У цій статті ми поділилися з вами легкими рецептами приготування смачної закуски до домашнього великоднього столу.
Закуска на хлібцях із сьомгою та вершковим сиром
- слабосолона сьомга або форель - 200 г;
- зернові хлібці - 1 упаковка;
- вершковий сир - 200 г;
- часник - 2 зубки;
- листя салату, кріп - на смак.
Сьомгу нарізати тонкими скибочками. Листя салату промити в мисці з водою й обсушити на рушнику. Кріп і часник подрібнити. З’єднати в мисці вершковий сир, кріп, часник, перемішати. На хлібець відсадити трохи начинки, покласти листок салату і прикрасити трояндочкою з сьомги.
Канапки з сиром, помідором і зеленню
- Французький багет - 7 шт.;
- помідори - 3 шт.;
- вершковий сир - 300 г;
- оливкова олія - 1 ч. ложка;
- свіжа зелень - на смак.
Багет нарізати, викласти скибочки на деко, скропити оливковою олією і підсушити в духовці. Кожен шматочок багета намастити вершковим сиром. Помідори помити, нарізати кружечками. Викласти помідори зверху вершкового сиру і прикрасити канапки гілочками свіжої зелені.

Рулетики з огірків з сиром та креветками
- Огірки - 2 шт.;
- сир -100 г;
- вершковий сир -100 г;
- м'ясо креветок -150 г;
- кріп - 3 гілочки;
- сіль, перець - на смак.
Огірки помити, обсушити й нарізати тонкими слайсами. Кріп помити і дрібно посікти. У мисці змішати вершковий сир і сир. присмачити сіллю та перцем. Додати подрібнений кріп Частину креветок подрібнити, додати до сирної маси. Перемішати до однорідності. На кожен огірковий слайс викласти сирну масу з креветками і згорнути рулетиком. Готові рулетики прикрасити цілими хвостиками креветок. За бажанням у рецепті замість огірка можна використовувати тонкі скибочки кабачка або баклажана, підсмажені на грилі.
Фаршировані яйця з оливками
- Яйця - 6 шт.;
- майонез, вустерський соус - по 1 cm. ложці;
- суха гірчиця - 0,5 ч. ложки;
- петрушка - 3 гілочки;
- оливки -12 шт.
Яйця зварити. Охололі яйця почистити і розрізати вздовж на дві частини. Акуратно відокремити жовтки, розім’яти їх виделкою, змішати з сухою гірчицею, майонезом, вустерським соусом і посіченою петрушкою. Половинки білків наповнити приготованою начинкою. Прикрасити оливками. Подавати охолодженими.
Весняні канапки з редискою та огірком
- Французький богет - 0,5 шт.;
- свіжий огірок - 1 шт.;
- редиска -5 шт.;
- вершковий сир -150 г;
- свіжа зелень - на смок.
Багет нарізати, викласти скибочки на деко і підсушити в духовці. Огірки і редиску помити й тонко нарізати. Зелень помити, обсушити й подрібнити. Підготовлені грінки намастити вершковим сиром. Зверху прикрасити канапки шматочками редиски, свіжого огірка та зеленню.
Яйця в шубі
- Яйця -12 шт.;
- копчений бекон -10 скибочок;
- борошно - 85 г;
- понірувальні сухорі - 200 г;
- гірчичний порошок - 2 ч. ложки;
- вустерський соус - 2 ч. ложки;
- сіль, перець - на смак;
- олія - для фритюру.
Десяток яєць зварити, охолодити й почистити. У мисці змішати гірчичний порошок еѵстеп ський соус, додати 2 збиті яйця і перемішати до однорідної маси. Присмачити сіллю та перцем і перемішати. Борошно й панірувальні сухарі насипати в різні тарілки. Кожне яйце обгорнути скибочкою бекону і занурити спочатку в суміш із яєць, потім у борошно, знову в яйця і в панірувальні сухарі. Трохи прим’яти «шубу» руками, щоби яйця були гладенькі. Олію розігріти в глибокій каструлі й обсмажити в ній вироби до хрусткої скоринки.
Холодець
- Свиняча гомілка - 500 г;
- курячі стегенця - 500 г;
- морква, цибуля - по 1 шт.;
- часник - 5 зубків;
- лавровий листок, перець горошком, сіль - на смак.
