Субота
27 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Бібліотеки під час війни: внесок в загальну справу перемоги

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

Українські бібліотеки під час війни

Авторка: Люсьєна Шум, членкиня правління Мережі захисту національних інтересів “АНТС”, виконавча директорка благодійного фонду “Бібліотечна країна”.

Починаючи з лютого 2022 року бібліотеки України переорієнтували свою діяльність відповідно до потреб громад та внутрішньо переміщених українців, ставши гуманітарними штабами, волонтерськими та консультаційними центрами, іноді навіть шелтерами.

Бібліотеки підтримують військових та внутрішньо переміщених українців. Беззупинно плетуть маскувальні сітки, роблять окопні свічки, шиють прапори, білизну, постіль. Збирають гуманітарну допомогу для постраждалих регіонів, кошти для ЗСУ, книги для колег з деокупованих областей. А ще, проводять лекції, кінопокази, навчання, просувають українську культуру та літературу. Надають доступ до інтернету та перевірених даних, все що і робили до повномасштабного вторгнення.

Бібліотекарі не пасують задніх в культурній дипломатії. Активно виступають на конференціях, комунікують з колегами та хвацько борються з російською пропагандою в середині та зовні країни. Серед останніх масштабних подій бібліотек:

7-9 червня 2023 року спільно з литовськими колегами бібліотекарі України організували литовсько-український форум «Роль бібілотек у зміцненні демократичного суспільства». Подія проходила на базі Національної бібліотеки Литви. 9-11 червня на базі Одеської національної наукової бібліотеки відбувся Інтелект-форум, в межах якого пройшли ХХІІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та IV Бібліо-Саміт. Ще раніше, 4-6 травня Львівська обласна бібліотека для юнацтва провела вже традиційний Всеукраїнський форум військових письменників. Попри регулярні обстріли росіян 27 квітня Сумська обласна наукова бібліотека організувала книжковий форум «Любов до книжки нас єднає».

Крім цього, неймовірною за масштабом та важливістю стало підписання меморандуму про співпрацю між Ліверпульською міської бібліотекою та Одеською обласної науково універсальною бібліотекою імені Михайла Грушевського. Саме підписання було засвідчено королем Великої Британії Чарльзом та його дружиною королевою-консортом Каміллою за участю українських представників та стороною меморандуму - Благодійною організацією «Бібліотечна країна».

Важливо підкреслити небайдужість українців до проблем бібліотек. Народились сотні низових ініціатив по збору книжок для деокупованих бібліотек. Лідери думок та громадські організації щомісяця збирають сотні книжок для книгозбірень. Тим самим, показують цінність бібліотек для громади та культури держави.

Спільно з активістами місцеві мешканці не гають часу і відбудовують бібліотеки, які зазнали руйнувань внаслідок окупації. На початку червня оновлений бібліотечний простір відкрили в селі Дружня біля смт Бородянка (Київщина) силами волонтерів.

Благодійний фонд «Бібліотечна країна» спільно з парнерами розсилає українські книги в бібліотеки всієї Європи. Тисячі українських видань вже користуються популярністю серед читачів: від Барселони до Варшави, від Стокгольму до Афін.

Замість висновків

Щодня наша стрічка новин наповнена новинами про втрати, серед яких і безцінні релікти археології, історії, мистецтва, загалом української культури. Нас досі вражає безмежна ненависть росіян до усього українського. Бібліотеки, в цьому питання, як і музеї, дуже легка здобич для загарбників. Перше, що вони робили після окупації території, це вивозили цінні музейні експонати в росію, знищували українські книги, що стояли на полицях бібліотек. Таке варварство б’є в саме серце, але і мотивує працювати ще більше, щоб про українську культуру, книгу, українське слово чули в усьому світі.

Довідка

На травень 2023 року більше 600 бібліотек постраждали внаслідок бойових дій та окупації. Після підриву Каховської дамби росіянами 10 бібліотек Херсонщини підтопило. 89 повністю зруйнованих бібліотечних будівель або приміщень, в яких вони були розташовані. Найбільше, 30 – у Харківській області. Орієнтовний розмір втрат, завданих публічним бібліотекам оцінюється не менше, ніж у 66,6 млн грн.

Наразі із 602 бібліотек, що були частково зруйновані або зазнали незначних пошкоджень, відновлено роботу 96 закладів, Найбільше у Київській області- 38 бібліотек.

Працюють віддалено – Луганська обласна наукова бібліотека та Донецька обласна бібліотека для дітей. Базуються в приміщеннях колег в Черкаській та Дніпропетровській області. Деякі переїхали на Київщину.

22 травня 2023 Національна бібліотека імені Ярослава Мудрого опублікувала дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії» (4 етап). 4 етап досліджень зібрав дані станом на березень 2023 року. Розгорнуті дані та їх аналіз читайте за посиланням: https://oth.nlu.org.ua/?p=7627&fbclid=IwAR2oPw585NmMQHautw856RlmbmJVdoDqfvvhUY2j7t8ypgDqUraLPXwiX60

Колонка написана у співпраці з координаторкою партнерств благодійного фонду “Бібліотечна країна” Катериною Алексєєнко.

www.livelibrary.com.ua
www.uabook.eu

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber