П'ятниця
29 трав., 2020
завантаження...

Традиційний восковий розпис писанки

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Традиційний розпис писанки

Майстер-клас від писанкарки Марії Булюк з Нововолинська. Мисткиня поділилася своїм досвідом з читачами "Спадщини Предків". Зберігаючи традиції писанкарства - ми зберігаємо українську культуру. 

Підготовка

pidgotovka-rozpys-yaycya

Для розпису писанки потрібен спеціальний інструмент, який називається писачок. Він складається з двох частин: металевої лієчки і дерев’яного держачка. Лієчка повинна мати з одного боку широкий отвір, в який кладеться віск, а з другого боку - маленький, через нього витікає розтоплений віск. Кожен писанкар має хоча б три писачки з отвором різного діаметру, тому що писанки пишуться різною товщиною лінії: писачок з великим діаметром отвору потрібен для покриття воском великих площин орнаменту на писанці. Також для того, щоб надати колір писанці потрібні фарби. Вони можуть бути як природного так і синтетичного походження. Колись наші бабусі та прабабусі користувалися тільки природними барвниками з рослинної сировини. Жовтий колір виготовляли з кори яблуні, яку відварювали і настоювали . Зелений колір добувають з полови конопляного насіння, листя барвінку, молодого жита. Червону – з лушпиння буряка, цибулі, з настою звіробою. Фіолетову – з цвіту та листя темної мальви, кори чорної вільхи, ягід. Чорний колір діставали з лушпиння соняшника, з вільхової або дубової кори, чорниць. В наш час писанкарі стають все менше використовувати природні барвники, надаючи перевагу синтетичним фарбам. Ці фарби дають насичені яскраві кольори, і не потрібно багато часу витрачати на зафарбовування яйця, тому що у природних фарбах цей процес є досить тривалим. Але й ці фарби мають також свої недоліки – вони не є світлостійкими, до того ж вони можуть бути шкідливі, якщо не дотримуватися певних правил при їх користуванні. Крашанки, зафарбовані синтетичними фарбами, не можна вживати до їжі. Також використовуються і харчові барвники. Фарби потрібно готувати заздалегідь. Вміст пакетика потрібно всипати у півлітрову банку і залити окропом до половини. Коли фарба трохи схолоне, додати ложку оцту. Таким чином розчиняємо усі фарби. Писанки фарбуються у фарбах кімнатної температури (20-25˚С). Коли фарби дуже охолоджені, вони гірше замальовують поверхню яйця.

z 9f0b6c93

Для виготовлення писанки використовується віск – продукт бджоли, котра в Україні дуже шанується. Потрібно використовувати чистий, твердий віск без домішок. Тоді і писачок не буде забиватись і лінії будуть виходити рівнішими і легше та приємніше буде писати.

Традиція писати писанки

Писанкарство – один із малодосліджених видів народного мистецтва на Волині. Та й сама традиція розпису яєць воском у нашому краї загубила своє коріння десь у потоці минулих століть, коли змушували забувати те, що укорінилось у народну свідомість ще з дохристиянських часів. Тому й не дивно, що Волинь відносять до регіонів, де писанкарство є мало дослідженими популяризованим, але воно є і як каже народна мудрість: «Доки існують писанки – доти буде світ».

Майстер-клас

  1. На чисту поверхню яйця наносимо малюнок олівцем. Спочатку основні лінії – вертикальні і горизонтальні, а потім елементи малюнку.
  2. Починаємо роботу воском. Пишемо по лінія намічених олівцем.
  3. Лінійний малюнок воском завершено. Якщо працюємо на видутому яйці потрібно закрити дірочки, щоб в середину не потрапила фарба. Далі протираємо поверхню яйця оцтом (щоб краще зафарбувалося).
  4. Коли поверхня готова, опускаємо в жовту фарбу. Найголовніше завжди дотримуватися послідовності фарбувати яйце від світлого до темного кольору.
  5. Після того, як яйце повністю висохне, продовжуємо роботу воском, замальовуємо ті частини малюнку, які повинні бути жовтими.
  6. Далі яйце фарбуємо у наступний, червоний колір. Обов’язково перед тим як опускати писанку у фарбу потрібно протерти поверхню яйця оцтом.
  7. Покриваємо елементи воском, які повинні бути червоного кольору. Далі опускаємо яйце у зелену фарбу.
  8. Після фарбування замальовуємо площини поверхні яйця, які повинні бути зеленого кольору.
  9. Тепер опускаємо яйце в останню – чорну фарбу.
  10. Залишається тільки зняти віск, щоб побачити результат своєї праці. Якщо ви працювали з порожнім яйцем, то спочатку треба відкрити отвори, щоб під тиском температури писанка не тріснула. Нагріваємо писанку на полум’ї свічки і витираємо розтоплений віск серветкою. Тримати яйце потрібно збоку від полум’я, щоб не закоптилося.
  11. Ось і наша писанка готова.

rozpys-pysanky1

rozpys-pysanky2

rozpys-pysanky3

 

Автор: Марія Булюк, писанкарка, м. Нововолинськ
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Не забудьте поділитись статею у соцмережах:


Теги:     великдень      писанки      писанкарство      традиція

загрузка...

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 
завантаження...

загрузка...