Ожину здавна наші предки називали їжак-ягодою. Таку назву вона отримала через велику кількість голок на стеблах. Греки називали ожину кров’ю титанів, яку ті, за легендою, пролили на землю під час жорстокої битви з богами. Народні назви ожини — виприни, бамбара, бамбера, драпаки.
- Ожина в лікувальних цілях застосовується досить давно. Якщо вживати ягоди щодня, можна ефективно захистити себе від розвитку пухлинних захворювань.
- Ожина, як жарознижувальний засіб, сприятливо діє при гострих респіраторних захворюваннях і пневмонії.
- Ожинний сік показаний для лікування трахеїту, бронхіту, ангіни.
- Ягоди ожини вживаються при недокрів’ї, гінекологічних захворюваннях, захворюваннях серця і судин, колітах, дизентерії, циститі.
- Чай, приготований з листя ожини дуже корисний під час клімаксу в жінок. Він діє заспокійливо і полегшує перебіг таких проблем, дозволяючи жінкам вести повноцінне життя і не концентруватися на подібних ускладненнях.
- Для цього її потрібно було закрити у темному посуді, дочекатися повного занепаду, а потім висушити на повітрі. Для приготування чаю листя слід заварити окропом і дочекатися 5-10 хвилин. Такий чай корисний і при цукровому діабеті, і покращує обмін речовин.
- Ожина дуже корисна для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Недостиглі ягоди ожини дають закріплюючий ефект, а перестиглі навпаки — легкий послаблюючий.
- Свіжі плоди ожини або настої з її листя показані при циститі і проблеми з нирками.
- Пектин, що входить до складу ожини, здатний виводити з організму людини солі важких металів і навіть радіоактивний стронцій.
- Настоянка з ожини має потогінну властивість, використовується при розладах нервової системи і серцевих захворюваннях.
- Ожина допомагає при безсонні, атеросклерозі, розладах органів травлення.
- Ожинний сік допомагає втамувати спрагу при лихоманці, а настій з листя ожини корисний при стоматиті і багатьох захворювань ясен (у вигляді полоскань).
- Відвар з коренів ожини — прекрасний сечогінний засіб.
- При атеросклерозі корисно вживати в їжу ягоди ожини в будь-якому вигляді.
- Ожина відмінний кровоочисний і протиглисний засіб. Настій з ожинових листя застосовують як компреси, примочки.
- Свіже листя ожини накладають на лишаї і застарілі виразки на ногах. Корисний настій з листя ожини при трофічних виразках і ранах, що довго не загоюються.
- Ягоди ожини володіють великими вітамінними запасами, що дозволяє з їх допомогою зміцнювати імунітет і навіть сприяти руйнуванню ракових клітин.
- Ожина чудово очищає судини від шкідливого холестерину. Тому її призначають при серцево-судинних захворюваннях. Очищаючи судини, ожина може принести користь не тільки серцю, але і ниркам.
Ягоди ожини не рекомендується їсти при захворюваннях шлунка і тонкого кишечника (краще пити сік). При підвищеній кислотності шлункового соку пийте не більше однієї склянки соку ягід на день.
Найбільші зарості ожини є у лісах Житомирської, Київської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Сумської, Чернігівської областей. Цікаво, що в Англії існує повір’я, що збирання ожини після 29 вересня може принести нещастя. Ботаніки пояснюють це тим, що з середини вересня ожина схильна до різних грибків і плісняви, які надають ягодам прогірклий присмак.
За кельтською міфологією ожина використовувалася для налаштування зв’язку з феями. Ожина й виноград вживалися в заклинаннях на багатство, тому є повір’я: якщо покласти на вівтар ці ягоди, багатство примножиться. Можливо, воно пов’язане з тим, як швидко розростаються її пагони. Поїдання ожини вважалося магічною дією, яке покращує пам’ять і сприяє зосередженню.
- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"