Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
П'ятниця 03 трав., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
яйце
Всього знайдено 50 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
Сторінка 2 з 3
21.
Традиційний восковий розпис писанки
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... фарба. Далі протираємо поверхню яйця оцтом (щоб краще зафарбувалося). Коли поверхня готова, опускаємо в жовту фарбу. Найголовніше завжди дотримуватися послідовності фарбувати
яйце
від світлого до темного ...
22.
Велика (Тиха) Субота
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... Великодня. Прикмети Якщо у Велику суботу ясно й тепло, то літо буде таким же. Якщо ж хмарно – чекай літніх злив і холодів; Якщо освячене
яйце
кинути в цей день в воду і вмитися ...
23.
Трипільські писанки
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... прикрашаючи їх прадавніми символами трипільців. Така тенденція з’явилася не просто так: далекі праукраїнці хоч і були язичниками, використовували у своїх ритуалах
яйце
та мали величезну скарбницю символів. ...
24.
Давньоруські писанки
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... стадіях розвитку людського суспільства. Ще з прадавніх часів у міфопоетичних традиціях багатьох культур світу
яйце
було символом життя, його вважали праобразом світового яйця. Існує поняття світового або ...
25.
Як приготувати смачну закуску вдома на Великдень?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... 2 збиті яйця і перемішати до однорідної маси. Присмачити сіллю та перцем і перемішати. Борошно й панірувальні сухарі насипати в різні тарілки. Кожне
яйце
обгорнути скибочкою бекону і занурити ...
26.
Писанка в звичаях та обрядах
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
Наші предки боялися й остерігалися злих духів та шанували добрих. Щоб прихилити до себе добрих духів або прогнати злих, нерідко використовували
яйце
, бо вважали, що воно очищує людину. За первісними ...
27.
100 загадок українською мовою з відповідями
(Мовознавство/Мова і писемність)
... мак Стоїть півень на току в червоному ковпаку. (Мак) Загадка про огірок Під лопухом лежить
яйце
с хвостом. (Огірок) Загадка про кавун Зверху зелененьке, а всередині червоненьке. (Кавун) Загадки про ...
28.
Кращі страви з осінніх овощів
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... приготувати пиріг з опеньками і сиром. Інгредієнти Опеньки - 800 г. Борошно - 650 г. Вода - 1 склянка. Сир Гауда - 150 г. Вершкове масло - 50 г. Олія - 50 мл.
Яйце
- 2 шт. Цукор ...
29.
Прянощі в українській народній кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Мускатний горіх має
яйце
видну форму, колір його сіро-коричневий, поверхня покрита сіткою сіро-бежевих зморщок, на зрізі - характерний мармуровий малюнок. Ці прянощі не можна назвати аналогічними, вони ...
30.
Особливості української народної казки
(Духовна культура/Фольклор)
... Саме з них ми черпаємо уявлення про звичаї, вірування, традиції та обряди прадавніх українців. Найпопулярніші – “Іван-Побиван”, “Кирило Кожум’яка”, “Ох!” та “
Яйце
-райце”. Соціально-побутові казки містять ...
31.
Пряники часів Давньої Русі: історія, рецепти приготування
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Одне
яйце
розділити на білок і жовток. З води і цукру зварити сироп. Змішати мед,
яйце
, жовток, прянощі, чайну соду, 4 ст. ложки борошна. Все збити віничком. Додати поступово частинами сироп і ...
32.
Від Кракова до Снятина: подорож кореспондентки National Geographic
(Етнографія/Гуцульщина)
... в церкві, де обряди виконуються грецькою чи церковнослов’янською мовою. Цей єврей вів активну бартерну торгівлю - стільки-то борошна за стільки-то картоплин. За кожне свіже
яйце
, яке приносили дівчата ...
33.
Громовиця Бердник. Знаки карпатської магії (2007)
(Духовна культура/Бібліотека)
... «Малюю, як мати (баба) навчила». Символічно, що писанкарство - теж традиційно жіноче ремесло. І напевно, причина не тільки в тому, що це заняття не вимагає докладання фізичних зусиль:
яйце
- символ життя ...
34.
Гроза, Перун та пророк Ілля в уявленнях предків
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... пива. А ось вода, на думку селян, навпаки, тільки посилювала пожежу. Був ще один спосіб втихомирити вогонь - кинути в нього освячене пасхальне
яйце
. Ще один цікавий момент - це відношення до померлих від ...
35.
Хведір Вовк — Студії з української етнографії та антропології (1928)
(Етногенез/Антропологія)
... гніздо, розіб'є одне
яйце
,— як вже наснджене, то всі ногою й передавить, а як свіжі, то забере»... Значно складніші та цікавіші ріжні способи полювання на дрохв та на стрепетів, які ще трапляються зрідка ...
36.
Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... Вороблевичі (сучасне с. Вороблевичі Дрогобицького р-н) По богослуженю їдять сніданє разом з обідом і так:
Яйце
, при тім складають собі бажаня, подібно як на святий вечір. Сир печений, посмарований маслом, ...
37.
Як правильно приготувати млинці
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... розігрітій сковорідці звичайним способом. На перший млинець кладемо начинку з філе оселедця, змішаного з подрібненим вареним
яйце
м і зеленою цибулею (можна заправити рослинним маслом). На другий млинець ...
38.
Космогонія казки Курочка Ряба
(Духовна культура/Фольклор)
... читали в дитинстві, нагадаю. У Діда з Бабою була курочка Ряба, вона знесла золоте
яйце
. Дід і Баба били
яйце
, але не розбили, але тут мишка бігла, хвостиком махнула,
яйце
впало і розбилося. Плачуть Дід ...
39.
Лемківські страви з гарячої кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... з мого раннього дитинства на Вармії і Мазурах. Стиранка 2 л молока, склянка борошна, 1
яйце
, сіль і масло. Молоко закип’ятити. З борошна замісити на воді з
яйце
м тісто і, рвучи з нього маленькі ...
40.
Таємниці трипільських біноклів
(Праісторія/Трипільська культура)
... вапняного нальоту кераміки, дослідник знаходить незвичайний предмет, дуже схожий на бінокль. Він являв собою дві спарені наскрізні посудини рудуватого кольору із
яйце
подібними тулубами, які розширюються ...
«
Початок
Попередня
1
2
3
Наступна
Кінець
»