П'ятниця
26 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Вітаємо з Зеленими святами!

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 4

zeleni-svyata-v-ukraini

Усіх щиро вітаємо з Зеленими святами, любі читачі! Хай сили Світла і Добра повсякчас оберігають нас і стоять на сторожі осель наших! Хай усе лихе і незгоди покинуть наш дім, наше серце, нашу Україну, а головне - бажаємо усім нам скорішої ПЕРЕМОГИ!

Цього літнього дня наші пращури прикрашали свої будинки і обійстя зеленню (клечанням) - гілками дерев (липи, берези, дуба, клену і ін.), вистеляли цілющими пахучими травами інтер'єр - мелісою, м'ятою, чебрецем. 

По клечання традицййно йшов старший родини. Маїли зеленню обо­ри, стайні, хліви, комори, клуні, пасіку. За традицією, парубки та дівчата застромлюють клечання попід стріху. Господар бере зелену гілку, найчастіше дубову, стає серед двору й промовляє:

“Сонце ясне, Сонце праведне,
святі наші діди-лада, духи лісів, вод і полів,
зустрічаємо вас, вітаємо з літом,
шануємо вас і запрошуємо!”
(кін. ХІХ ст., Поділля).

В інших місцевостях ці звертання були трохи відмінні, наприклад:

“Милосердний Боже, Сонце праведне,
зорі красні, місяцю ясний,
вітре буйний, дощу рясний,
погода красна, діди-лада наші,
гостимо ми вас, з літом вітаємо”...

molytva-do-dida-lado

За повір'ями, сили Природи у цей день приносили в дім щастя, благополуччя, добробут, робили господарів здоровими цілий рік, а їх господарство - потужним, родючим. Провідні думки цього циклу — закликати опікунів домашнього родового вогнища, уласкавити, ублагати видимі природні й невидимі надприродні сили.

Цей день варто провести у повній гармонії зі світом, небажана будь-яка домашня робота (прибирати, прати, шити, різати). Лиходія, який насмілиться у цей день вчинити якусь сварку, провокацію або злочин - чекає неминуча кара. Дівчата у цей день ворожили на любов, заміжжя. Вірили, що у період Зелених свят прокидаються русалки, які можуть залоскотати до смерті або затягнути на дно, тому не можна купатися у водоймах до самого Купала. Також заборонялося залишати худобу на пасовиськах, біля водоймищ.

rusalky-na-zeleni-svyata

У цей день заведено відвідувати родичів та друзів, а на стіл ставити щедре частування. Головною стравою вважається круглий хліб, коровай. Увечері в різних регіонах України традиційно влаштовували вечірки з танцями та піснями. Дівчата водили хороводи, проводили братчини (обрядові трапези). Також на Зелені свята засилали сватів, щоб одружитися на Покрову.

У деяких регіонах здійснювали відвідування могил померлих родичів. Їх також прикрашають зеленими гілками. А також влаштовували на цвинтарі поминальну трапезу.

З Трійці починається справжнє літо. Як каже приказка: "Прийде Трійця – буде і на дворі, як на печі!".

divchata-zbyraut-travy

Зелені свята сьогодні тісно пов'язані з християнським обрядом, але насправді вони мають глибоку історію й сягають своїм корінням сивих дохристиянських часів, коли люди обожнювали Природу. Раніше це свято звалось Зеленим тижнем й тривало 7 днів, супроводжувалося веснянками, танцями та розвагами для молоді. Співали славби богам кохання - Лелі і Полелю, божеству світла, радості і краси - Діду-Ладо. Люди збирали трави і заготовлювали зілля, плели вінки. Ранкова роса у цей день мала цілюще значення, а рослинам приписували магічні властивості. З них робили настоянки, відвари та талісмани. З польових квітів збирають: котики, сокирки, волошки, мак-видюк, горицвіт, деревій та інші, які розцвіли до цього часу.

1674161974 chakiris-club-p-bog-svyatobor-fentezi-pinterest-18

До наших днів зебрігся дуже давній звичай - Обряд водіння Куста (водіння Тополі). Він відомий на Полтавщині, Київщині, Черкащині, Харківщині. Дівчата обирали поміж себе дівчину, найжвавішу в іграх, на «тополю», прикрашали її намистом, стрічками та квітами, обличчя зав'язували хусткою, руки прив'язували до палиці і так водили по селу з гучними піснями. Хлопці підхоплювали «тополю» й несли її на руках, а дівчата намагалися відняти їй й поставити на землю.

obryad-kusta-volyn

Cвято Трійця було відомим у всій стародавній Європі ще з часів Трипілля. Воно символізувало триєдність світу - Яві (сущий світ), Праві (світ богів) та Наві (підземний світ). Три яруси бачимо на легендарній скіфській пекторалі. Наш Тризуб являє собою трисуття. У давніх греків воно було відомим як Свято квітів, у римлян - Русалії (rоsаlіа, rоsаrіа, dіеs rosarum).

До Зеленосвятських традиційних страв належа­ли, у більшості, такі:

  1. Капусняк чи бігос;
  2. Печеня;
  3. Холодець;
  4. Запечені макарони з яйцями, чи вареники або налисники (тонкі млинці з гречаної муки, розчинені на молоці й яйцях, перешаровані сиром з яйця­ми, залиті сметаною й запечені);
  5. Каша з молоком, лок­шина, чи гречана каша з курячою юшкою;
  6. Пиріжки з си­ром;
  7. Колово — густо зварена каша з пшениці чи інша з медом та сушеними ягодами - черешнями, вишнями чи сливами.

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber