П'ятниця
29 бер., 2024
     

Ukrainian English

Під Тернополем знайшли древнє поховання скіфського періоду

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Скіфське поховання на Тернопільщині в селі Угорськ

На Тернопільщині археологи розкопали староданє поховання, яке може відноситись до могилянської групи скіфського часу (VІІ-VІ ст. до н.е.).

Як повідомив Тернопільський обласний центр охорони пам’яток культурної спадщини, знахідку виявила на початку листопада абсолютно випадково мешканка села Угорськ (Шумський район, Тернопільська обл.), коли поралась у себе на городі. За словами науковців, після проведених робіт було виявлено рештки похованої особи, яка розміщувалися в умовній кам’яній «скрині», скоріш за все у випростаному положенні (більша частина поховання була зруйнована).

Наш Центр постійно здійснює планові археологічні розкопки, розвідки, експедиції та моніторинг об’єктів культурної спадщини археології.

Але знахідки старовини часто виявляються доволі несподівано. До нас часто звертаються із проханням про обстеження місць, на яких під час різного роду робіт знаходять давні кістки чи предмети старовини. В багатьох випадках справді було підтверджено виявлення цінних для історії речей. До прикладу, торік було відкрите цінне скринькове поховання, яке залишалося недоторканим бл. 5 тис. років.

Ось і цього разу, 9 листопада ц.р. Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини (Марина Ягодинська, Сергій Грабовий, Володимир Салук) проведені термінові охоронні розкопки на земельній ділянці у селі Угорськ, що належить до Шумської громади Тернопільської області.

Після проведених робіт під керівництвом Марини Ягодинської (директорки Центру, археолога, к.і.н.) було виявлено, що останки похованої особи розміщувалися в умовній кам’яній «скрині», скоріш за все у випростаному положенні (більша частина поховання була зруйнована). Дослідниця відносить знахідку до могилянської групи скіфського часу (VІІ-VІ ст. до н.е.).

Виявлені рештки ексґумовані та будуть в подальшому досліджені ретельніше.

Ми вдячні голові Шумської територіальної громади Вадиму Боярському, діловоду села Угорськ Оксані Таращук та господині городу, де було знайдено поховання, Надії Тимощук за своєчасне інформування про знахідку та допомогу у дослідженні.

Окремо хочемо подякувати за проведення земляних робіт добровільним помічникам - Володимиру Марценюку, Олександру Марковцію та Ігорю Боярчуку.

9684 big

rozkopky-skifskogo-pohovannya-ugorsk-ternopilska-oblast

9685 big

9686 big

9687 big

9689 big

9690 big

Довідка: МОГИЛЯНСЬКА ГРУПА – археологічна культура, датована 7–6 ст. до н. е. Поширена на тер. Пд. Полісся і суміж. р-нів Волині. Виокремила 1974 Л. Крушельницька як локал. пн. варіант ранньоскіф. культури Укр. Лісостепу. Назва походить від епонім. могильника у с. Могиляни (Остроз. р-ну Рівнен. обл.). Па­­м'ятки М. г. частково співіснують із старожитностями милоградсько-підгірцівської культури. Поселення носіїв М. г. неукріплені, житла – землянки і напівземлянки, іноді з печами купол. типу (Олексин). Основу госп-ва складало землеробство, розведення свій. тварин (овець, свиней, корів), мисливство, бронзоливарна справа. Поховал. обряд біритуал.: частк. або повне спалення небіжчика (Могиляни) й інгумація, іноді під курган. насипом (Шикеринці, Городок, Міклаші, Жемелинці). Подальша доля носіїв М. г. у латен. період донині не з'ясована. У 5–4 ст. до н. е. на зх. околицях колиш. тер. поширення М. г. з'явилися пам'ят­ки поморської культури. 

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber