П'ятниця
26 квіт., 2024
     

Ukrainian English
Пошук
Шукати тільки по:

Пошук за Ключовими словами будз

Всього знайдено 13 результатів.

... та його синів писали: А.Будзан, Р.Чугай, О.Соломченко, М.Моздир, М.Станкевич, Р. Горак, В. Грабовецький, М.Якібчук, І.Пилипейко, П.Лосюк, Б.Тимків та інші. Основоположник гуцульської різьби на дереві ...
Починаючи з 2014-го у друкованих та інтернет-ЗМІ почали з'являтися інтерв'ю з греко-католицьким священником Германом Будзінським, яке він нібито дав у день Всеукраїнського референдуму про проголошення ...
3. Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... Як правило, паску ніс на плечі господар, а господиня — яйця, хрін, сир, сало, «будз», часник, сіль, полин. Звичайно кількість продуктів, які несли святити, залежала від заможності господарів. Багаті ...
4. Про народну кухню українців
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... дні споживали коров'яче молоко (солодке й кисле) і молочні продукти (сир, сметану, зрідка - масло). У карпатському регіоні був поширений овечий сир — «будз», «буц» та овеча бринза («бриндза»). ...
5. Іван Франко і австрійські вибори: як це було
(Духовна культура/Іван Франко)
... прихильників Антоневича, які були розставлені по кутках кімнати. Але селяни відмовилися голосувати, вимагаючи, щоб виступили самі кандидати. Голова зборів Будзиновський надав слово Антоневичу. Той виголосив ...
6. Іван Франко як книгознавець і видавець
(Духовна культура/Іван Франко)
... що діяло під управою дирекції, до складу якої входили протягом її існування М. Грушевський, І. Франко, В. Будзиновський, В. Гнатюк, В. Охрімович, М. Кобринська, М. Мочульський, І. Раковський, І. Кревецький ...
7. Великодні традиції гуцулів
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... господар, а господиня — яйця, хрін, сир, сало, «будз», часник, сіль, полин. На Надсян-ні також носили святити паску в обрусі: «Колись паску пекли не таку, як тепер, маленька така-во і всьо. І там всьо ...
... маржина не стала в грузи. Ватаги і дійнарі кождий раз повимивати руки до доєня і по доєню. Файно чистити дійки. Дійниці і все начинє випарити окропом з содов. Добрий глєг і чисте роблене будзів даст добру ...
... виробу бриндзи, масла, а такожі потрібні були харчі пастухам на ціле літо, головне кукурудзяна мука на кулешу. Депутат підготовляв путину, цідила на молоко і будз, казани; колотівку до виробу масла, ...
10. Лексика пастухування
(Мовознавство/Етнолінгвістика)
... чес. koliba ‘тс.’, ‘приміщення для овець’ [SW ІІ, 26; SJРD ІІІ, 806, 818; SJР І, 898]; карп.укр. комарник – ‘сховок пастуший для жентиці, бринзи, будзів’ – пол. діал. komarnik ‘тс.’ [SW ІІ, 415; SJРD ІІІ, ...
11. Різбярство на Гуцульщині
(Етнографія/Гуцульщина)
... поверхні виробів круглої форми (Будзан А. Ф. Різьба по дереву в західних областях України. К., 1960). Такі мотиви різьбленого ор­наменту як "драбинка", "іль­часте письмо", "кривулька", "зубчики", "копаниці", ...
12. Гуцульська бринза
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... розміру, який потім за допомогою марлевих чи полотняних мішків виймають їз чана та підвішують для просушування, видалення зайвої вологи. Такі головки мають назву "будз" (його можна споживати одразу чи ...
13. Останні вівчарі Карпат
(Етнографія/Гуцульщина)
... епос про ватагів і вівчарів. Так тут літували і сто, і двісті років тому. Доїли корів і овець, варили в казані вурду і будз, щільно набивали в бербениці бринзу. Радіо, мобільні телефони у вівчарів, які ...