П'ятниця
19 квіт., 2024
     

Ukrainian English

На Тернопільщині знайдено козацькі артефакти ХV-ХVІ століть

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Козацькі артефакти у Залізцях

Як повідомив Залозецький краєзнавчий музей (с. Залізці, Тернопільська область), у жовтні 2021 року були проведені розвідувальні археологічні роботи на території "Старого міста" у містечку Залізці з метою дослідження дописемних археологічних шурфів. Залізці виникли на прикінці ХV століття й отримали Магдебурзьке право на початку ХVІ століття. Дослідження проводились на приватних присадибних ділянках жителів, котрі проявили інтерес до досліджень праісторії свого населеного пункту.

Отже, в результаті проведених досліджень простежено хронологію забудови давнього середмістя, зокрема встановлено, що найраніший міський будівельний горизонт Залізців ХV-ХVІ століть представлений залишками дерев'яних будівель, які збудовані на дубових палять (сваях) загнаних у болото на якому розміщене містечко. Також зафіксовано наявний археологічний матеріал у "доміському" горизонті, тобто задовго до виникнення міського поселення, тут серед болота у заплаві річки Серет, на острівці існувало поселення ще в дохристиянський період. Щодо уточнень розмірів, точнішого датування і типу цього поселення необхідні ще додаткові і масштабніші археологічні дослідження.

rozkopky-zalizci-ternopilshchyna

Але, в результаті досліджень для Залозецького краєзнавчого музею здобуто велику кількість різноманітного експозиційного матеріалу. Різноманітний посуд ХV-ХVІІ ст., керамічні люльки, вироби із металу. Серед знайденого матеріалу надзвичайно цікавою та рідкісною є знахідка шкіряного поясу ХVІІ ст., адже в Україні є надзвичайно мало місць де в археологічних шарах добре зберігається органіка і Залізці є одними з них і це стало відомо тільки завдяки нашим археологічним дослідженням! 

Шкіряний пояс із Залізців

poyas-kozackyi-shkira

Не менш цікавою знахідкою є і бронзовий перстень із так званим орнаментом "роза вітрів" який широко зустрічається на пам'ятках Козацької доби ХVІ-ХVІІ ст.

Козацький перстень

З цього ж періоду знайдено багато посуду, зокрема і типово міського характеру це полив'яні миски, кухлі та скляні кубки.

- Культурно-історичний портал "Спадина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber