Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
Субота 04 трав., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
квас
Всього знайдено 50 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
Сторінка 2 з 3
21.
Велика (Тиха) Субота
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... гримить грім, «той, що під греблею сидить», ховається в порожніх крашанках...» «В той день починають сливити сливки (сливчити) — писати писанки чи малювати... Ті наливають в горнець найкраще
квас
ного ...
22.
Як приготувати смачну закуску вдома на Великдень?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... блендера збити інгредієнти до однорідності, тонкою цівкою вливаючи 160 мл олії. Влити 1 ст. ложку лимонного соку і ще раз збити. Печінка з
квас
олею Куряча печінка, стручкова
квас
оля - по ...
23.
12 апетитних гуцульських страв
(Матеріальна культура/Народна кухня)
Базовий раціон гуцулів Українських Карпат складається із зернових (кукурудзи, ячменю, вівса), овочів (картоплі, капусти, буряка), бобових (гороху,
квас
олі), молочних та кисломолочних продуктів. ...
24.
100 загадок українською мовою з відповідями
(Мовознавство/Мова і писемність)
... Що росте без колосу? (Гречка) Загадка про кукурудзу На городі молода пишні коси розпліта, у зелені хустинки золоті хова зернинки. (Кукурудза) Загадка про
квас
олю Сімсот поросят на кілочку висять. (
Квас
оля) ...
25.
Бабусині приказки
(Духовна культура/Фольклор)
...
квас
, та не для нас. Чим темніша ніч, тим ясніші зорі. Шабля ранить тіло, а слова душу. Як овечка: не мовить ні словечка. ...
26.
3 способа приготування айви
(Духовна культура/Знахарство)
... 300 г картоплі; 200 г айви; 200 г цукру; 100 г стручкової зеленої
квас
олі; 100 г моркви; сіль, перець, зелень - за смаком. Яловичину відварюємо і проціджуємо бульйон. М'ясо нарізаємо ...
27.
Пісні страви української кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... горошок. Такий салат більш ситний ніж салати із сирих овочів. Паштет з
квас
олі Вперше готувала і пробувала паштет з
квас
олі, і скажу вам, що це просто знахідка! Розраховуємо порцію на 500г сирої ...
28.
Прянощі в українській народній кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Як прянощі використовують кореневище імбиру, розмелене на тонкий порошок. Це були одні з найулюбленіших прянощів у наших предків - його використовували для приготування
квас
ів, медів, браг, настойок, наливок, ...
29.
Цілюща українська кухня
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... в яке загортається найрізноманітніша начинка: варена картопля, тушкована свіжа чи квашена капуста, відварені гриби, вурда,
квас
оля, солодкий чи солоний сир, бринза, пшоняна чи гречана каша, шпинат, цибуля, ...
30.
Як лікували зуби у Давній Русі?
(Духовна культура/Знахарство)
... все це розтерши добре, натри зуби»; «...Якщо хитаються зуби візьми по дві драхми рицини,
квас
ців і шкірки гранатів, все це розтерши і перемішавши, натри коріння зубів; утримуйся від усякої дуже гострої ...
31.
Коли та навіщо збирають березовий сік?
(Духовна культура/Знахарство)
... березовий сік довше, з нього готують
квас
. Рецепт
квас
у з березового соку: Нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонного цедру. Після цього ...
32.
Гастрономічна карта України
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... А борщ тут готують зі свининою і на буряковому
квас
і. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські. Південь України Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже ...
33.
Слов'янська баня: історія, традиції, вплив на здоров'я
(Духовна культура/Знахарство)
... давніх-давен в лазні піддавали на камені не водою, а
квас
ом або пивом, розведеним водою. Тоді в парній пошириться чудовий запах свіжоспеченого хліба. Такий настій потрібно робити так: на 3 літри води беруть ...
34.
Що було на столі українців 100 років тому?
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... XIV-XV століть, вважає етнолог, борщ стали підкислювати буряком, заквашеним у воді. «Щоби борщ був добрий, а передовсім здоровий, треба його заквашувати бураковим
квас
ом, а ніколи оцтом або
квас
ною сіллю, ...
35.
Хронологія війн на Закарпатті
(Етнографія/Закарпаття)
... рік - війна за Мукачівський замок. Австрійський король Фердинанд проти трансільванської князівни Ізабелли Заполяї. Знищення
Квас
івського та Севлюшського замків 6. Етап від 1600 до 1700 років 1604-1606 ...
36.
Місяць та його фази в традиційних уявленнях предків
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... й прагматика останніх трьох днів старого місяця і перших трьох днів молодика багато в чому збігається. Це стосується поведінки демо- нічних персонажів, а також приписів щодо шаткування і за-
квас
ки овочів: ...
37.
Що пили українські козаки?
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Крім пива вживали також шампанське. Як повідомляє Маркович: Взяли въ Глухове пива английскаго и шампанского 6 бут.
Квас
и
Квас
и здавна були улюбленими напоями в Україні: сирівець (хлібний ...
38.
Юрій Липа. Ліки під ногами (1943)
(Духовна культура/Знахарство)
... i харчосмаковi, як м'ята,
квас
оля, часник. Деякi стали тепер тiльки лiкарськими, як зiлля «борщ», хоч колись воно було лиш пiдставою борщу-страви. Тому коли маємо якiсь вiдомостi про городнi рослини ...
39.
Гроза, Перун та пророк Ілля в уявленнях предків
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... гасіння вогню. Вважалося, щоб впоратися з вогнем, пожежу потрібно було заливати молоком. Природно, цистерни з ним, як правило, під рукою не виявлялося, і допускалося використання для цих цілей
квас
у чи ...
40.
Хведір Вовк — Студії з української етнографії та антропології (1928)
(Етногенез/Антропологія)
... способах цієї обробки, які, правда, майже по цілому світі залишились досить примітивні; вишкрібують зі шкур мездру, вимочують їх у «
квас
і», розминають, узолять вапном, дублять, висушують, витягають тощо. ...
«
Початок
Попередня
1
2
3
Наступна
Кінець
»