М’ясо помити і замочити на 2 години. Воду злити, залити м’ясо 2,5 л свіжої води і поставити на вогонь. Коли почне закипати, ретельно зняти піну. Овочі почистити, цибулю надрізати на торці навхрест, моркву нарізати брусками і додати до м’яса. Присмачити сіллю, закласти лавровий листок і варити на повільному вогні близько б годин. М’ясо вийняти з бульйону, відокремити від кісток, нарізати й порозкладати в судочки. Залити м’ясо процідженим бульйоном і поставити на холод.
Салат із шинкою та сиром
- Шинка - 300 г;
- помідори - 2 шт.;
- солодкий перець - 2 шт.;
- сир - 100 г;
- майонез - 150 г;
- сіль - на смак.

Крученики з сиром і шпинатом
- Філе індички - 500 г;
- шпинат - 120 г;
- сир - 100 г
- Для маринаду: часник - 1 зубок;
- соєвий соус - 2 cm. ложки, мед, лимонний сік, олія - по 1 cm. ложці.
Філе розрізати уздовж на дві частини і відбити. У великій мисці змішати інгредієнти для маринаду, викласти в нього відбите філе і залишити на 2 години. Шпинат дрібно нарізати, змішати з натертим сиром. На філе нанести начинку, згорнути м’ясо рулетом і загорнути у фольгу. Підготовлені крученики обсмажити в олії до золотавої скоринки або запекти в духовці.
Салат мімоза
- Сардина в олії - 1 банка;
- яйця - б шт.;
- сир -150 г;
- цибуля, морква - по 2 шт.;
- майонез - 150 г
Рибу вийняти з олії, вибрати великі кістки і розім’яти виделкою. Яйця зварити, охолодити й почистити. Жовтки розім’яти виделкою білки ній тертці. Сир та цибулю натерти на дрібній тертці. Зелень помити й посікти. Цибулю почистити й терти. Моркву зварити, очистити і натерти. Підготовлені інгредієнти викласти шарами на таріль, перемащуючи кожен майонезом. Готовий салат притрусити натертим жовтками і прикрасити свіжою зеленню. Для заправки салату «Мімоза» краще використовувати домашній майонез. Для його приготування в миску розбити 1 яйце, додати по 0,5 ч. ложки гірчиці, солі та цукру. За допомоги блендера збити інгредієнти до однорідності, тонкою цівкою вливаючи 160 мл олії. Влити 1 ст. ложку лимонного соку і ще раз збити.
Печінка з квасолею
- Куряча печінка, стручкова квасоля - по 500 г;
- солодкий перець - 2 шт.;
- цибуля - 1 шт.;
- часник - 2 зубки;
- олія - 3 cm. ложки;
- базилік, петрушка, сіль - на смак.
- Для маринаду: мед - 1 ч. ложка;
- апельсиновий сік, соєвий соус - по 50 мл.
Печінку промити. Приготувати маринад, змішавши зазначені складники. Печінку замочити на ЗО хвилин у маринаді й обсмажити в олії до напівготовності. В іншій сковороді обсмажити цибулю, квасолю, додати сіль та перець, нарізаний кубиками. Перемішати, додати печінку, часник та зелень. Тушкувати 15 хвилин.
Свиняча рулька в пиві
- Рульки - 2 шт.;
- морква, корінь петрушки - по 7 шт.;
- цибуля - 2 шт.;
- часник - 3 зубки;
- сіль, перець горошком, гвоздика, лавровий листок, корінь петрушки.
- Для маринаду: мед - 4 cm. ложки; соєвий соус - 5 cm. ложок; пиво -1л.
Овочі почистити. Рульки промити й замочити в солоній воді на ніч. Уранці довести рульки до кипіння, змі-нити воду і варити м’ясо 2 години з цибулею і корінням. За годину до готовності додати гвоздику, перець і лавровий листок. Із пива, меду і соєвого соусу зробити маринад, занурити в нього рульки і поставити їх під гніт на 2 години. Підготовлені рульки викласти в форму для запікання, на дно налити 1,5 склянки маринаду і запікати 50 хвилин за температури 200 °С. Подавати зі свіжими овочами або будь-яким гарніром.
Горбуша запечена на грилі
- Горбуша - 1 шт.;
- оливкова олія - 1 cm. ложка;
- лимон - 0,5 шт.;
- сіль, перець - на смак;
- каперси - для подачі.
Горбушу помити, почистити й обсушити паперовим рушником. Відрізати хвіст, голову і плавці, тушку нарізати на порційні стейки. Кожен шматок рясно змастити оливковою олією, скропити лимонним соком, присмачити сіллю і перцем. Запікати в розігрітій до 220 °С духовці в режимі «гриль» по 10 хвилин із кожного боку. Подаючи до столу, притрусити страву каперсами.
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"