Четвер
25 квіт., 2024
     

Ukrainian English

5 давньоукраїнських зігріваючих напоїв

Рейтинг 3.4 з 5. Голосів: 5

Зігріваючі напої - рецепти

 

Збитень медовий

Народився рецепт цього напою ще за часів Київської Русі. Історія розповідає про те, що ще у 1128 році, під час застілля, руський князь Всеволод частував гостей переваром – саме це і був збитень.

Збитень медовий

Аби його приготувати, знадобляться інгредієнти, котрі є у кожному домі: 

  • 1л питної води;
  • 2 склянки цукру;
  • 150г меду;
  • 3 лаврових листки;
  • 5г імбиру;
  • 5г кориці;
  • 5 г гвоздики.

Всі інгредієнти потрібно змішати та довести до кипіння, протримавши на плиті 15 хвилин, періодично знімаючи піну. Потім дати настоятись 30 хвилин. За тим процідити через щільний шар марлі. Налити збитень у чайник та знову довести до кипіння.

Узварець алкогольний 

Класичний узвар куштував мабуть кожен українець. А от рецепт алкогольного зігріваючого узварця сьогодні вже не такий популярний. Тим не менш, це не привід не спробувати його!

Узвар алкогольний

Вам знадобиться: 

  • 1л столового червоного вина;
  • 100г рому або коньяку;
  • пів склянки цукру;
  • паличка кориці;
  • 5г гвоздичок.

Усі інгредієнти необхідно змішати, довести до кипіння та процідити через марлю. Перед подачею обов’язково ще раз підігріти.

Варенуха

Варенуха має безліч рецептів і варіацій, адже цей напій був дуже популярним у XIX столітті, особливо на масових застіллях. Вона може бути безалкогольною або слабоалкогольною, а подається як гарячою, так і холодною. Але оскільки ми готуємось до холодної пори року – розглянемо варіант гарячої варенухи.

Варенуха

Вам знадобляться локальні сухофрукти: тобто ті, які зроблені з фруктів поширених на території України. Згодяться класичні яблука та груші.

Їх потрібно покласти у глиняну ємкість і доверху залити горілкою. Бажано приправити напій. Згодяться кориця, трошки меду, гвоздика, щіпка гострого перцю. Замість кришки накриваємо посуд скоринкою хліба, а для герметичності, щільно змазуємо краї тістом. Ставимо ємкість з напоєм у піч на легкому вогні на 12 годин. Потім витягнути та процідити через марлю. Перед вживанням розігріти.

Імбирне вино, або глінтвейн по-українськи

Напій глінтвейн відомий у всьому світі і безперечно один з найпопулярніших гарячих алкогольних напоїв. В українців також є свій рецепт цього знаменитого гарячого вина.

Імбирне вино

Вам знадобиться: 

  • 4л червоного вина (можна розділити порцію на 2л чи 1л, відповідно зменшивши пропорції інших інгредієнтів);
  • паличка кориці;
  • 600г цукру (можна замінити медом, але тоді пропорції можуть змінитись);
  • 2 лимони;
  • 50г імбиру.

Вино потрібно спочатку прокип’ятити з корицею, потім додати у рідину цукру, перетертого із цедрою двох лимонів. Гарячим напоєм залити перетертий імбир. Його проціджувати не слід, можна лише трішки зачекати, поки імбир настоїться. Подавати неодмінно гарячим.

Обліпиховий чай

Один з найпопулярніших чаїв у холодну пору року, завдяки своєму чудовому смаку та лікувальним властивостям. Він теж поширений у різних країнах світу і має безліч своїх варіацій. Ми ж пропонуємо рецепт, найбільш поширений в нашому народі.

Обліпиховий чай

Вам знадобиться: 

  • 150г обліпихи (згодиться як заморожена так і свіжа, але не сушена);
  • 2 ст. л чорного чаю (або ж 4-5 порційних пакетиків);
  • 2 ст. л меду;
  • 500 мл води питної.

Необхідно 100г обліпихи перебити в пюре. Висипати суміш у чайник, додати залишок цілих ягід, засипати чай. Залити інгредієнти окропом. Дати напою настоятись 10-20 хвилин. Процідити, та підігрівати перед подачею, додаючи ложечку меду до чашок перед вживанням.

Автор: Вікторія Демидюк

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber