Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
Середа 01 трав., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
Капуста
Всього знайдено 39 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
Сторінка 2 з 2
21.
Місяць та його фази в традиційних уявленнях предків
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... кавуни, капусту й т. ін. сажать треба, кажуть баби, як повний місяць, щоб картопля була велика, кавуни великі й повні,
капуста
голува й туга». У народній традиції східних слов’ян час повного місяця пов’язаний ...
22.
Різдвяне меню: Як приготувати кутю?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... подавали 12 традиційних страв: калачі мед кутя узвар борщ вареники голубці риба горох городина (морква, буряки,
капуста
) яблука-груші-сливи (інколи квашені) гриби. На столі ...
23.
Хведір Вовк — Студії з української етнографії та антропології (1928)
(Етногенез/Антропологія)
... груші. а на півдні виноград, инжир (фіги) Переходовими від сирової їжі до такої, що її треба перше відповідним способом приготувати, є гриби та деяка городина, як огірки,
капуста
, буряки, що їх вживають ...
24.
Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... трапезу, приписувалась магічна сила плодючості. Шкаралупу від яєць бойки викидали на грядку, де садили капусту, щоб
капуста
була біла. Обов’язковим великоднім печивом на Гуцульщині була «баба», «бабка». ...
25.
Про народну кухню українців
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... кукурудза. Значну роль у харчуванні українців відігравали овочі(картопля,
капуста
, буряк, цибуля, часник, огірки) й бобові культури (горох, квасоля, а в карпатських селах — також біб). ...
26.
Як вилікувати діабет народними методами?
(Духовна культура/Знахарство)
... овочі. Шпинат,
капуста
, кукурудза - позитивно вплинуть на хворих діабетом. Їжа, яка містить білки і не впливає на підвищення глюкози в крові. Водночас, варто щоби ця їжа не була надто жирна. Це ...
27.
Як правильно приготувати млинці
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... хвилин в духовку, щоб білки прихопились зарум'янилися. Для начинки годяться будь-які фарші, овочі, рис, гриби, квашена
капуста
. - Культурно-історичний портал "Спадщина Предків" ...
28.
Культура ім'янаречення: етногенез імен та давній іменослов
(Мовознавство/Мова і писемність)
... - "рослинні" імена): Горох,
Капуста
, Жито... Є сенс припустити, що зміст відомої пісеньки: "Ходить Гарбуз по городу, питається свого роду" вочевидь міг би бути абсолютно реальною ...
29.
Лемківські страви з гарячої кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... борошно
капуста
квасоля городина різні каші молочні продукти власного виробу. ➤ На сніданок переважно їли хліб на заквасці (свій!), молоко, масло, сир, бринзу і картоплю. ➤ На полуденок ...
30.
Литвини півночі України - ймовірний уламок племені літописних Сіверян
(Етнографія/Полісся)
... Дружки і свахи при цьому співали обрядову пісню: Через сад гуска летіла, З перцем
капуста
кипіла; Баярі не відали Капусту обідали і т.д. Господиня з тією ж примовкою подавала до столу інші страви ...
31.
Палеолінгвістиче докодування слова «Бог»
(Мовознавство/Мова і писемність)
... (Дажбог, багатий, убогий, багаття, бажати та ін.). Найдалі – бог "вода" і бог "рослина" (Буг, багно, багва; бук<богъ "дуб", бузина, богила та ін.). Все, "
капуста
" скінчилась, залишився стовбурець – ...
32.
Цілющі властивості квашеної капусти
(Духовна культура/Знахарство)
... дивна властивість: вона дуже швидко закінчується! Яку капусту вибрати Більшість господинь знає, що для засолювання добре підходять пізні і середні сорти: вони більш щільні, а
капуста
при засолюванні ...
33.
Трохи про бойківську кухню
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... додають підсмажену на олії цибулю. Подають із картоплею, квасолею чи бобом.
Капуста
з кмином Квашену капусту треба відцідити і промити. В посудину дати трохи жиру, 0,5 склянки води. 1-2 чайні ложки ...
34.
Народне весілля українців Північного Підляшшя
(Етнографія/Підляшшя)
... дівчат продавали майбутнім чоловікам, а вдалий договір запивали. З часом витворився погляд, що дівчину перепивають. Обрядовими стравами на підляському весіллі були
капуста
і каша. До капусти співали пісні, ...
35.
Гуцули: спосіб життя, харчування, одяг
(Етнографія/Гуцульщина)
... страв належать: квасоля і біб; квашена
капуста
в сирому і вареному вигляді, в останньому випадку теж з м'ясом, картопля, цибуля, часник і сирі або квашені огірки, коли вони ще молоді. Баранину їдять то ...
36.
Закарпатські українці: верховинці, долиняни, пословачені
(Етнографія/Закарпаття)
...
капуста
та перлова крупа ("пенцаки" ), яку вони власноруч готують з ячменю, котрий спочатку зволожують, потім засипають у дерев’яну ступу і до тих пір товчуть кам’яним товкачем, допоки лушпайки не відділяться ...
37.
Юрій Жаткович - Замітки етнографічні з Угорської Русі (1896)
(Етнографія/Закарпаття)
... Федю, коли кажуть: Амінь уже лїтови. На „Здвиги“ — 14 вересня — ховають ся гади у землю і починають ся капустяні вечери, бо лиш та буде добра
капуста
, котру по сьому кладуть у гордів (бочку). На Микити ...
38.
Різдво на Лемківщині
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... бобальки, картопля,
капуста
, киселиця, риба, узвар – “юха”, буряковий борщ, пампушки, капустяні пироги, пекли голубці (лемківські “миґдалі”), “клюски”, риба. Всі страви були пісні, замащені тільки лляною ...
39.
Рецепти здоров'я від 104-літнього старця
(Духовна культура/Знахарство)
... важкості в ногах їжте багато кукурудзи, токану. Ось чому гуцули й верховинці такі стрункі й витривалі. Рецепти поживних, смачних і дешевих страв від Андрія Ворона
Капуста
, начинена зелениною Головку ...
«
Початок
Попередня
1
2
Наступна
Кінець
»