Четвер
25 квіт., 2024
     

Ukrainian English

У заповіднику «Софія Київська» виявлено нові артефакти

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Розкопки Софії Київської

Під час реставрації на території Національного заповідника "Софія Київська" археологи Інституту археології НАН України виявили унікальні фрески, монети та невідому раніше апсиду. 

В рамках реставрації фасаду Собору, науковцям вдалося знайти чимало осколків давніх фресок, які колись вкривали Софію Київську. На одній з них вчений розгледів незвичайний малюнок - зображення тигра, чи то пак, пантери. Вік розпису - кінець XI століття. Швидше за все, за часів Івана Мазепи, коли Софію перебудовували й збивали фасад, ці рештки були викинуті або розгублені. Тоді, для будівельників воно було не більше, аніж будівельне сміття, а сьогодні для археологів - справжня реліквія.

freska-pantera-sofija

Загалом, в інтер'єрі Собору чимало художніх сцен з різноманітними тваринами і міфічними істотами. Ось деякі з них:

gryphon-sofija1

orel-sofija3

vovk-sofija2

Були розкопані також залишки раніше невідомого вівтаря, повноцінного для літургійної відправи найвищого ґатунку. Окрім цього, вчені виявили велику апсиду, яка примикала зі сходу до північної зовнішньої галереї. Вона підтвердила висновки відомих дослідників "Софії Київської" - Ю.Асєєва, В.Волкова, М.Кресального та І.Тоцької про те, що тут знаходилася усипальня Ярослава Мудрого, яка мала вигляд церкви, вбудованої в східне членування північної зовнішньої галереї. Саме для цього тут були закладені аркові отвори галереї – це добре видно на макеті-реконструкції давнього вигляду собору, а також у відкритих зондажах первісного мурування перебудованої зовні на межі XVII – XVIIIcт. Софії. 

photo 01a

photo 05a-1024x683

Загалом, Софія Київська являє собою такий-собі "домонгольский" острівець культури та історії, й приховує ще чимало таємниць. Археологи зазначають, що сезон розкопок закривається і будуть готуватися вже до нових відкриттів у наступному році. 

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber