Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
Понеділок 29 квіт., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
пироги
Всього знайдено 35 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
Сторінка 2 з 2
21.
Що їли козацькі гетьмани?
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... є їдець на готовий хлібець З неба хліб не падає З чого хліб, з того й
пироги
З печі сирого хліба не виймають І я вчений на хліб печений Їмо хліб троякий: чорний, білий і ніякий Клади перед ...
22.
Литвини півночі України - ймовірний уламок племені літописних Сіверян
(Етнографія/Полісся)
... Усі разом тихою урочистою ходою поверталися до хати господаря, який частував гостей, при цьому неодмінно на стіл ставили
пироги
і лемішку. Після вечері дівчата розходилися, а одружені гуляли далі, співали ...
23.
Козацька медицина і рецептура
(Праісторія/Українське козацтво)
... Адже серед козаків нічого подібного не було! І з маком
пироги
Межували з татарами й османами, попри бої, морські походи, а коли і завдяки їм, багато чого по-сусідські запозичували одне в одного. ...
24.
Гуцульський хліб - символ Сонця
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... які їли з молоком та гуслянкою, у неділю та святкові дні -
пироги
(«книші»), начиняли їх бринзою, сиром або сиром з картоплею, квашеною капустою, їли з молоком, молочними продуктами. Тісто для щоденного ...
25.
Кам'яна трилогія: Урич, Бубнище, Стільсько
(Матеріальна культура/Мегаліти Карпат)
... кашу, хліб, сир, мед, олію, крупу,
пироги
, нитки, візерунчате печиво, шкірки куниць, ласок і соболів, зерно, яйця,пиво, хустки, вовну, молоко. Так ...
26.
Обряди пов'язані із вагітністю, пологами і новонародженим
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... було йти з порожніми руками. Тому їй приносили подарунки в основному вироби з тіста – вареники, млинці, налисники,
пироги
або пампушки, метою яких було сприяти швидшому одужанню породіллі. Звичай ...
27.
Цілющі властивості квашеної капусти
(Духовна культура/Знахарство)
... вона і основа для салатів, притому з усілякими інгредієнтами від овочів до м’яса і риби, для рагу, супів, борщів, , капусняків. Смачними з нею виходять
пироги
, вареники і навіть млинці. А капустяний ...
28.
Трохи про бойківську кухню
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... «житній», а різні завиванці, закрутелики, тістечка, книші, калачі,
пироги
, баби, медівники, сирники, перепічки, ощипки, маківники, лакітки, пампухи, пампушки (з начинкою і без них), горошки, розторгачі, ...
29.
Марія Влад - Стрітеннє: Книжка гуцульських звичаїв і вірувань (1992)
(Духовна культура/Бібліотека)
... з часником в олію, рибка і студенець з голови кліня чи головача,
пироги
з маком, сливки з фасолею, росівниця — крупи з капустяним розсолом... — мисок і ложок топиться на м’якім запашнім отав’янім столі. ...
30.
Бокораші - карпатські плотогони
(Етнографія/Гуцульщина)
... повз хату після подолання важких високогірних ділянок річки мчатимуть, трохи уповільнивши швидкість, дараби, і старалися саме на цей час встигнути зварити вареники або, як їх тут називають,
пироги
. Вузлик ...
31.
Євген Товстуха - Фітоетнологія українців
(Духовна культура/Знахарство)
... гравілату міського, медунки лікарської, талабану польового, яглиці тощо. Чи виготовлення ритуальних виробів з тіста: короваї, бублики,
пироги
, вареники, коржі з відварами запашних коренів з кореневищами ...
32.
Гуцули: спосіб життя, харчування, одяг
(Етнографія/Гуцульщина)
... безрозчинні
пироги
з кукурудзяної муки, що називаються корж. Коли хлібне тісто вже вимішане, вдавлюють у нього хрещатий знак. Перший буханець, який саджається у піч, теж знаменують вдавленим знаком хреста ...
33.
Закарпатські українці: верховинці, долиняни, пословачені
(Етнографія/Закарпаття)
... квасолю та гриби, потім випікає пісні
пироги
, богачі та солодкі медові калачі з маком. Як тільки починає темніти, вона розтрушує по долівці житлової кімнати солому, на яку пізніше сідає, щоб квочки ...
34.
Святвечір у Карпатах
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... повинен бути густим.
Пироги
Пирогами карпатці називають вареники. На Святвечір вареники роблять з багатьма начинками. Найчастіше — з тушкованою квашеною капустою, з капустою і грибами, ...
35.
Різдво на Лемківщині
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... бобальки, картопля, капуста, киселиця, риба, узвар – “юха”, буряковий борщ, пампушки, капустяні
пироги
, пекли голубці (лемківські “миґдалі”), “клюски”, риба. Всі страви були пісні, замащені тільки лляною ...
«
Початок
Попередня
1
2
Наступна
Кінець
»