П'ятниця
26 квіт., 2024
     

Ukrainian English

23 серпня – День Державного Прапора України

Рейтинг 3.0 з 5. Голосів: 2

День державного прапора України

День Державного прапора України — державне свято, присвячене одному з національних символів - прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки та з метою виховання поваги громадян до національних символів України. Встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004, який було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987». Ним було засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів. Поточну редакцію указу опубліковано на сайті Верховної Ради України


«Синій, як море, як день золотий –
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!»
(Олександр Олесь)

Раніше День Державного прапора святкувався тільки у Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над київською мерією. За однією з версій, 23 серпня 1991 року група народних депутатів, серед яких були Вячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський, внесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 метри, і накрила ним трибуну. 

ukraine coat banner independence 1

foto-2

Цей момент за ініціативою Голови Верховної Ради Івана Плюща закарбував художник Олексій Кулаков на картині «Державотворення». Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ї річниці Незалежності України.

cp-y0mxxgaapdhb

Державний прапор, який внесли депутати, було освячено. Сьогодні він, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ. Наступного дня 24 серпня 1991 відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради піднявся синьо-жовтий прапор.

1200px-Український прапор реліквія 1991

Один із учасників тих подій народний депутат Микола Поровський згадував:

«Величезне полотнище синьо-жовтого прапора, виготовлене Народним Рухом, маніфестанти принесли на Софійську площу і там його освятив митрополит Володимир (Романюк), а звідти принесли на площу до Верховної Ради і передали його нам - народним обранцям. Разом із Вячеславом Чорноволом ми стали на коліна, поцілували край знамена та понесли його до сесійної зали. Я високо тримав у руці край українського національного прапора і відчував, що за мною йдуть не тільки колеги-депутати. Разом з нами до сесійної зали парламенту символічно входили і ті всі герої визвольних змагань, що віддали своє життя під цим знаменом за волю України. Ми внесли найвищу національну святиню до сесійної зали Верховної Ради, тепер наш синьо-жовтий прапор - символ незалежності майорітиме над Україною завжди». 

rsz pidnyattya-ua-prapora-nad-kupolom-vr

18 вересня 1991 року Верховна Рада України своєю Постановою «Про прапор України» фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, складати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий прапор Державним прапором:

Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Верховна рада України

В статті 20 Конституції України, що була прийнята 28 червня 1996 року, визначено: 

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Столицею України є місто Київ.

Відповідальність за наругу над державними символами України передбачено у статті 338 Кримінального кодексу України.

15253246796 576d209f48 b

Сьогодні Український прапор для усіх нас  - це символ любові до рідної Батьківщини, символ честі, гідності та єдності, який згуртовує націю. Це життєстверджуючий символ віри в перемогу добра і незламності духу. 

Слава Україні!

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber