Четвер
28 бер., 2024
     

Ukrainian English

Netflix потрапив у скандал за незнання історії

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Netflix спотворює історичні факти і називає Ярослава Мудрого "правителем Північної росії"

Медіаплатформа Netflix 22 листопада 2022 року, оголошуючи у Твіттері та Інстаграмі нових персонажів чергового сезону серіалу "Вікінги: Вальгалла" (Vikings Valhalla), назвали київського князя Ярослава Мудрого "правителем Північної росії". Таке невігластво викликало масове обурення користувачів, після чого публікацію було виправлено - Ярослава Мудрого визнали "правителем Київської Русі". Однак жодних публічних вибачень перед шанувальниками серіалу від винуватців цього опусу не поступило.

medium 1

medium

Ситуацію прокоментував міністр культури та інформаційної політики України - Олександр Ткаченко:

По ситуації, що склалась з Netflix, коли нашу Русь (сподіваюсь, що випадково і неумисно) сплутали з росією, а нашого Ярослава Мудрого зробили князем земель Північної росії, є два висновки:

1. Маємо ще багато роботи в освіченні міжнародної аудиторії про нашу історію;

2. Тісні контакти з партнерами допомагають вирішити ситуації майже миттєво. Інформацію виправлено на наш запит https://www.instagram.com/p/ClO-P7zv9JZ/?igshid=YmMyMTA2M2Y= Дякую Netflix, окремо регіональному директору Алексу Лонгу.

Що там в самому серіалі - ще з’ясовуємо. Але сподіваюсь, що надалі таких ситуацій буде все менше.

netflix-yaroslav-mudryi-instagram

Screenshot 2022-11-27 04-24-13

Користувачі зазначають, що коли Ярослав Мудрий правив у Києві, Росії на карті ще не існувало, а на місці Москви були непрохідні чащі і болота.

FMNFMkjXEAEAjKy

Подібні неточності в історичних трактуваннях Netflix демонструє вже не вперше. Часто й костюми та декорації, зброя, обладунки, традиції, зовнішній вигляд історичних персонажів і навіть часові рамки подій подаються у дещо спотвореному варіанті, що свідчить про незнання історії серед авторів серіалу. 

«А чи ви можете перед зйомками проводити справжнє історичне дослідження, перш ніж витрачати мільйони на створення шоу, повне дезінформації? ОСОБЛИВО за часів російської пропаганди? Як ніяково», «Князь Ярослав Мудрий ніколи не був російським князем. Де це ви знайшли? У російських підручниках? Держава, якою правив Ярослав Мудрий, називалася Київська Русь, а не росія. Коли існувала перша, другої не існувало», «Легко перевірити, коли і ДЕ жив і правив Ярослав Мудрий, і чи взагалі існувала Росія в той час. Будь ласка, не підтримуйте колоніально-імперський наратив сьогоднішньої Росії: українську історію намагаються присвоїти», — коментують користувачі.

Довідка: «Вікінги: Вальгалла» є спінофом серіалу «Вікінги», що вийшов у 2013-му. Режисерами стали Нільс Арден Оплев («Дівчина з татуюванням дракона») та Стів Сейнт Леджер. Перший сезон показали наприкінці лютого, другий стартує 12 січня 2023 року. Сценаристами та шоураннерами серіалу є британець Майкл Херст ("Єлизавета: Золотий вік", "Тюдори", "Вікінги") та американець Джеб Стюарт ("Інші 48 годин", "Утікач", "Справедливий суд", "Вогонь з Пекла"). 

© Портал SPADOK.ORG.UA

Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber