Субота
20 квіт., 2024
     

Ukrainian English

На Херсонщині військові знайшли уламки давньої амфори

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

ulamky-davnioi-keramiky-na-hersonshchyny

На звільненій від окупантів Херсонщині працівники Держприкордонслужби під час облаштування фортифікаційних споруд на узбережжі Дніпра виявили уламки стародавнього посуду - амфори та глечика, які ймовірно датуються періодом Римської імперії. Про знахідку повідомили на офіційному сайті ДПСУ.

Знахідки розкопали військовослужбовці на глибині близько метра й відразу ж повідомили місцевих археологів. Як зазначається, подальших інженерних робіт не проводили, аби зберегти цінні артефакти. Термінове дослідження виявило, що на цьому місці могло розташовувтись давньоримське поселення. Після перемоги науковці проведуть археологічну експедицію й ретельні розкопки. Амфори передали співробітникам місцевого археологічного музею, їх виставлять як музейний експонат.

artefakty-hersonshchyna

news 20221220 142603 1671539163

Подібні знахідки військові знаходили і раніше. У травні тероборона Одеси рила окопи й натрапила на амфори, датовані приблизно IV-V сторіччям до н.е. Використовувалися глиняні амфори для транспортування і зберігання вина, олії, зерна. Подекуди застосовувались як поховальні урни. В Римі амфора виготовлялась об'ємом 26,26 л й нерідко використовувалась як одиниця вимірювання.

Mosaico romano y colección de ánforas del Museo Arqueológico de Tetuán

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber