Розчинний цикорій частенько можна зустріти на прилавках супермаркетів. Мало хто знає про цілющі властивості для нашого організму цього напою. Розчинний концентрат отримують за допомогою екстракції – спочатку з обсмаженого сухого кореня варять міцний "настій", а потім висушують його в спеціальних печах-субліматорах, отримуючи порошок, який ми купуємо в аптеках або звичайних магазинах.
Якщо ваше звичайне харчування складається із напівфабрикатів, концентрованих продуктів і покупних борошняних виробів із білої муки, чашка-друга напою з цикорію, кажуть дієтологи, допоможе запобігти дисбактеріозу і запору.
Активні властивості цикорія
- нормалізує кишкову флору
- знижує рівень холестерину
- запобігає виникненню пухлин
- стимулює травлення їжі
Основна особливість цього напою - смак кави. Особливо корисний напій при цукровому діабеті другого типу та ожирінні – інулін здатний знижувати глікемічний індекс продуктів, а отже, полегшити стан таких хворих, зменшити тягу до солодкого. У цьому випадку рекомендується по 150 мл напою за 20 хвилин до кожного прийому їжі.
Вітамінно-мінеральний комплекс цикорію включає в себе вітаміни А, Е, В 1, В2, В3, С, РР, крім того екстракт кореня багатий кальцієм, калієм і магнієм. Відповідно, чашка напою з цикорію буде корисна всім тим, хто прагне підтримати не тільки здоров'я, але і красу – більша частина цих речовин відповідає за тонус шкіри і швидкість відновлення колагенових волокон.
Протипоказання
Не буде цикорій корисний тим, хто має проблеми з венами – варикозне розширення вен, а також геморой можуть лише посилитися, якщо ви зловживаєте цим напоєм. Не варто вживати напій і при спазмах дихальної системи, бронхіальній астмі, наприклад.
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"