Вітання, мої любі! З Вами дідусь Захар. Сьогодні я зібрав свій останній урожай і вирішив трішки покуховарити. Я познайомлю вас з українськими народними рецептами приготування страв з гарбуза. Гарбуз - культова українська рослина, без якої не обходилась жодна родина. Отож, приступимо.
Гарбуз, запечений в духовці з куркою
- 1 гарбуз (сорт Хоккайдо) — 1.3 кг;
- 2 морквини;
- 1 цибуля ріпчаста;
- 400 г курячого філе;
- 3 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки подрібненої зелені;
- сіль, чорний перець за смаком.
Цибулю наріжте півкільцями. Моркву натріть на великій тертці. Обсмажте цибулю і моркву до золотистого кольору. Курку треба розрізати на невеликі шматки і відправити до овочів. Туди ж покладіть сіль, спеції, зелень і часник. Зріжте верхівку гарбуза, видаліть насіння і трохи м'якоті. Перекладіть начинку в гарбуз. Накрийте гарбузовою верхівкою. Запікайте при 180 ° С 40 хвилин.
Котлети з гарбуза
- 500 г гарбуза (сорт мускатний);
- 3 яйця;
- 4 ст. ложки манної крупи;
- 1 ст. ложка підсолоджувача;
- 100 г панірувальних сухарів;
- сіль за смаком;
- рослинна олія для смаження;
М'якоть гарбуза натріть. Додайте до гарбуза яйця і сіль. Покладіть туди ж цукор, манку, сухарі і перемішайте все. Далі треба зліпити маленькі котлети, обваляйте в сухарях. Після обсмажте на олії.
Суп-пюре з гарбуза
- 700 г гарбуза (сорт мускатний);
- 3 морквини;
- 1 цибуля ріпчаста;
- 1 л овочевого або курячого бульйону;
- 3 ст. ложки сметани;
- сіль за смаком;
- 2 лаврових листочки;
- 1 ст. ложка олії.
Додайте олію в каструлю. Смажте дрібно нарізану цибулю на повільному вогні 6-8 хвилин. М'якоть гарбуза і моркву покладіть в каструлю і налийте бульйон. Після закипання варіть ще 20 хвилин. Зробіть суп-пюре блендером і приправте спеціями. Подавайте зі сметаною і подрібненою зеленню.
Свіжий салат з гарбузом
- 130 г гарбуза (сорт мускатний або Хоккайдо);
- сік половини лимона;
- 4 помідори;
- 3 огірки;
- 1 цибуля ріпчаста;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- 1 пучок петрушки;
- сіль, чорний перець за смаком.
Кубиками наріжте гарбуз, огірки і помідори. Гарбуз полийте соком лимона. Цибулю наріжте кільцями. За смаком додайте сіль, перець, оливкову олію. Додайте листя петрушки.
Гарбуз, запечений в духовці з рисом
- 1 гарбуз (сорт Хоккайдо) — 1.5 кг;
- 50 г родзинок;
- 15 шт кураги;
- 100 г сухого рису;
- 20 г масла вершкового;
- сіль за смаком.
Успіхів Вам! Споживайте здорову їжу!
- Дід Захар, культурно-історичний портал "Спадщина Предків"