П'ятниця
29 бер., 2024
     

Ukrainian English

Вітаємо з Днем Незалежності України!

Рейтинг 3.0 з 5. Голосів: 2

z-dnem-nezalezhnosti-ukrainy

Сьогодні Україна відзначає свій 31-й День Незалежності. На жаль, вперше - в умовах повномасштабної війни. Користуючись нагодою, хочемо звернутись до усіх наших читачів, підписників, шанувальників та просто відвідувачів порталу SPADOK.ORG.UA й привітати з цією визначною датою. І подякувати, що залишаєтесь з нами, читаєте нас, поширюєте матеріали, підтримуєте. 

Цей 31-й рік незалежності видався для нас вкрай важким. Зло усіма силами намагалося і намагається тиснути - фізично і психологічно. Воно хоче зламати нас, беручи кількістю, б'ючи примітивними, злорадними та підступними методами... Мабуть, кожен українець відчув на собі це зло. Але ми вистоїмо. Тому що МИ - Світло. Хай би як важко не було, з нами Україна й Бог. З нами наші Святі Пращури і Герої.

Тож бажаємо усім нам бути сильними, мудрими, достойними, здоровими. Зберігати спокій, честь та єдність. Допомагаймо один одному! Не журіться і не зупиняйтеся на досягнутому, крокуємо вперед. Тільки злагода і взаєморозуміння врятують і приведуть нас до бажаного. Треба залишити усі суперечки і образи в минулому. Тільки спільними зусиллями можна перемогти зло.

Принагідно, хочемо згадати епізод з історичної повісті Івана Франка "Захар Беркут", про те як невелика тухольська громада на чолі з Беркутом прогнала боярина Тугарина Вовка й Бурунду з його тисячним монгольським іго. Саме завдяки небаченій єдності їм вдалося це зробити.

Ось пророчі слова Захара Беркута, які він сказав перед смертю:

— А тепер, діти, встаньте і підведіть мене крихіточку! Я хотів би ще перед відходом сказати дещо до громади, якій я старався щиро служити весь свій вік. Батьки і браття! Нинішня наша побіда — велике діло для нас. Чим ми побідили? Чи нашим оружжям тілько? Ні. Чи нашою хитрістю тілько? Ні. Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас. Але я знаю, браття, і чує се моя душа, що се не був остатній удар на нашу громадську твердиню, що за ним підуть інші і вкінці розіб’ють нашу громаду. Погані часи настануть для нашого народу. Відчужиться брат від брата, відмежиться син від батька, і почнуться великі свари і роздори по руській землі, і пожруть вони силу народу, а тоді попаде весь народ у неволю чужим і своїм наїзникам, і вони зроблять із нього покірного слугу своїх забагів і робочого вола. Але серед тих злиднів знов нагадає собі народ своє давнє громадство, і благо йому, коли скоро й живо нагадає собі його: се ощадить йому ціле море сліз і крови, цілі століття неволі. Але чи швидше, чи пізніше, він нагадає собі життя своїх предків і забажає йти їх слідом. Щаслив, кому судилося жити в ті дні! Се будуть гарні дні, дні весняні, дні відродження народного! Передавайте ж дітям і внукам своїм вісти про давнє життя і давні порядки. Нехай живе між ними тота пам’ять серед грядущих злиднів, так, як жива іскра не гасне в попелі. Прийде пора, іскра розгориться новим огнем! Прощайте! 

Здається доба, про яку, помираючи, віщував старий Захар настала. Іскра розгорілась. Ми живемо у дні великих кардинальних змін і потрясінь у всіх сферах та просторах. Україна раз і назавжди розпрощалася з пострадянською імперіалістичною тюрмою й повертає собі місце серед європейських народів. Ба більше, стає лідером! Але тільки, якщо будемо продовжувати триматися Беркутових порад, повернемо собі мир і спокій на всій українській землі - од синього Дону до сивих Карпат.

Хай буде так!

Слава Україні!
Слава ЗСУ!
Героям Слава!

© Портал SPADOK.ORG.UA 


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber