Субота
20 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Вітаємо з Днем Конституції України!

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

День Конституції України

День Конституції - це державне свято України, встановлене на честь прийняття Верховною Радою України Конституції у 1996 році. Щорічно відзначається 28 червня.


Історія: У червні 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Це сталося на п'ятий рік після проголошення незалежності. Народні депутати працювали усю ніч з 27 на 28 червня — загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів. Верховна Рада України прийняла Конституцію 28 червня о 9:20 ранку.

Ключові пункти Конституції України:

  • Україна – суверенна, демократична, правова держава, що використовує в своєму правлінні принцип народовладдя.
  • Народ в Україні є носієм суверенітету і головним джерелом влади.
  • Найвища соціальна цінність в Україні, яку має забезпечити держава – це людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека.

Цікаво знати: Одним із перших правових документів України є Конституція Пилипа Орлика ("Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького") - був прийнятий на зборах козацтва біля містечка Тягина (нині – територія Молдови) 16 квітня 1710 року. Унікальність Конституції Пилипа Орлика в тому, що цей документ вперше встановлює поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, а також запроваджує принцип делегування прав. Він складається з преамбули і шістнадцяти розділів, у яких закріплюється розподіл влади та описуються механізми управління державою. Повний текст можна прочитати за посиланням.

Тож у цей день побажаємо усім бути сильними, чесними, здоровими, стійкими і витривалими! Мирного неба нам над головою та спокійного життя! Бажаємо усім нам Перемоги!

З Днем Конституції!

Слава Україні!


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber