Осіння пора найбільш багата різноманітними фруктами і овочами, адже саме в цю пору року ми можемо насолоджуватися такими продуктами як яблука, гарбузи, горіхи тощо. Серед них почесне місце займає айва - найпізніший фрукт, але від цього не менш корисний. У цій статті ми розкажемо про три способи приготування делікатесів з айви.
Соус з айви
Для приготування цього соусу, який ідеально підходить практично до будь-яких видів м'яса (від яловичини і свинини до курятини, кролятини і індички) в залежності від того, які спеції ви будете використовувати, знадобиться:

- 1 велика айва;
- 1 столова ложка меду;
-
сіль і спеції - за смаком (для курятини підійде базилік або сушений часник, для яловичини - розмарин або паприка, для свинини - орегано або карі).

У глибокій мисці змішуємо розім'яту виделкою айву з медом, сіллю і спеціями. За бажанням додаємо колечка перцю чилі або коріандр. І подаємо до м'яса, а також до сирної тарілки, крекеру, брускетту або просто їмо вприкуску з несолодким чаєм.
Айвовий крем

- 2 айви невеликого розміру;
- сік і цедра 1 лимона;
- 120 г вершкового масла;
- 3 курячих яйця;
- 1 стакан цукрового піску;
- вода;
- дрібка солі.
Айву очищаємо від шкірки і насіння, ріжемо дрібними кубиками. Складаємо в каструлю з товстим дном, заливаємо водою, яка повинна покрити айву, туди ж відправити цедру лимона і потримати на середньому вогні до кипіння. Після цього проварити ще 10 хвилин і злити воду.
За допомогою погружного блендера міксуємо айву, протираємо її через сито і з'єднуємо з розм'якшеним вершковим маслом. Коли суміш охолоне, додати до суміші збиті з цукром і сіллю яйця, а також лимонний сік і варити на повільному вогні на сковороді з високими стінками і твердим дном (сотейнику), поки маса не стане густою. При бажанні можна знову протерти крем через сито. Зберігати в скляному посуді в холодильнику.
Айва суп
І, нарешті, саме несподіване поєднання - айва з м'ясом в складі неймовірно смачного супу. Ця страва без сумнівів припаде до смаку вашій родині - від малого до великого.
Для приготування диво-супу вам знадобиться:
- 0,5 кг яловичини;
- 1 невелика цибулина;
- 300 г картоплі;
- 200 г айви;
- 200 г цукру;
- 100 г стручкової зеленої квасолі;
- 100 г моркви;
- сіль, перець, зелень - за смаком.
Яловичину відварюємо і проціджуємо бульйон. М'ясо нарізаємо на шматочки довільного розміру. Айву очищаємо від насіння, ріжемо на кубики і варимо з цукром в сотейнику. Закладаємо в киплячий бульйон картоплю і моркву, нарізані кубиками, туди ж відправляємо спеції і дрібно нарізаний і обсмажений на вершковому маслі цибулю. В кінці варіння картоплі додаємо проварену з цукром айву, стручкову квасолю і м'ясо. Тримаємо на повільному вогні 5-10 хвилин, після чого суп можна розливати по порційних тарілках.
Подавайте з зеленню. Ідеальна пара до такого супу - підсмажені тости або брускети з топленим вершковим маслом.
Смачного!
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"