Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
П'ятниця 29 бер., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
бриндза
Всього знайдено 9 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
1.
Про народну кухню українців
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... дні споживали коров'яче молоко (солодке й кисле) і молочні продукти (сир, сметану, зрідка - масло). У карпатському регіоні був поширений овечий сир — «будз», «буц» та овеча бринза («
бриндза
»). ...
2.
Волоська діалектика в карпатських назвах
(Мовознавство/Етнолінгвістика)
... Хатка, прихисток. З румунської colibă (чит. колібе) це звичайнісінька “хата”.
БРИНДЗА
Тобто сир з овечого молока — румунською brânză (чит. бринзе) – “сир”. МЛАКА Для нагадування — це поверхневий ...
3.
Марія Влад - Стрітеннє: Книжка гуцульських звичаїв і вірувань (1992)
(Духовна культура/Бібліотека)
... молоко, буде сир. масло,
бриндза
, гуслянка, сколотини, жентиця, сметана, кисляк... Коли я питаю свою сивеньку голубку-неню, чого вона така з лиця біла і з тіла ніжна, мама мені каже кожний раз чи то ...
4.
Полонина Дземброня: свято виходу на полонину
(Етнографія/Гуцульщина)
... з погляду наших днів було надзвичайно примітивне, але
бриндза
була дуже смачна, а тому дещо докладніше зупинимося якраз на приготуванні ґлеґу (У живій мові звучало це слово ГЛЬИҐ). „Глєґ приготовляли ...
5.
Лексика пастухування
(Мовознавство/Етнолінгвістика)
... пастухування : карп.укр.
бриндза
– ‘солений овечий сир’ – пол. bryndza ‘тс.’ [Szyfer, 181, 182; SW І, 215; SWJР, 78], слц. bryndza, чес. brynza [VSRS І, 184]; карп.укр. сирватка – ‘сироватка’ – пол. діал. ...
6.
Гуцули: спосіб життя, харчування, одяг
(Етнографія/Гуцульщина)
... поленти. До неї він вживає, що житель передгір'я рідко собі дозволяє, овечий сир (бриндзя,
бриндза
) , далі своєрідне кисле коров'яче або овече молоко (гусьлєнка) або ще борщ — це особливий суп, який готується ...
7.
Гуцульська бринза
(Матеріальна культура/Народна кухня)
Бринза або
бриндза
(польск. bryndza, чех. brynza, слвц. bryndza) - овечий сир. Слово "бринза" існує також в румунській мові, де воно однак означає сир взагалі. Згадується в літописах під 1370 роком ...
8.
Останні вівчарі Карпат
(Етнографія/Гуцульщина)
Живуть вівчарі (тут кажуть: літують) по чотири місяці високо в горах: випасають худобу, доять, із молока роблять сир. Часто зі стадом долають десятки кілометрів. “Там верхами над громнями ...
9.
До питання карпатських топонімів
(Матеріальна культура/Краєзнавство)
... Українських Карпат // Вісник Львівського університету. Серія географічна.-2003. -Вип. 29 Ч.1. Карпенко Ю.О. Топонімія Буковини. –Київ:Наукова думка, -1973 с. Квітковський Д.,
Бриндза
н Т., Жуковський ...