Майстер-клас від писанкарки Марії Булюк з Нововолинська. Мисткиня поділилася своїм досвідом з читачами "Спадщини Предків". Зберігаючи традиції писанкарства - ми зберігаємо українську культуру.
Підготовка
Для розпису писанки потрібен спеціальний інструмент, який називається писачок. Він складається з двох частин: металевої лієчки і дерев’яного держачка. Лієчка повинна мати з одного боку широкий отвір, в який кладеться віск, а з другого боку - маленький, через нього витікає розтоплений віск. Кожен писанкар має хоча б три писачки з отвором різного діаметру, тому що писанки пишуться різною товщиною лінії: писачок з великим діаметром отвору потрібен для покриття воском великих площин орнаменту на писанці. Також для того, щоб надати колір писанці потрібні фарби. Вони можуть бути як природного так і синтетичного походження. Колись наші бабусі та прабабусі користувалися тільки природними барвниками з рослинної сировини. Жовтий колір виготовляли з кори яблуні, яку відварювали і настоювали . Зелений колір добувають з полови конопляного насіння, листя барвінку, молодого жита. Червону – з лушпиння буряка, цибулі, з настою звіробою. Фіолетову – з цвіту та листя темної мальви, кори чорної вільхи, ягід. Чорний колір діставали з лушпиння соняшника, з вільхової або дубової кори, чорниць. В наш час писанкарі стають все менше використовувати природні барвники, надаючи перевагу синтетичним фарбам. Ці фарби дають насичені яскраві кольори, і не потрібно багато часу витрачати на зафарбовування яйця, тому що у природних фарбах цей процес є досить тривалим. Але й ці фарби мають також свої недоліки – вони не є світлостійкими, до того ж вони можуть бути шкідливі, якщо не дотримуватися певних правил при їх користуванні. Крашанки, зафарбовані синтетичними фарбами, не можна вживати до їжі. Також використовуються і харчові барвники. Фарби потрібно готувати заздалегідь. Вміст пакетика потрібно всипати у півлітрову банку і залити окропом до половини. Коли фарба трохи схолоне, додати ложку оцту. Таким чином розчиняємо усі фарби. Писанки фарбуються у фарбах кімнатної температури (20-25˚С). Коли фарби дуже охолоджені, вони гірше замальовують поверхню яйця.
Для виготовлення писанки використовується віск – продукт бджоли, котра в Україні дуже шанується. Потрібно використовувати чистий, твердий віск без домішок. Тоді і писачок не буде забиватись і лінії будуть виходити рівнішими і легше та приємніше буде писати.
Писанкарство – один із малодосліджених видів народного мистецтва на Волині. Та й сама традиція розпису яєць воском у нашому краї загубила своє коріння десь у потоці минулих століть, коли змушували забувати те, що укорінилось у народну свідомість ще з дохристиянських часів. Тому й не дивно, що Волинь відносять до регіонів, де писанкарство є мало дослідженими популяризованим, але воно є і як каже народна мудрість: «Доки існують писанки – доти буде світ».
Майстер-клас
- На чисту поверхню яйця наносимо малюнок олівцем. Спочатку основні лінії – вертикальні і горизонтальні, а потім елементи малюнку.
- Починаємо роботу воском. Пишемо по лінія намічених олівцем.
- Лінійний малюнок воском завершено. Якщо працюємо на видутому яйці потрібно закрити дірочки, щоб в середину не потрапила фарба. Далі протираємо поверхню яйця оцтом (щоб краще зафарбувалося).
- Коли поверхня готова, опускаємо в жовту фарбу. Найголовніше завжди дотримуватися послідовності фарбувати яйце від світлого до темного кольору.
- Після того, як яйце повністю висохне, продовжуємо роботу воском, замальовуємо ті частини малюнку, які повинні бути жовтими.
- Далі яйце фарбуємо у наступний, червоний колір. Обов’язково перед тим як опускати писанку у фарбу потрібно протерти поверхню яйця оцтом.
- Покриваємо елементи воском, які повинні бути червоного кольору. Далі опускаємо яйце у зелену фарбу.
- Після фарбування замальовуємо площини поверхні яйця, які повинні бути зеленого кольору.
- Тепер опускаємо яйце в останню – чорну фарбу.
- Залишається тільки зняти віск, щоб побачити результат своєї праці. Якщо ви працювали з порожнім яйцем, то спочатку треба відкрити отвори, щоб під тиском температури писанка не тріснула. Нагріваємо писанку на полум’ї свічки і витираємо розтоплений віск серветкою. Тримати яйце потрібно збоку від полум’я, щоб не закоптилося.
- Ось і наша писанка готова.
Автор: Марія Булюк, писанкарка, м. Нововолинськ
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"