Неділя
29 лист., 2020
      
завантаження...

Хурма та її корисні властивості

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Користь хурми

Їжа богів

Ця яскрава ягода має свою історію походження, тісно пов'язану з імператорським двором. Навіть у науці ботаніці їй приписують дивовижні властивості. Вчені полюбляють називати її "їжею богів". Її яскравий колір і солодкий смак привертають увагу людей вже кілька століть. Жителі країн Вранішнього сонця вважають обов'язковим ритуалом вживання хурми під час сезону (з листопада по січень). Саме у Японії затяті любителі помаранчевої ягоди вивели рідкісний сорт неймовірно солодкої хурми "Тенкафубу", вартістю 2000 доларів за штуку. Такий "цар хурми" готовий поборотися своїми корисними властивостями навіть із журавлиною, малиною і чорницею.

Зміцнює імунітет

Лікарі рекомендують вживати хурму у холодний сезон, оскільки вона має профілактичний ефект і позитивно впливає на наш імунітет. Найпростіше пояснення дивовижних властивостей ягоди — це наявність у її "родоводі" вітаміну С, вірного захисника від грипу. Хурма являє собою справжню комбінацію вітамінів А і С, бета-каротину і калію. У поєднанні вони дозволяють нашому організму виробляти нові імунні клітини. Такий склад був визнаний "золотим" вченими Каліфорнійського університету.

Постарішати завжди встигнемо

Помаранчева ягода багата на катехін — антиоксидант, який не дозволяє клітинам руйнуватися і піддаватися дії вільних радикалів. Пробуючи хурму, іноді ми зіштовхуємося з в'яжучим і терпким смаком. У цьому винен катехін, який сам має специфічний і гіркуватий присмак. Проте під час зіткнення з яснами, він утворює захисну плівку, яка допомагає захищати зуби людини від впливу зовнішніх факторів. Найбільша кількість ферментів, які сприяють регенерації клітин, знаходиться у шкірці хурми. Тому ягоду найкраще вживати неочищеною.

Покращує травлення

Якщо у вашому раціоні присутня велика кількість харчових волокон, це означає, що ви собі можете забезпечити "рухливий" кишківник, який легко перетравлює будь-яку їжу. Хурма є рекордсменом серед продуктів, що містять корисні волокна. На 100 грамів припадає близько 3,6 г харчових волокон, або близько 10 % від добової норми. Плюс до всього до складу ягоди входить фолієва кислота, яка сприяє виробленню вітаміну В6 і поліпшенню метаболізму.

Орлине око

Вітамін А (каротин), що міститься у хурмі, відповідає за наш чіткий зір. Нічне бачення, сприйняття кольорів, своєрідна корекція кольору і навіть профілактика кон'юнктивіту. Ці властивості має лише один вітамін, кількість якого в одній ягоді значно більша, ніж в інших корисних продуктах. Про це свідчить яскравий колір шкірки.

Рятує від набряків

Косметологи відзначають, що хурма — це справжній природний діуретик. Це означає, що "золоте яблуко" має здатність знімати набряки. Стигла м'якоть ягоди допомагає позбутися зайвої рідини, оскільки через її велику кількість у нас з'являються набряки і мішки під очима.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах та вподобати нашу сторінку:


Теги:     здоров'я      харчування      фрукти

завантаження...
blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 

завантаження...