелом від спаленого сухого часнику з медом.
- Виганяємо глистів (Авіценнів медовий рецепт). Уживати часник з медовою водою.
- При місцевому облисінні. 1. Почищені часникові зубки потовчіть у ступці, потріть на тертушці чи порубайте у м’ясорубці, щоби вийшла кашка. Її накладайте на місце облисіння один раз на день на дві години, потім мийте голову як звичайно — милом чи шампунем. Курс — 10 днів (можна з перервами). 2. Аби поліпшити ріст волосся, часник можна застосовувати раз на тиждень за дві години до миття голови. При сухому волоссі ліпше втирати кашку чи часниковий сік, віджатий крізь марлю, навпіл із будь-якою рослинною олією, при жирному — без олії.
- При кашлі, нежиті, ангіні. 1. Потовчіть або подрібніть кілька часникових зубочків, залийте окропом, вилийте в мілку тарілку і вдихайте леткі часникові випаровування. Якщо у квартирі є хворий на грип, якого не можна ізолювати, поставте кілька таких тарілочок у різних місцях — це убезпечить від зараження. 2. У каструлю влийте склянку окропу, додайте 6-7 подрібнених зубчиків, закрийте кришкою й поставте на невеликий вогонь і млоїть 3-5 хв. Перед тим, як дихати, всипте туди 1 ч. л. соди. Дихати до зникнення пари: зробіть 2 глибоких вдихи носом, потім повільний видих через рот. Потім зробіть 2 вдихи ротом, а видихніть через ніс і т. д. Після інгаляції лягти в постіль, укутати голову. 3. Часникову головку почистіть, подрібніть на часникодавці. Залийте в майонезній баночці горілкою, накрийте кришкою і залиште на 2-3 доби. Процідіть, додайте 2 ст. л. меду. Приймайте по 1 ст. л. 3-4 рази на день через 30 хв. після їжі.
- Щоб знизити тиск. 1. 20 г часнику настояти у 200 мл води. Приймати по 1 ч. л. двічі-тричі на день при підвищенні кров’яного тиску. 2. Подрібнити 3 великі головки і З лимони, залити 1,25 л окропу, щільно закрити, настояти в теплому місці 24 години, помішуючи час від часу, процідити. Приймати по 1 ст. л. 2-3 рази на день за 30 хв. до їжі.
- Щоб позбавитися бородавок. Двічі-тричі на день натирають бородавку свіжим часником. Курс — доки бородавка зникне, триває до 20 днів.
- При грипі. 2 часникові головки, 2 лимони зі шкіркою, без кісточок, натерти на дрібній терці, змішати, залити 0,6 л прохолодною перевареною водою, настояти в щільно закритому посуді в холодильнику, приймати по 1 ст. л. вранці натще й увечері перед сном.
- При бронхіті й астмі. Узяти в рот часниковий зубок і шматочок хліба (щоб не дуже пекло) й жувати. Перестане пекти — з’їсти. Так робити 4 рази на день протягом тижня.
- Добре допомагає виводити холестерин часникова настоянка. Для її приготування візьміть 400 г часнику, подрібніть його в соковижималці і змішайте сік 1:1 з горілкою. Настоюйте годину і потім починайте вживання: за годину до їжі, змішуючи настоянку з молоком або знежиреним кефіром. Для першого тижня прийому дозування складає 4-5 крапель на склянку молочного. В день її потрібно вживати 3-4 рази. З другого тижня можна вживати по 7-8 крапель, з третього — по 10-12. Такі чищення бажано проводити 3-4 рази на рік усім, кому за 60 років: як правило, атеросклероз до цього віку вже є у всіх.
- Грибкове захворювання стоп. Болісний і неестетичний грибок допоможе вилікувати свіжий часник. Подрібніть кілька зубчиків часнику, нанесіть цю густу масу на уражену ділянку і на ніч накладіть тугу пов'язку. Вранці помийте ноги, обробіть грибок часниковим маслом і надіньте шкарпетки. Повторювати цю процедуру слід до тих пір, поки свербіж і почервоніння не зникнуть остаточно.
- При ангіні пийте тепле молоко з подрібненим часником і медом. Це допоможе позбутися від бактерій в горлі і підвищить імунітет.

Перераховувати всі корисні властивості і дію, яку надає часник на організм можна довго: він покращує регенерацію тканин, очищає шкіру, покращує ріст і якість волосся, володіє бронхолітичними властивостями, відхаркувальною дією (його широко застосують при лікуванні бронхолегеневих захворювань і туберкульозу). Високий вміст таурину дозволяє підтримувати постійність внутрішнього середовища організму, таурин управляє роботою клітинних мембран, утримує зовні кліток натрій, усередині калій і магній, тобто він є природним сечогінним засобом. Часник підвищує апетит, стимулює роботу всього шлунково-кишкового тракту, регулює секрецію травних залоз, пригнічує процеси бродіння і гниття в кишечнику, володіє спазмолітичною дією (його застосовують при проносах). Часник очищає гнійні рани, прискорює загоєння.

Застереження. Часник і як ліки, і як харчовий продукт — сильнодіючий засіб. Його передозування може причинити спазми серцевих і мозкових судин. Часник протипоказаний людям із хворою печінкою, жовчним міхуром, нирками та при підвищеній шлунковій секреторній функції. Вживати часник забороняється хворим на епілепсію й вагітним жінкам.

Скільки ж потрібно з’їдати часнику, щоб він приніс тільки користь? У день можна з’їдати 2-3 сирих зубчики без найменшої шкоди для здоров'я.

Григорій Швед,
травознай


Поділитись у соц. мережах:
e-max.it: your social media marketing partner
 

Підписатись 
на публікації проекту: