П'ятниця
29 бер., 2024
     

Ukrainian English

На Сколівщині облаштували міст до могили князя Святослава

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Могила Святослава у Гребеневі на Сколівщині

У селі Гребенів Сколівського району Львівської області облаштовано міст до ймовірної могили легендарного київського князя Святослава. Роками закинута і заросла борщівником пам'ятка враз окультурилась і доступна до відвідування для гостей та мешканців села.

Пам'ятка, знана як "Курган-могила Святослава", знаходиться в урочищі Святослав'є, що є одним з найімовірніших місць загибелі великого князя Святослава Хороброго. Там був встановлений 18-метровий хрест, й історики стверджують, що він стоїть саме на місці передбачуваної смерті князя від рук печенігів.

mist-mogyla-svyatoslava

Як повідомив на своїй Фейсбук-сторінці Володимир Беньо - начальник відділу забезпечення землевідведення Служби автомобільних доріг у Львівській області:

Підвісний міст у с.Гребенів вже запрошує підійти до роками закиненої та зарослої борщівниками, могили #Князя_Святослава. Дуже цікава локація, яка тільки ще розвиватиметься. Наші рідні Карпати стають, ще привабливішими і зручнішими для туризму... хоча й роботи ще багато, але ми в правильному напрямку. Побачите, як за 2021-2023рр зміниться тут дорожньо-транспортна і туристична інфраструктура, будете у приємному шоці. А Ви вже були тут?

mist-do-mogyly-svyatoslava

Символічна могила розташована над рікою Опір, у 1971 році за ініціативи українського історика Григорія Дем’яна Сколівська археологічна експедиція почала роботу на тому місці, де згодом виявили могилу князя. Вона була розташована на глибині 1,2 метри від поверхні розміром 3,4х2,8 м, обкладена каменем і трохи зруйнована. У поховальній ямі археологи виявили уламки горщиків, уламок бронзового кільця, залізну шпору, підкову та рукоятку меча. Рештки князя не збереглися, однак сліди попелу й золи підтвердили той факт, що його могли поховати обрядом трупоспалення. 

svyatoslav-mogyla-nadgrobok

photo-mogyla-svyatoslava

Детальніше про могилу Святослава можна прочитати у праці Олега Мазура на нашому сайті>>

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber