Іван-чай

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Unti4224243333tled-1Іван-чай - трав'яниста багаторічна рослина, що відноситься до сімейства кіпрейних. Прямостояче, одиночне стебло здатний досягати довжини в два метри. Розгілкована коренева система рослини дуже потужна і може розростатися до одного метра. Овальне листя Іван-чаю забезпечене загостреними верхівками і сидить на коротких черешках .Квітки широко розкриті, досить великі, яскраво-рожевого (або пурпурного) відтінку.

Плід - коробочка подовженої форми, в якій знаходяться численні насіння (близько 20 000).

Видова відмінність Іван-чаю - на насінні присутні так звані чубчики (пух), завдяки яким насіння здатні розлітатися на досить значні відстані.

Цвітіння і плодоношення Іван-чаю відбувається в літній період часу (липень - серпень).

Росте Іван-чай на території всього СНД:

  • уздовж доріг;
  • біля водойм ;
  • на галявинах ;
  • на узліссях лісу;
  • на вирубках .

 

Народна медицина використовує підземну частину рослини:

 

  • кореневище;
  • корінь.

 

Хімічний склад Іван-чаю:

  • каротиноїди;
  • крохмаль;
  • цукру;
  • кумарини;
  • слизові і дубильні речовини;
  • флавоніди;
  • вітамін С (аскорбінова кислота).

 

Народна медицина використовує відвари і настої Іван-чаю при лікуванні різних захворювань:

  • виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунка;
  • гастрит ;
  • хвороби сечостатевої системи;
  • кровотечі (носові, маткові, гемороїдальні);
  • неврози;
  • головні болі;
  • отит;
  • золотуха;
  • стоматит;
  • ангіна.

 

Для однієї заварки Іван-чаю вистачає однієї склянки (200 г) киплячої води і однієї столової ложки ретельно підготовленої трави.

Пити Іван-чай рекомендується по половині склянки чотири рази на день під час прийому їжі.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Теги:     травництво      здоров'я      трави

загрузка...

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus

Опитування

Який період історії для Вас є найцікавішим?
 
loading...