English German Polish Spanish

Іван-чай

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Unti4224243333tled-1Іван-чай - трав'яниста багаторічна рослина, що відноситься до сімейства кіпрейних. Прямостояче, одиночне стебло здатний досягати довжини в два метри. Розгілкована коренева система рослини дуже потужна і може розростатися до одного метра. Овальне листя Іван-чаю забезпечене загостреними верхівками і сидить на коротких черешках .Квітки широко розкриті, досить великі, яскраво-рожевого (або пурпурного) відтінку.

 

Плід - коробочка подовженої форми, в якій знаходяться численні насіння (близько 20 000).

Видова відмінність Іван-чаю - на насінні присутні так звані чубчики (пух), завдяки яким насіння здатні розлітатися на досить значні відстані.

Цвітіння і плодоношення Іван-чаю відбувається в літній період часу (липень - серпень).

Росте Іван-чай на території всього СНД:

- уздовж доріг;
- біля водойм ;
- на галявинах ;
- на узліссях лісу;
- на вирубках .

Народна медицина використовує підземну частину рослини:

- кореневище;
- корінь.

Хімічний склад Іван-чаю:

- каротиноїди;
- крохмаль;
- цукру;
-
кумарини;
-
слизові і дубильні речовини;
-
флавоніди;
-
вітамін С (аскорбінова кислота).

Народна медицина використовує відвари і настої Іван-чаю при лікуванні різних захворювань:

- виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунка;
- гастрит ;
-
хвороби сечостатевої системи;
- кровотечі (носові, маткові, гемороїдальні);
- неврози;
- головні болі;
- отит;
-
золотуха;
- стоматит;
-
ангіна.

Для однієї заварки Іван-чаю вистачає однієї склянки (200 г) киплячої води і однієї столової ложки ретельно підготовленої трави.

Пити Іван-чай рекомендується по половині склянки чотири рази на день під час прийому їжі.

Теги:     Травництво      Іван-чай      трава      знахарство      лікування      цілительство      оздоровлення      здрава
AddThis Social Bookmark Button

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus