Вівторок
31 січ., 2023
    

Ukrainian English Polish

Узвар — різдвяний обрядовий напій

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

uzvar-tradyciynyi-rizdvyanyi-napiy

Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки) - солодкий напій в традиційній українській кухніі. Виготовлявся влітку із свіжих ягід; восени, взимку й навесні — з сушини. Сушені у печі, на сонці та у спеціальних печах (сушнях) вишні, сливи, груші, яблука (на півдні — абрикоси), чорниці, малину заливали окропом, парили у печі, настоювали, відціджували й споживали як відвар, так і гущу.

За традицією, кутю та узвар ставили разом у святий кут - на покутті, де ще до сходу сонця стелили сіно чи солому. Поєднання узвару та куті дуже символічне. Народження і смерть, проводи старого і зустріч нового року, перехід від зимового завмирання природи до її весняного пробудження, воскресіння.

Різдвяний павук

Узвар ставили у красивому полив'яному глечику. Кладучи, примовляли: "Іди, кутя, із покуття, а ти, узвар, на базар" або "Кутя — на покуть, узвар — на базар", а поруч у миску накладали вийняті з відвару груші, сливи та яблука хвостиками догори, щоб їх було зручно брати. Аби узвар був солодший, до нього часто додавали груші, іноді трохи меду.

У сиву давнину узвар готувався дещо іншим способом, ніж зараз. Знаменитий фітотерапевт Євген Товстуха знає більше трьох десятків давно забутих рецептів узвару й у кожному з них крім сухофруктів та води обов'язково присутні ще два найважливіших компонента: цукрові буряки та лікарські трави (глід, валеріана, кропива, кульбаба, лопух, материнка, медунка, гравілат , меліса, цикорій, барбарис, алтея, деревій, горобина, подорожник, шипшина). На думку травника, такий узвар містить велику кількість амінокислот, полівітамінів, органічних кислот, мікроелементів і полісахаридів, корисних для здоров'я. Усі ці складові роблять благодатний вплив на органи травлення та видільної системи, покращують обмінні процеси, зміцнюють імунітет, захищають нервову систему від наслідків стресів. Готувати цей цілющий напій за Товстухою слід в два етапи. Спочатку варять солодку основу з цукрового буряка: коренеплід миють, подрібнюють, заливають чистою водою (1:1) і ставлять у піч на 2-3 години. На наступний ранок в парену буряк додають 5 частин води і попередньо зварений (в окремому посуді), відвар з сухофруктів та лікарських трав (по 100 г кожна). Кип'ятять цю суміш ще 10 хвилин, після чого узвар повинен настоятися 4 години. До речі, альтернативою цукрових буряків може виступати мед (500-600 г), от тільки додавати його слід не в гарячий, а вже в остиглий напій.

Давні рецепти приготування узвару

Ще один рецепт приготування узвару:

  • На 5 л. води взяти 300 - 400 г сухофруктів (яблука, груші, чорнослив, родзинки), додати 1 склянку цукру або меду, варити на середньому вогні під кришкою 1 год. Перед подачею на стіл він повинен настоятися не менше 3-х годин.

І ще один:

  • Цукор розчинити у гарячій воді, коли вода закипить, зняти пінку. У сироп покласти сухофрукти: спочатку сушені груші, через кілька хвилин яблука, і ще через 5 хвилин - чорнослив, вишні й родзинки. Варити на слабкому вогні до розм'якшення фруктів. В кінці варіння додати корицю і гвоздику. Настоювати: 4 - 5 годин.
  • На 4 л. води: цукор - 1 склянка, сухофрукти - 400 г.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter, Telegram та Viber